Tarih: 09.01.2017 14:15

soğuyan havalara karşı cildinizi korumayı ihmal etmeyin!

Facebook Twitter Linked-in

 

soğuyan havalara karşı cildinizi korumayı ihmal etmeyin!

Ani hava değişimlerinin yaşandığı bu günlerde, yıpranan cildimizde ve deride oluşan değişiklikler tedavi ve bakım yapmayı zorunlu hale getirebiliyor. Özellikle soğuk havaların da kendini yavaştan hissettirmesiyle birlikte cilt sağlığımızı nasıl korumalıyız? Nasıl önlem almalı ve nelere dikkat etmeliyiz?

Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Funda Ataman, kış aylarında cilt sağlığının nasıl korunması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Yaz mevsiminde güneşe maruz kalan cilt kuruyor!

İnsan organizması mevsim değişikliklerinden derinden etkilenir. Göz önünde ve en büyük organımız olan deride de bu değişiklikleri doğrudan izleriz. Özellikle yaz mevsimi boyunca sürekli  güneşe maruz kalma, terleme, deniz ve havuz suları cildimizi kurutabilir, kırıştırabilir ve lekelendirebilmektedir. Yaz mevsiminde cildin UV ışınlarında etkilenmesi sonucu sonbaharda bronz ve nemsiz bir ciltle karşı karşıya kalınmaktadır. Bu nedenle yaz mevsimi sonrası mutlaka kullanılan nemlendiriciler ve kremler değiştirilmelidir.

Banyo sonrası mutlaka cilt tipine uygun nemlendirici kullanın

Kışa girerken deriyi yenilemek için cilt tipine  (normal, yağlı, karma, kuru) uygun cilt temizleyici kullanmakla başlanmalıdır. Her deri tipindeki insan aşırı sıcak sudan, sert sünger ve liflerden kaçınmalıdır. Banyo sırasında seramid, gliserin, vazelin ve vitamin içeren nemlendiriciler kullanılmalıdır. Deriye banyo sırasında  giren suyu hapsetmek için nemlendiriciler banyo  sonrası hemen sürülmelidir. Duştan çıkar çıkmaz sürülen nemlendiriciler hızla deri tarafından emilerek daha başarılı sonuçlar verebilmektedir.

Kışın güneş koruyucu sürmeden dışarı çıkmayın!

Kış mevsimi gelince güneşten korunma hiçbir şekilde ihmal edilmemelidir. Bilinmeli ki havanın kapalı olduğu bir kış gününde güneşin zararı ancak %20 ile %30 oranında azalmaktadır. Şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremleri kış mevsiminde de mutlaka kullanılmalıdır. 

Kışa cildinizi yenileyerek girin

Kışa girerken özellikle kırışık veya yaşlanmış cilde sahip kişilerin kimyasal soyma, lazer, botoks, dolgu, mezoterapi, PRP ve dermoroller gibi uygulamalarla kış mevsimine cildin yenilerek hazırlanması sağlanmalıdır.  Cilt yüzeyinde oluşan kalınlaşma için en etkili yöntem kimyasal peeling tedavisidir. Özellikle kimyasal peeling tedavisi yüze canlı bir görüntü sağlayarak, güneşin etkilerinden cildi arındıran ve akne oluşumunu da azaltan bir yöntemdir.

Mevsim döngüsünde saç dökülme şikayetleri artabiliyor

Kışın özellikle tırnaklar kırılıp hassaslaşabilmektedir. Özel tırnak balsamları, tırnak güçlendirici vitaminler tırnak bakımında mutlaka kullanılmalıdır. Mevsim geçişlerinde saç dökülmeleri de artabilmektedir. Bu nedenle saç dökülmesi yaşayan kişilerin biotin, çinko, selenyum, metionin, A,E,B ve D vitaminleri ile takviye, medikal şampuanlar kullanması çözüm sağlayabilmektedir.

 Mevsimine uygun sebze ve meyve tüketin

Kış mevsiminde sebze ve meyvelerden alınan vitamin ve minerallerin deriye oldukça olumlu yansımaları vardır. En önemlisi alınan vitaminler cildi rahatlatarak, deriye parlak bir görünüm sağlar. Özellikle havuç içerisinde bulunan Beta Karoten’i kış mevsimi boyunca tüketmeye özen gösterilmelidir. Mevsim içerisinde yetişen sebze ve meyveleri tüketmeye de dikkat edilmelidir.

Kış mevsiminde cilt sağlığınızı korumak için bunları ihmal etmeyin!
 Yaz mevsimi boyunca yorulan cilt için kış öncesi mutlaka etkili ve iyi bir bakım yapılmalıdır.

·         Yaz mevsiminde ayrı kış mevsiminde ayrı nemlendirici kullanılmalıdır.

·         Kış mevsiminde mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır.

·         Ilık su ile banyo yapılmalı ve banyo sonrası uygun nemlendirici kullanmaya özen gösterilmelidir.

·         Su tüketimi kış mevsiminde azaltılmamalı, cildin nem dengesini kaybetmemesi açısında günde en az 2 litre su tüketilmelidir.

·         Kış mevsiminde uygun sebze ve meyve yenmeli, özellikle havuç gibi sebzeler bol tüketilmelidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —