Tarih: 01.01.0001 00:00

Emekli ve işsizler emlak vergisi ödemeyecek

Ev sahiplerin mart ayında emlak vergilerinin ilk taksitlerini ödemeye başladı, süre mayıs sonuna kadar uzatıldı. Gayrimenkulü olup da kimler emlak vergisi ödemeyecek? Emekli ve işsizler, tek konutu varsa vergiden muaf tutuluyor.

Emekli ve işsizler emlak vergisi ödemeyecek
 Ev sahiplerin mart ayında emlak vergilerinin ilk taksitlerini ödemeye başladı, süre mayıs sonuna kadar uzatıldı. Konutu olup da kimler emlak vergisi ödemeyecek? Emekli ve işsizler, tek konutu varsa vergi ödemiyor.

 

Emlak vergisinin ilk taksitinin ödenmesi için süre martta başladı ve mayısın sonuna kadar da yatırılabiliniyor. İkinci taksit, kasım ayının sonuna kadar ödenebiliyor. Emlak vergisi ödemesi konutun bulunduğu ilçenin yerel belediyeye yapılacak. Gösterilen sürede emlak vergisi ödenmezse aylık yüzde 1.40 gecikme faizi de eklenecek. Emekli ve işsiz olanlar ise tek brüt 200m2 konutları varsa emlak vergi ödemekle muaf tutuluyor.


MÜRACAAT: YEREL BELEDİYELERE 

Kanuna göre; Emlak Vergisi arazi, arsa ve binalar için ödeniyor. 

 

Bu tür taşınmazı olan kişiler Emlak Vergisi ödemekle yükümlü. 

 

Emlak Vergisi ödeyecek kişilerin gayrimenkulün bulunduğu belediyelerin emlak servislerine müracaat edip bildirimde bulunmaları gerekiyor. 

 

Emlak bildirim formları belediyelerden temin edilebiliyor. Bildirim için tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi ile kimlik ve adres bilgileri gerekiyor. 

 

EMLAK VERGİSİ :PEŞİN YA DA İKİ TAKSİT 

Bildirimi yapan gayrimenkullerle ilgili vergi ödemeleri peşin olduğu gibi iki ayrı taksit halinde ödenebiliyor. 

 

Genelde taksit seçeneği tercih ediliyor. 2016 yılına ilişkin Emlak Vergisi'nin ilk taksiti Mart-Nisan Mayıs aylarında ödeniyor. 

 
ÖDEME SEÇENEKLERİ 

Gecikme faizi her ay yüzde 1.40 olarak uygulanıyor. Arsa, arazi, mesken ve işyerine ait vergiler asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanıyor. Ödemeler belediyelerin gişelerinde yapabildiği gibi internet (e-belediye) sistemi üzerinden de kredi kartıyla yapılabilir. Emlak vergisi isteyenler PTT aracılığı ile vergi borcunu ödeyebilir. 

 

EMLAK VERGİSİ KİMLER ÖDEMEYECEK? 

 

Hiçbir geliri olmayanlar, işsizler, ev hanımları, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri, 'SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan aldıkları aylıkla geçinenler ile bu kişilerin dul, yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor. 

 

Bu imkandan faydalanmak için evin brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması ve sadece 'bir' konutun olması gerekiyor. Arsası, iki veya üzeri konutu olanlar, tek konutunu işyeri olarak kiraya verenler vergi ödüyor. 

 

Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde oturmak gerekmiyor.  Vergi ödememek için belediyeye başvuru şart. 

 

2016'DA EV ALDIYSANIZ... 

 

Emlak Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesine göre; yeni inşa edilen binalardan ev alanlarda, evi aldığı tarihi izleyen 5 yıl boyunca evin Emlak Vergisi değerinin dörtte biri (yüzde 25'i), beş yıl süreyle vergiden muaf tutuluyor. Beş yıllık süre, iskanın alındığı ve müteahhit tarafından faturanın kesildiği tarihten itibaren başlıyor. 2016'da satılan evin Emlak Vergisi'ni satıcı öder.Alıcı ilk yıl vergi ödemez.

 

Ödeme 2017 yılında başlar.  Bildirim şart 2016’da yeni ev alanların yıl bitmeden önce bağlı oldukları belediyelere tapularıyla müracaat etmesi gerekecek. Emlak Vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. Bildirimde bulunmayanlar vergi cezası ve gecikme faizi ödeyecek. Bildirimde kişisel bilgi ve gayrimenkulle ilgili özet bilgiler (ada, parsel, pafta gibi) yer alıyor. Belediye bu bilgilere dayanarak vergi hesaplıyor.  

 

posta/hürriyet

 


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.