EKONOMİ 8.07.2016 12:34:49 27 0

Elektrikte Müjdeli Haber

Elektrikte sayaç okumaya gün limiti

Elektrikte Müjdeli Haber
 Elektrik sayaçlarının 25 ila  35 günü kapsayacak süreçte periyodik olarak okunarak, daha kısa veya uzun sürede  fatura kesilmesinden kaynaklanan tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi  kararlaştırıldı. Böylece  elektrik faturalarının 25 günden az 35 günden daha uzun dönemi kapsamayacak  şekilde düzenlenmesi esas alındı.

Mevzuatın gerektirdiği özel haller dışında aynı ay içerisinde birden  fazla faturalama yapılmasına engel olacak yeni düzenlemeyle taksitlendirmeler  hakkında da yenilikler öngörüldü.

 

 Taksitlendirme yapılabilecek

  Yeni düzenleme, bir yılı geçmemek üzere 3 ay ve üzeri tüketim  dönemlerini kapsayan faturalar için tüketicinin talep etmesi halinde vade farksız  taksit uygulamasına imkan sağladı.

 EPDK yetkilileri, küçük miktarlı borçlar nedeniyle tüketiciye açılan  davalarda hukuki masrafların mağduriyete neden olduğunu belirterek, bu durumun  giderilmesi için yapılan değişiklikler konusunda şu bilgileri verdi:   'Yeni düzenleme, zamanında ödenmeyen borçlara ilişkin olarak,  uygulamada tüketicilerin çok düşük miktardaki fatura bedelleri için yasal takibe  alınıp vekalet ücreti ve icra masraflarının eklenerek mağdur edilmesini de  engelleniyor. Şirketler tüketicileri icraya vermeden önce bazı yükümlülükleri  yerine getirecek. Şirketlerin tüketiciler hakkında yasal yollara başvurabilmesi  ve icra sürecini başlatabilmesi için artık, elektriğin fiilen kesilmesi,  sözleşmenin feshedilmesi ve güvence bedelinin borçlara karşılık mahsup edilmesi  gerekiyor.'

 

Faturalar şeffaflaşacak

EPDK serbest tüketicilik sürecinin sağlıklı işleyebilmesi ve serbest  tüketicilerin hak ve yükümlülüklerini daha iyi takip edebilmeleri için de bazı  düzenlemeler yaptı. Faturalarda artık hangi kapsamda elektrik tedarik edildiği, taahhüt  olup olmadığı, taahhüdün sona erme tarihinin ve kaçıncı ayında bulunulduğu ve  taahhüdün bozulmasının ardından cezai ücret veya cayma bedelleri gösterilecek.

  

Okundu bildirimi bırakılacak

  İkili anlaşmayla elektrik temin eden tüketicilere dağıtım şirketi  tarafından sayaç okunduktan sonra okuma bildirimi bırakılması ve anılan  tüketicilere gönderilecek faturaların, tahmini tüketim değerleri yerine sayaçta  okunan değerler üzerinden düzenlenmesi hüküm altına alındı.

 

  Serbest tüketicilik hakkı, kullanım yerinin tüketimlerine endekslendi.  Böylece bir kullanım yerinin serbest tüketici limitinin üzerinde elektrik  tüketmesi halinde, serbest tüketici olabilme hakkından faydalanabilmesi sağlandı.

 

 'Denetim görevimizi sürdüreceğiz'

  Getirilen yenilikleri değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz,  “Tüketicilerimizin sahip olduğu hakları çok iyi bilmesi gerekiyor. Şirketlerin de  elektrik borçlarından ötürü tüketicileri icraya vermeden önce yükümlülüklerini  yerine getirmesi şart. Kurum olarak gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ancak kenara  çekilip seyirci kalmayacaklarını belirterek, 'Şirketlerin yükümlülüklerini yerine  getirmesi ve tüketicilerin mağdur edilmemesi için denetim görevimizi sıkça  sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.