Vatandaşlarımızın hayatında bir çok kolaylığı getirmesi düşünülen çipli (interaktif) nüfus cüzdanları daha her şeyin başında nüfus memurları için kâbusa dönüşmüş durumda…
Hele ki İstanbul gibi bir metropol şehrinde en az 30 bin nüfuslu ilçelerin bir iki masada hizmet vermeye çalışan nüfus memurları öyle görünüyor ki hesap dışı tutulmuş.
Personel yetersizliği söz konusu. Ayrıca mesai usulünde de çok ciddi aksamalar yaşanmakta. Yani bir kere vatandaş biyometrik fotoğraf için ikna ya da izah ihtiyacı duyuyor. Fotoğraf taranırken tarayıcı bazen iki üç seferde fotoğraf ve imzayı algıladığı oluyor. Biyometrik veri alınırken sık sık parmak ve damar izi, el ayası alınamadı, parmak izi kalitesiz uyarısı veriyor. 4 kez doğrulama arka arkaya çift onaylı yapmak mümkün olmuyor. Sistem kaynaklı bu tür hatalarla birlikte bazen bir vatandaş için bir saatten fazla mesai harcama lüzumu doğuyor. Kimlik bedellerinin nüfus memuru tarafından tahsili konusu da ilave edilirse durum daha da vahim bir hal alıyor.
Nüfusu 30.000 olan bir ilçede bir personel ile doğumlar ve evlilikler hariç 240 gün iş ortalaması ile en iyi olasılıkla 5 yıl içerisinde çipli nüfus kartı işlemlerini tamamlamış olur.
Siz bir de OHAL döneminde yayınlanan KHK ile ehliyet ve pasaportların nüfus müdürlüklerine devredilecek oluşunu hesaplayın. 4 milyon civarındaki Suriye, Irak ve yabancı uyruklular için adres kaydı, geçici kimlik verilmesi gibi işlemleri ilave edin.
Ayrıca nüfus müdürlükleri çalışanlarına her merkezi seçim ya da sınava denk gelen hafta sonları mesai yaptırılıp müdürlükler açık tutulmaktadır.
Bütün bu şartlar dâhilinde ilgili işlemlerin tahmini tamamlanma süresi en iyi olasılıkla 10 yılı bulacaktır.
80 milyona yaklaşan Türkiye nüfusunun interaktif nüfus kimliğine en sağlıklı şekilde bir an evvel kavuşmasının ulusal güvenliğimiz açısından da ne denli önemli olduğu ayrıca dikkate şayandır.
Hâlbuki böylesi bir projede bütün varyasyonlar dikkate alınıp çok daha sağlıklı ve isabetli neticeler almanın yolu bellidir:
Personel takviyesi ile işbölümü planlaması yapılabilir.
Fazla mesai ücreti ile ya da özlük haklarında iyileştirmelerle nüfus personelinin motivasyonu temin edilir.
Yetkililerin bu hususlara göre gerekli düzenlemeleri yapması nüfus personelleri açısından makul bir hak talebidir.
Hasan Çağlar
Büro Memur-Sen İstanbul 8 No’lu Şube Başkanı