Tarih: 01.01.0001 00:00 38

Atık Piller Umut Oldu

Zeytinburnu Belediyesi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında hem çevreye hem de işitme engellilere yönelik özel bir çalışmaya imza attı. Türkiye’de ilk defa Zeytinburnu Belediyesi’nin öncülüğünde İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, T

Atık Piller Umut Oldu
 Toplandıktan sonra geri dönüşüme kazandırılacak her 500 kilogram atık pil karşılığında ihtiyacı olan bir işitme engellinin hayalleri gerçekleşecek. 30 Kasım Çarşamba günü son erecek proje kapsamında şu ana kadar tonlarca atık pil geri dönüşüme kazandırıldı. Projenin son bulmasının ardından elde edilen atık pillerle alınan işitme cihazları, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde işitme engelli vatandaşlara teslim edilecek.

 

500 KİLO ATIK PİL İŞİTME CİHAZINA DÖNÜŞECEK

 

Projede, çöpe atılacak, değeri olmayan, hem çevre kirliliğine hem de doğal kaynakların zarar görmesine neden olan atık pillerin, toplatılarak geri dönüşüme kazandırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve işitme engelli vatandaşların insanları rahat bir şekilde duymasının sağlanması amaçlanıyor.

 

“ÇEVRE BİLİNCİNİN YANI SIRA İŞİTME ENGELLİLER ÜZERİNDE FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

 

Vatandaşlar üzerinde farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyen Zeytinburnu Belediyesi’nde görevli Çevre Mühendisi Burçin Bağcı, “Zeytinburnu Belediyesi olarak İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği ile birlikte yürüttüğümüz ‘Sen de bir kulak ver’ kampanyasıyla 500 kilo atık pile, bir adet işitme cihazı temin etmeyi amaçlıyoruz. Proje sayesinde hem çevre bilincini aşılanmış olacağız hem de işitme engelli vatandaşlarımız işitme cihazına kavuşacak. Bu kapsamda 1 Mart tarihinde başladığımız kampanyada 14 cihaza ulaştık. Kampanyamız 30 Kasım'da son bulacak. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde de cihazlarımızı teslim etmeyi planlıyoruz.” dedi.

 

“İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZI TESPİT EDİP ONLARA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Proje kapsamında ilkokul öğrencilerini duyma testine tabi tutan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Cenk Çaba, “Sen de bir kulak ver kampanyasıyla ilkokul çağındaki çocuklarımızı tespit edip onları bir şekilde rehabilite etmeye çalışıyoruz. Böylece hem üniversite öğrencilerimize işitme testini gösterdik hem de işitme engelli öğrencilerimizi tespit etmeye çalıştık. Öncelikle çocukların orta kulak basınçlarına herhangi bir enfeksiyon durumu var mı diye baktık. Daha sonra da işitme testlerini yaptık. Test yaptığımız çocuklar genel itibariyle kontrol edilmişti. Benim takip ettiğim çocuklardan birkaç tanesi işitme kaybı çıkmıştı. Onları da üst mercilere yönlendirdik.” diye konuştu.

 

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ İŞİTME TESTİNE TABİ TUTULDU

 

Atık pil toplama kampanyasına en büyük destek yine ilköğretim öğrencilerinden geldi. Zeytinburnu Belediyesi’nin ilçenin çeşitli noktalarına koyduğu atık pil kutularına öğrenciler, evlerinden getirdikleri atık pilleri attı. Gittikleri okullarda geri dönüşümün önemini anlatan görevliler ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Odyometri Bölümü'nde uzman kişiler, ilkokullarda öğrencilere duyu tarama testleri yaptı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde teste tabi tutulan 10 yaşındaki Alper Cevher, “İçeride bana bir düğme verdiler ve kulaklık taktılar. Daha sonra ses kayıtları yaptılar. En sonunda ise ‘sesi duyuyorsan butona bas’ dediler. Ben de ses duydukça düğmeye bastım.” şeklinde konuştu.

 

İşitme testlerine tabi tutulan 10 yaşındaki Türker Cevher ise, “Aynı işleme beni de dahil ettiler, içerde ses duyunca düğmeye bastım. Ben daha önce pil toplamıyordum ama artık ben de toplayacağım. Başlattıkları bu sosyal sorumluluk projesinden dolayı Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’a çok teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.