23.06.2016 19:38:46 20 0

Güneşlenme keyfiniz kabusa dönüşmesin

Yazın gelişiyle güneş hayatımızda çok daha fazla yer tutmaya başlıyor. Bilinçsiz bir şekilde uzun saatler güneş altında durulması ise ciltte güneş yanıklarına neden olabiliyor. Özellikle beyaz tene sahip kişilerin dikkat etmesi gereke

Güneşlenme keyfiniz kabusa dönüşmesin
 Güneş yanığı belirtileri

Güneş yanıkları genellikle ciltte yanma hissi, kaşıntı, kızarıklık, sızı ve su toplaması gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bu belirtiler, genellikle güneşe yoğun olarak maruz kalmadan sonraki 24 saatten sonra artarak devam etmektedir. Güneş yanıkları yalnızca kızarıklık gibi yüzeysel değil, deri altında da çeşitli hasarlara neden olabilmektedir. Özellikle de ciltte kabarmayla birlikte oluşan kızarıklıklar, cilt kanseri riskini ciddi boyutlarda arttırmaktadır. Cildin nem kaybetmesine, daha hızlı yaşlanmasına, ciltte şekil bozuklukları ve lekeler oluşmasına da neden olan güneş yanıkları, insan sağlığı için büyük bir risk anlamına gelmektedir.

Güneş yanıklarından korunma yöntemleri

Güneş yanıklarından korunmak için, birkaç önemli adımı izlemek yeterlidir. Bu adımlar izlenerek, güneşin zararlı etkilerinden korunmak mümkündür.

·         Güneşin zararlı etkilerinin en yoğun olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaya özen göstermek,

·         Güneşe çıkmadan yarım saat önce, cilt tipine uygun bir güneş koruyucu krem kullanmak,

·         Güneş altında zaman geçirmenin gerektiği durumlarda, vücudun kol ve bacaklar gibi bölgelerini pamuklu ve giysiler ile örtmek,

·         Açık renkli giysiler tercih etmek,

·         Açık havada zaman geçirmek gerektiğinde mümkün olduğunca gölgede durmak,

·         Güneşin UV ışınlarından en çok hasar alan bölgeler olan yüzümüzü ve gözümüzü, şapka ve güneş gözlüğüile korumak güneş yanıklarına karşı koruyucu niteliktedir.

 

Güneş yanığı tedavisi

Güneş yanığı tedavisinde amaç; hasar alan cildi onarmak, ağrıları gidermek, ciltteki kuruluk ve gerginliği gidermek, cildi eski nemine kavuşturmaktır. Güneş yanığı sonrasında oluşan ağrı veya sızılar yaklaşık 48 saat sürmektedir. Bu şikâyetleri azaltmak amacıyla ağrı kesici alınabilir. Halk arasında güneş yanıklarına iyi geldiği düşünülen; yanığa diş macunu, yoğurt sürmek gibi uygulamalar yanlıştır. Güneş yanığı tedavisi mutlaka bir doktor kontrolünde yapılmalıdır. Doktorun vereceği tedaviye ek olarak; yanık olan bölgeye soğuk kompres uygulanması, bol su içilmesi ve güneşten uzak durulması da yapılabilecekler arasındadır.

Güneş yanığına karşı çantada bulunması gerekenler

Güneş yanıkları yalnızca deniz kenarında değil, yazın güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde, açık havada veya sokakta da oluşabilmektedir. Bu nedenle, yaz aylarında dışarı çıkarken çantada cilt tipine uygun güneş koruyucu ve nemlendirici krem taşımak oldukça önemlidir. Güneşin neden olduğu vücuttaki nem azalmasına karşı vücudu içten koruyacak olan içme suyunu yanımızda taşımamız da bu anlamda büyük önem taşımaktadır.

Güneşlenirken dikkat edilmesi gerekenler

Bronzlaşmak için bilinçsizce güneşlenmek cilt kanseri, deri yaşlanması ve kalıcı lekelenmeler gibi birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Güneş farklı cilt tiplerini farklı şekillerde etkiliyor, açık tenli kişilerin güneşlenme konusunda esmerlere göre daha dikkatli olmaları gerekir.

Güneşe ilk çıkıldığı zamanlarda süreyi kısıtlı tutmak gerekiyor, açık tenli kişiler ilk gün 10 dakikadan fazla direkt olarak güneşe maruz kalmamalıdır. Kumrallarda bu süre 20 dakikayı, esmerlerde yaklaşık 40 dakikayı bulabilir. Güneş banyosu için sabah ve öğle sonrası saatler seçilmelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde (12-16 arası) gölgede oturmak tercih edilmelidir. Güneşlenme süresi yavaş yavaş artırılarak 1 saate kadar çıkarılabilir. Güneşlenirken şapka ve gözlük kullanımı da güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için gereklidir.

Güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin

Güneş kremlerinin yalnızca güneşle direkt temas edilen zamanlarda değil gölgede bulunulan zamanlarda da kullanılması gerekir. Koruyucu krem seçilirken suya dayanıklı ve en az 30 SPF koruma faktörlü ürünleri tercih etmek faydalı olacaktır. Güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülen koruyucu krem her iki saatte bir mutlaka tekrar edilmeli, bütün vücuda eşit miktarda dağıldığından emin olunmalıdır.

 

 


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.