Tarih: 08.07.2016 13:35

Vatandaş Sağlık Sigortasına Borçlu

Facebook Twitter Linked-in

 Ayrıca bu kişilerin 60 günden fazla ödeme vadesi geçmiş prim borçlarının bulunmaması şart. Ancak bu şartları yerine getirenler devlet destekli sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar.  Bu şartlara rağmen ülkemizde bilerek bilmeyerek veya ödeme gücü olmadığı için milyonlarca kişi primini ödemiyor.

 Genel Sağlık Sigortası

 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra herkes GSS'li oldu. Gelirinin olmadığmı gelir testi ile belgeleyenlerin primlerini devlet ödedi. Ama gelir testinden haberdar olmayanlar ise en yüksek (aylık 395 lira) prim üzerinden binlerce lira borçlu durumuna düştü.

  Çoğu haberdar bile değil

 Birçok vatandaş prim borcu olduğundan haberdar bile değil. Bazıları da hastaneye gidince tesadüfen öğreniyor.  Bunların çoğu da lise veya üniversite öğrenimlerini tamamladıktan sonra işe giremeyen kişilerden oluşuyor. Hükümet sorunu çözmek için peş peşe adımlar attı. 2014 yılında çıkarılan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin torba yasaya hüküm konuldu. Borç yükü hafifletilerek ödeme kolaylığı sağlandı.

Bir yıl süre tanınmasına karşın gelir testine başvuranların sayısı 500 bin dolayında kaldı. Geçen yılın son günlerinde çıkarılan torba yasayla da okulu bitirdikten sonra henüz iş bulamayan 600 bin gence iki yıl zaman kazandırıldı. GSS prim borcu bulunan diğer vatandaşlara da 30 Haziran 2016'ya kadar tedavi için hastaneye gittikleri takdirde borç sorgulaması yapılmadı.

 Normalde prim borcu olan, SGK destekli sağlık hizmetinden faydalanamıyor.

 Prim borcu olanların devlet hastanelerinden ücretsiz sağlık hizmeti alabilmeleri için 30 Haziran'a kadar süre tanınmıştı. Bu durumdaki yaklaşık 5 milyon vatandaşa bir imkan daha getirildi.

GSS ve Bağ-Kur prim borcu bulunan kişi sayısı 5 milyon civarında. 30 Haziran'a kadar tanınan süre bitince ne olacağı merak ediliyordu. Hükümet, yeni bir adım daha atarak süreyi bir kez daha uzattı. '2016/8983 sayılı' Bakanlar Kurulu kararıyla 30 Haziran 2016 olarak belirtilen süre, 31 Aralık 2016 tarihine kadar uzatıldı.

 Böylece 60 günden fazla prim borcu olanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler (anne, baba, eşi) 6 ay daha devlet destekli sağlık hizmetinden yararlanabilecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —