Baharın gelmesiyle hafta sonu vazgeçilmez akşamüstü mangal keyfi, saatlerce devam eder. Hürriyet Kelebek ekibi deyimiyle milli sporumuz mangal son haftalarda start aldı. Ailece gidebileceğiz tesis az olsa da otoban kenarlarına da mahkûm değiliz. Sevdiklerimizle midenizin bayram edeceği bir gün geçirmeniz için bütün Türkiye’deki en güzel 10 mangal yeri haberimizde.
Havaların ısınmasıyla baharda güneşin yüzünü göstermeye başlıyor. Bahar deyince akla ilk gelenler arasında birinciliği piknik ve tabii ki mangal olur.
1) İstanbullar için bir öneri; Antikköy/İstanbul
İstanbul’un Çatalca’da bulunan Antıkköy sadece dillere destan yeşil alanıyla değil, içindeki mini hayvanat bahçesiyle de ilgi çekiyor. Tesiste alacağınız eti pişirip mangal keyfi yaptıktan sonra tesis içerisinde bir de at turu yapabilirsiniz. Tüm kırmızı etler 110, tavuk 58 TL (kilosu).
Çatalca, (0212) 789 61 24
2) Hafta Sonu Bol Aktivite İsteyenler İçin: Karaaslan Kampıng/Kocaeli
Doğa yürüyüşü (Trekking), ATV paintball ve cip safari gibi aktiviteler var, kullanacağınız mangal tesis sağlıyor, eti yanınızda getirmeniz gerekiyor. Giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.
Yuvacık-Başiskele, (0262) 345 01 01
3) Göl Kenarında Keyif Yapmak İsteyenlere: Gazelle Kır Evi/ Bolu
Göl manzarası ve asırlık orman bir arada.... kullanacağınız mangal tesis sağlıyor,İsterseniz kendi etinizi getirebilirsiniz. Yöresel etleri de tadı bir başka güzel Masa ücreti ve mangalın saati 40 TL. Tavuk 40, tüm kırmızı etler 76 TL (kilosu).
Karacasu, (0374) 262 9095
4) Metropol’de mangal keyfi Event Garden/ İstanbul
60 dönümlük yemyeşil bahçe düşünün... İster Restoranda sipariş de verirsiniz, ister etinizi kendiniz de pişirebilirsiniz. Çocuklar için harika oyun alanı da mevcut. Fiyatlara gelince pirzola 110, kırmızı et 90, tavuk 60 TL (kilosu).
Sarıyer, (0212) 271 13 22
5) Ege’nin İncisi -70 Çeşit Meze: Pırzola House/ İzmir
Mangal sevenlerin İzmir’deki yeni adresi olmuş. Aynur Tartan, “T-Bone steakleri gerçekten harika” diyor. 70 çeşit yöresel meze da var. Yöresel etlerden : Köfte 65, dana pirzola 110 ve tavuk 40 TL (kilosu).
Güzelbahçe; (0232) 234 00 84
6) Bak Sen, Mesut Yar Müdavimi: Cinbal/ Muğla
Asma yapraklarının altında mangal yaptınız mı? Faruk Akbaş, “Bölgedeki kaya evleri manzaralı bir de …Etler nefis ve kekik kokulu” diyor. Mesut Yar müdavimi. Yöresel etlerin fiyatları: Kırmızı et 65 ve tavuk 35 TL (kilosu).
Kayaköy, (0252) 618 00 66
7) Mangal Mezesiz Olmaz Diyenlere: Behzat/ Ankara
Mangallı masalardan birine oturun. Etinizin siparişini edip pişirin. Zengin meze seçeneği var. Oburcan, “Ankara’nın müstesna mekânlarından” diyor.
Köfte 85, dana pirzola 130 TL (kilosu)
Oran, (0312) 496 37 77
8) Derenin Kenarında Suyun Sesi Eşliğinde: Polonez Park / İstanbul
Kendi etinizi dışarıdan getirebilirsiniz, buradan da temin edebilirsiniz. Serkan Ocak, “Erken gidip dere kenarında masa kapın, suyun sesi dinleyin” diyor. Yöresel etlerin fiyatları :Kırmızı etler 110, köfte ve sucuk 80 TL (kilosu).
Polonezköy, (0530) 880 99 80
9) Lezzet İkilisi Pirzolası Ve Ayran: Kurttepe Piknik / Adana
Eti siz veya ustalar sizin için pişirebilir.. Aynur Tartan, “Bizim mekânımız lezzet ikilisi pirzolası ve ayran” diyor. İstediğiniz kadarıyla kahve ve çay içebilrsiniz. Yöresel etlerin fiyatları: Pirzola 60, kemiksiz 70 ve tavuk 35 TL (kilosu).
Çukurova, (0322) 239 13 03
10) Kuzu Eti Çiftlikten: Erol'un Yeri / İstanbul
İster kapalı çardaklarda ister bahçede tercih sizin... Kuzu etleri kendi çiftliklerinden. Hafta sonları kuzu tandır çıkıyor. Kendi et getiremiyorsunuz. Yöresel etlerin fiyatları: Dana 90, kuzu 120 ve tavuk 50 TL (kilosu).
Büyükçekmece, (0212) 857 82 19
Mangal Nasıl yapılır? Mangalın 9 püf noktası
Islak parmak tekniği: Mangal yakmadan önce ilk dikkat etmeniz gereken rüzgârın yönü. Yüzünüze esmeyecek bir yönde olmalı. Parmağınızı ıslatın. Hangi tarafı soğuğu hissediyorsa rüzgâr o taraftan geliyordur.
Pişirme sırası: Mangalda farklı farklı malzeme pişirecekseniz temel mantık en az yağlıdan en çok yağlıya olmalı. Yağ harlı ateşte fazla erir ve hem ateşi alevlendirir hem tadı eksiltir.
Et ve sebzeler için: Önce sebzeler, hellim gibi erimeyen peynirler, tavuk, parça az yağlı et (antrikot-bonfile gibi), pirzola, şiş, köfte, sucuk...
Deniz mahsullerinde: Kalamar, karides, balık midye...
Kıyma alırken: Dana-kuzu yarı yarıya karıştırmanızı tavsiye ederim. Tek çekim ya da ideali zırhla çekim olması etin lezzetine lezzet katar, suyunu daha fazla muhafaza eder.
Kuyrukyağı kullanırken: “Eğer kuyrukyağsız yapmam” derseniz, güzel bir oran vermek isterim:
Marine ederken: İki önemli unsur var. İlki, baharat ve lezzet arttırmak istiyorsanız sarmısak, acı ve biber dengesini tutturmak. Bunların da etin lezzetine kolay geçebilmesi için zeytinyağı veya tereyağı gibi bir yağ kullanmak.
Asitle çürütme: İkinci yöntem de bu: Soğan suyu, sirke, yoğurt, süt, şarap gibi asidik bir malzemeyle eti biraz çürütüp daha da lezzetlendirmek mümkün.
İs tadı vermek için: Ete, peynire, sebzelere, pişireceğiniz her neyse, is tadı vermek isterseniz ateş harını alıp sakinledikten sonra malzemenizi mangalda yarı yarıya pişirin ve ateşten alın. Mangala ıslak meyve dalları, biberiye dalları veya kiraz sapları koyun ve telin seviyesini biraz yükseltip, ateşten uzaklaştırarak yerleştirin. Üzerine kubbe biçimli büyük bir kapak kapatın. Kapak dumanı hapsettiğinden is tadı yemeğe geçecektir.
Hürriyet Kelebek Ekibi:
Saffet Emre Tonguç/ Rehber, seyahat yazarı
Müge Akgün/ Yeme içme kültürü yazarı
Sebati Karakurt/Hürriyet fotoğraf editörü
Erdal İpekeşen/ Doğan Burda dergi grubu Ankara temsilcisi
Aynur Tartan/ TV programcısı, gazeteci
Faruk Akbaş/ Fotoğraf turları rehberi
Uğur Biryol/ Gezgin, yazar
Oburcan Blogger/ oburcan.com kurucusu
Serkan Ocak/ Hürriyet Seyahat yayın yönetmeni
Savaş Özbey/ Kent yazarı
mangal , mangal nasıl yapılır , mangal yeri , piknik , barbekü