YAŞAM 23.11.2016 19:16:19 35 0

Yeryüzünde Mülteci Olmak

İnsani krizler: ölüm, yaralanma, sevdiklerini yitirme, yollara düşme, yeni bir yaşamın hayalini kurarken umut yolculuğunda yitirilen yaşamlar...

Yeryüzünde Mülteci Olmak
 Aylan’ın kıyıya vuran minik bedeni, Ümran’ın ambulansta otururken kanlar içindeki yüzünün ardına gizlenmiş ürkek ve meraklı bekleyiş. İnsani krizlerin yarattığı acılar; kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, yaşlılar, hastalar, zihinsel ve bedensel engelliler, kısacası her yaştan ve toplumsal sınıftan insanı etkiliyor. Uluslararası hukuk ilkelerine göre, yeryüzünde tüm insanların mümkün olan en iyi koşullar altında, fiziksel ve ruhsal sağlık standartlarına sahip olma hakkı bulunuyor. Mültecilik, 2011 yılında başlayan Suriye Krizi’nden beri hiç olmadığı kadar yüksek bir önemle dünya kamuoyunun gündeminde.


Yeryüzünde Mülteci Olmak

Dünyada mülteci sayısının en fazla olduğu dönemi yaşıyoruz. Bugün dünya genelindeki mülteci sayısı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yıllık olarak yayınlanan Küresel Eğilimler raporuna göre 65,3 milyon. Tüm mülteciler bir ülke olarak kabul edilseydi dünyanın 21. kalabalık nüfusa sahip ülkesi olacak durumda.

Ülkesinden en fazla ayrılmak zorunda kalanlar Suriyeliler, Afganlar ve Somalililer. Kriz öncesi 25 milyon nüfusa sahip olan Suriye’de, 4,9 milyon Suriyeli yurdunu terk etmek zorunda kalmış durumda. Bu her 5 Suriyeliden 1’i demek. 2,7 milyon Afgan ve 1,1 milyon Somalili de yıllardır yerlerinden edilmiş durumdalar. Bu ülkeleri Güney Sudan, Sudan, Demokratik Kongo, Orta Afrika, Myanmar, Eritre ve Kolombiya izliyor.

En fazla mülteci barındıran ülke ise Türkiye. Geçici koruma statüsünde 3 milyon Suriyeliyi barındıran Türkiye’yi, 1,6 milyon kişiyle Pakistan, 1,1 milyon kişi ile Lübnan izliyor.

Suriyelilerin Türkiye’de Sağlık Hizmetine Erişimi

Türkiye, dört yıldan bu yana, 10 şehirde kurulan 25 geçici barınma merkezinde, 269.150 Suriyeli yabancıya ev sahipliği yapıyor. Bunun dışında, geçici barınma merkezleri dışındaki 2.313.450 Suriyeliye sağlık, eğitim ve gıda yardımı sağlıyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde kurulan mülteci kamplarında, mülteciler sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden ücretsiz faydalanabiliyor. Ancak kamplarda bulunan mülteci sayıları toplam rakamların çok altında.

Türkiye’de geçici koruma altında olan, kayıtlı-kayıtsız tüm Suriyeliler acil sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Bununla birlikte, kayıtlı olan Suriyeliler tüm sağlık merkezlerinden ücretsiz olarak hizmet alabiliyor. Ancak Suriyelilerin birincil problemi dil sıkıntısı, hastaneye gitseler bile dertlerini tam olarak anlatamıyorlar çünkü hastanelerdeki hekimler ile iletişim kurmakta zorlanıyorlar.

Halk sağlığını ilgilendiren konularda yapılan bilinçlendirme çalışmaları kısıtlı kalıyor. Suriyeli çocukların çoğu aşısız ve aşı olanların da takibi yapılamıyor. Bu da Türkiye’de neredeyse ortadan kalkmış hastalıkların yeniden ortaya çıkma riskini doğuruyor.

Yeryüzü Doktorları Suriyelilere Hizmet Vermeye Devam Ediyor

Yeryüzü Doktorları, Suriye içerisindeki hastane ve kliniklere ilaç, medikal malzeme ve ekipman desteği sağlamak, hekimlere maaş desteği sağlamak, mültecilerin durak noktalarında ve Türkiye’de gönüllü sağlık merkezleri kurarak muayene ve psikososyal destek hizmeti sunmak suretiyle krizin ilk yılından beri Suriyelilere destek olmaya devam ediyor. Yeryüzü Doktorları’nın geçici koruma altında olan Suriyelilerle birlikte tüm ihtiyaç sahiplerine yönelik ücretsiz olarak sağlık hizmetleri verdiği Sultanbeyli ve Fatih’te bulunan gönüllü sağlık merkezleri, belirtilen sorunların çözümüne katkı sağlamak için, ana dili Arapça olan personeli ile hizmet vermeye devam ediyor.


MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Türkgenç’ten Aday Adayları İçin Kritik Değerlendirme

İmamoğlu, Kıydı Özel ve Çaykara Mesaj Verdi

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım


Sandıkçı, Eğitimden Sorumlu Başkan danışmanı Oldu

MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Öğretmenlerin Sanatsal Bakış Açısı Ödüllendirildi

Öğrenciler ara tatilde hem eğleniyor hem öğreniyor

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Barış Mahallesi Kapalı Pazaryeri Hizmete Açıldı (Görüntülü Haber)

Sakarya potada Konya’ya konuk oluyor

Esenyurt Eğitimde Yeni Bir Adım Atıyor!

20 Bin Öğretmen Ataması İçin Tercih Süreci Başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC paylaşımı

PTT'den 'Yüreğimde Filistin' pulu tedavülde

Gülben Ergen yeni şarkısını espirili video ile duyurdu

Vizyona 6 yeni film girdi

Kocaeli'de savunma sanayiini buluşturan etkinlik

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

RTÜK'ten gündüz kuşağı programlarına etik ayarı

20 bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Sürdürülebilir eğitim Antalya’da tartışıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.