Tarih: 20.12.2016 10:10

2 yaka deniz altında 2. kez birleşiyor

Facebook Twitter Linked-in

 Asya ile Avrupa kıtası deniz altında ikinci kez birleşiyor.                                                           

2013’te hizmete giren Marmaray’ın ardından iki kıtayı deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli bugün saat 14.00’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle açılacak.

İstanbullular, tüneli 21 Aralık saat 07.00’den itibaren kullanabilecek.

İki yaka arasında ulaşımı 15 dakikaya indirecek tünel ilk etapta saat 07.00 ile 21.00 saatleri arasında hizmet verecek. Göztepe- Kazlıçeşme arasında hizmet verecek proje, 2’şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor.

Sadece otomobil ve minibüslerin geçeceği tüneli günlük ortalama 100 binin üzerinde aracın kullanacağı tahmin ediliyor. Depremden etkilenmeyeceği belirtilen tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olacak. Tünelin Avrupa ve Asya yakasında toplam 8 gişe bulunacak.

Her iki yönde de geçişler ücretli olacak. Sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ile ödeyecek.

Yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak. Ulaştırma Bakanlığı, tünelin adının belirlenmesi için anket düzenlemişti. ‘Değerlerin yarıştırılması doğru bulunmadığı’ için anket iptal edildi, tünelin adı Avrasya olarak kaldı.

Avrasya Tüneli’nden geçiş ücretlerinin otomobiller için 17 TL olarak açıklanması bekleniyor. Tünel otomobil için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk Lirası olacak.

ÜRK VE GÜNEY KORELİ ORTAKLAR İNŞA ETTİ

Lastik tekerlekli araçlar için iki katlı inşa edilen tünel projesi için ihale, 12 Haziran 2007’de yapıldı. Projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) görevlendirildi.

İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek. Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri, ATAŞ’ın iki eşit ortağı konumunda.

Boğazı geçen mevcut iki köprüyle baglantılı olarak planlanan tünelin Asya girisi Harem'de, Avrupa yakası girisi ise Çatladıkapı'da bulunuyor.

Maliyeti 1.3 milyar dolar olan Avrasya Tüneli ile İstanbul Boğazı’na son 3 yılda toplam 15 milyar TL yatırım yapılmış oldu.

4.5 milyar dolarlık Marmaray 2013’te açıldı. 26 Ağustos’ta açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü 8.5 milyar TL’ye mal oldu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —