Binali Yıldırım ile Devlet Bahçeli açıkladı: Anayasa değişikliği teklifi haftaya TBMM'de
AKP Sözcüsü görüşmenin ardından ortak bir metnin kamuoyuna açıklanabileceği belirtmişti
Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri kapsamında Çankaya Köşkü'ne çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Başbakan Binali Yıldırım 'MHP'yle mutabık kalınan anayasa değişikliği teklifini haftaya Meclis'e sunacağız' dedi. Yıldırım, anayasa değişikliğinde yer alan en önemli maddelerden birini açıkladı. Başbakan Yıldırım, 'Değişiklikte seçilirse cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği devam edecek' dedi.
Değişik teklifinin 330 veya daha fazla oyla kabul edilmesi halinde 60 güne kadar referanduma gidileceğini hatırlatan Başbakan Binali Yıldırım, 'Mevcut durumun anayasa ile uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin sınırlarının çok daha net bir şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın istikrarı ve güveni sağlayacak tesisi için bu şekilde değişiklik elbette ki geleceğimiz için çok yerinde bir karar olacak' görüşünü dile getirdi. Toplantıda kısa bir açıklama yapan Devlet Bahçeli de 'Sayın Başbakanımızla zaman zaman bir araya gelerek ortak uzlaşı noktasında çaba sarf edilmiştir. Bugünkü görüşmemiz de son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah TBMM'ye bir metin sunulmuş olacaktır. Bu metin, artık TBMM'nin değerlendirmesi ışığında sonuçlandırıldığı takdirde hayırlı sonuçlar vereceğini temenni ediyorum' dedi.
Başbakan Binali Yıldırım: Anayasada sınırlı değişiklik yapılması konusu bir süredir memleketimizin gündemindedir. Birlikte yürüttüğümüz müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirilmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak anayasa değişikliği teklifimizi sunmuş olacağız. Tabii ondan sonraki iş meclisimizin iradesidir. Mecliste 330'u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletin kararıdır. Ülkemiz milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Biz niyet hayr, akıbet hayr anlayışıyla hareket ettik. Ülkenin gündeminin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyorum, yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaza girmesiyle birlikte cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi anayasaya girmiş ve ondan sonraki seçimlerde de cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin doğrudan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Mevcut durumun anayasa ile uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin sınırlarının çok daha net bir şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın istikrarı ve güveni sağlayacak tesisi için bu şekilde değişiklik elbette ki geleceğimiz için çok yerinde bir karar olacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.