2017 yılı itibariyle hayata geçecek Otomatik Katılım uygulamasıyla bireysel emeklilikte yeni bir dönem yaşanacak.
Otomatik Katılım, 45 yaş altında, özel sektör ve kamu sektöründe çalışan ya da çalışmaya başlayacak kişilerin otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dâhil edildiği bir uygulama. Otomatik katılımın 1 Ocak 2017'de hayata geçmesiyle sisteme 13 milyon kişinin katılması ve 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulması bekleniyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki katılımcı sayısını artırmaya, tasarruf olgusunun tüm kitleleri kapsamasına ve tabana yayılmasına yönelik olan otomatik katılım; ABD, İngiltere, Yeni Zelanda, İtalya gibi birçok ülkede uygulanıyor. Otomatik katılım ülkemizde de hayata geçtiğinde, kişilere emeklilik döneminde ikinci bir gelir imkânı sunacak, tasarruf açığını azaltırken ekonomiye de uzun vadeli kaynak sağlayıp dalgalanmaların önlenmesine önemli katkılarda bulunacak.
Bireysel Emeklilik Sistemi nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bireylerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmeleri, gelir elde ettikleri dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de koruyabilmeleri ve ihtiyaç duyacakları ek harcamalarını rahatça karşılayabilmeleri için mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan bir emeklilik sistemi.
Avantajları nelerdir?
Bireysel emekliliğin en büyük avantajı; genç yaşlarda çok da farkında olunmayan ileriki yaşların rahat yaşanabilmesini sağlar. Hiçbir sosyal güvenlik kurumu, emekli olduklarında da bireylere şu anki yaşam standartlarına uygun bir hayatı sunamayacaktır. Oysa bireysel emeklilik, kişilerin kendi birikimleri oranında ek bir gelir sağlayarak aynı standartları sürdürebilmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda; 1 Ocak 2013'te başlayan BES uygulamalarıyla birlikte, artık daha da avantajlı. Çünkü devlet, tüm bireysel emeklilik katılımcılarına, ödedikleri katkı payının %25'i oranında ek katkı sağlıyor. Örneğin, hesabınıza 200 TL katkı payı yatırarak 50 TL devlet katkısından yararlanabilecek ve 250 TL'lik birikim yapabileceksiniz.
Otomatik Katılımın Avantajları
Otomatik Katılım uygulamasında, her çalışan prime esas kazancının minimum %3’ü kadar birikim yapacak. %25 devlet katkısının yanı sıra birikim yapmaları için bir defaya mahsus ek 1.000TL’ye de hak kazanacaklar. Çalışanlar, işveren tarafından bireysel emeklilik planına dahil edilecek. İşverenin ise çalışmak istediği Bireysel Emeklilik şirketini seçmesi gerekiyor.
Otomatik Katılım uygulamasıyla ilgili merak edilenleri, fon büyüklüğünde sektör lideri olan AvivaSA, Sıkça Sorulan Sorular sayfasında yanıtlıyor. AvivaSA, Otomatik Katılım için özel oluşturduğu uzman saha ekibi, kolay İK çözümleri, yaygın satış kadrosu ve size özel kurumsal hizmet merkezi ile işverenlerin Otomatik Katılım’a geçiş sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor. AvivaSA otomatik katılım sisteminde uzmanlığı ve güvencesi ile her zaman yanınızda!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.