Tarih: 01.01.0001 00:00 56

Avrasya Tüneli Sahil Bandını Rahatlatacak Mı?

İstanbul’un iki yakasını bir araya getiren Avrasya Tüneli bugün İstanbulluların hizmetine açıldı. Tünelin sahil bandı trafiğini oldukça rahatlatacağını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Süleyman Balyemez, “Bundan sonraki aşama Marmaray’

Avrasya Tüneli Sahil Bandını Rahatlatacak Mı?

Avrasya Tüneli Sahil Bandını Rahatlatacak Mı?


İstanbul’un iki yakasını bir araya getiren Avrasya Tüneli bugün İstanbulluların hizmetine açıldı. Tünelin sahil bandı trafiğini oldukça rahatlatacağını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Süleyman Balyemez, “Bundan sonraki aşama Marmaray’ın tamamlanması olmalı” dedi.

İstanbul’un iki yakasını bir kez daha birbirine bağlayan Avrasya Tüneli, 20 Aralık Salı günü açıldı. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Balyemez Avrasya Tüneli’nin İstanbul Trafiğine etkisini açıkladı. Balyemez,  Avrasya Tünelinin sahil bandını oldukça rahatlatacağını ifade ederek “Karşılıklı sahil bölgelerinde karşı yakaya geçme süresi bir saate kadar kısalacak” diye konuştu.

 “Şehitler köprüsü’nden de trafik çekecek”

Avrasya Tüneli’nin Avrupa yakasında  “Sahilyolu” olarak da bilinen Kennedy Caddesi ile D-100 Karayolu’nu birbirine bağladığını hatırlatan İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Balyemez, “Söz konusu arterlerde trafik akışı, hali hazırda, özellikle trafik yoğunluğunun zirve yaptığı sabah ve akşam saatlerinde durma noktasına geliyor. Tünel bağlantısını kullanacak yolculukların bir bölümü 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden buraya yönelecektir” dedi.

“Sahil bandı trafiğini yarı yarıya azaltacak”

Avrasya Tüneli’nin kendi talebini de doğuracağını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Balyemez, “Avrasya Tüneli şehrin en güneyindeki, doğu-batı doğrultusunda lineer uzanan iki ana arteri birbirine bağlamakta. Bir başka ifadeyle şehrin en doğusu ile en batısı arasında doğrusal bir bağlantı sağlamakta. Ankara Asfaltı ve Kennedy Caddesine yakın konumda olanların ulaşım süresini yarı yarıya azaltan bir etkisi olacak. Sözgelimi Kozyatağı’nda ikâmet edip Bakırköy’de çalışan birinin özel araç veya toplu taşıma tercihine göre değişmekle beraber tek yönde ulaşım süresi ortalama bir saat kadar azalabilecek. Bu durum tünel geçişine yönelmeleri teşvik edecek ve birinci köprü üzerindeki araç geçişlerinde bir rahatlamaya yol açacaktır” diye konuştu.

“Bir sonraki aşama Marmaray’ın tamamlanması”

Avrasya Tünelinin Şehir Hatları, İDO ve Harem-Sirkeci Feribotu gibi alternatif Boğaz geçişlerinden önemsenecek miktarda trafik çekeceğini düşünmediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Balyemez, “Çünkü bunlar toplu ulaşım türleri. Avrasya Tüneli ise binek araçlar için tasarlanmış bir geçiş, toplu ulaşım imkânı sadece minibüs, dolmuş gibi düşük kapasiteli araçlara uygun. Bundan sonraki aşama ise Marmaray’ın bir an önce tamamlanarak tam kapasite hizmete girmesi. Gebze ile Halkalı’yı birbirine bağlayacak olan bu güzergâh, Avrasya Tüneli’nden çok daha geniş bir alana, çok daha büyük bir nüfusa, daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli ulaşım olanağı sağlayacak” ifadelerini kullandı. Trafik sorununun çözümünde anahtarın, uzak mesafeler arasındaki yolculuk sürelerini kısaltmaktan çok, yolculuk mesafelerini kısaltmak olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Balyemez, “Bu da iş-ev arasındaki mesafeleri azaltarak 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.