Tarih: 23.11.2016 19:11

Hafife Alınmaması Gereken Hastalık: Zatürre

Facebook Twitter Linked-in

 Zatürre nedir, belirtileri nelerdir?

Zatürre akciğer dokusunun iltihaplanması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Alveol adını verdiğimiz Hava keseciklerinin içi iltihap hücreleri ile dolar.Akciğerlerimiz toplam 5 lobdan oluşur ve zatürrede bu loblardan biri veya birkaçı iltihaplanır.Halk arasında zatülcenp olarak bilinen hastalık ise akciğerlerimizi saran zarın iltihaplanması ve bunun neticesinde sıvı toplanması ile karakterize bir hastalıktır.

Zatürre hastalarında yüksek ateş öksürük göğüs ağrısı bas ağrısı eklem ağrıları halsizlik nefes darlığı balgam gibi belirtilerin tümü veya bir kısmı görülebilir. Ağır grip enfeksiyonunu takiben ve ya direkt olarak başlayabilir. Ağır grip enfeksiyonu 4 -5 günden fazla sürer ve şikayetler giderek artarsa zatürreden şüphelenmek gerekir. Doktor muayenesi,radyolojik ve laboratuvar tetkikleriyle tanı konur.

Zatürre tanısı ve tedavisi

Yaygın görülen bir hastalıktır; ancak özellikle bebeklerde ve yaşlılarda daha tehlikelidir. İleri yaşlarda ve bilhassa hastanede yatan KOAH, kalp yetmezliği, şeker gibi kronik rahatsızlığı bulunan yaşlılarda önde gelen ölüm sebeplerindendir.Bakteriler virüsler ve mantarlar zatürre hastalığına yol açabilirler. Hemen her türlü bakteri zatürreye yol açabilmektedir. Ancak en sık saptanan bakteri pnömokok adı verilen bakteridir. Kimyasal maddelerin nefes yoluyla alınması veya mide içeriğinin kusma sırasında nefes yollarına kaçmasıda zatürreye yol açabilir.  Hastalık çoğunlukla toplumda solunum yoluyla bulaşır. Zatürreyi toplum kökenli ve hastane kökenli olarak ikiye ayırabiliriz. Toplum kökenli zatürre daha az tehlikelidir. Özellikle genç hastalara hastaneye yatmaya gerek kalmadan ayaktan tedavi uygulanabilmektedir. Hastane kökenli zatürre ise çok tehlikelidir, genellikle antibiyotiklere dirençli bakteriler bir hastadan diğerine kurallara uymayan sağlık personeli tarafından bulaştırabilir ve bu dirençli bakteriler genelde antibiyotiklere yanıt vermemektedir.

Zatürreden korunmak için özellikle soğuk havalarda dikkatli giyinmeliyiz gribal enfeksiyonlarda evde istirahat etmeliyiz yeterince sıvı almalı ve C vitaminli gıdalarıtüketmeliyiz. Vücut direncini düşüren uykusuzluk, yorgunluk,yetersiz beslenmeden kaçınmalıdır. 60 yaş üzeri ve bilhassa Kronik hastalığı bulunanların 5 yılda bir Zatürre aşısı yaptırmaları tavsiye edilmektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —