Tarih: 17.01.2017 13:27

Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretiliyor

Facebook Twitter Linked-in

 Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretiliyor

Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (KIRK-KAB 1) tasarrufu ve yönetiminde bulunan, katı atık düzenli depolama sahasında oluşan metan gazının değerlendirilebilmesi ve ekonomiye katkı sağlanabilmesi amacıyla elektrik enerjisi üretimi tesisi kurulması için ilk adım atıldı.

 “Çevre Dostu Kırklareli”

Konu ile ilgili KIRK - KAB-1 Birlik Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve Vesmec Makina San. Müm. Dan. ve Tic. Ltd. Şti. yetkilileri arasında sözleşme imzalandı.

Birlik adına Birlik Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu sözleşmeyi imzalarken yenilenebilir enerji ile daha temiz ve yaşanabilir bir Kırklareli için çalışmaların dört bir koldan sürdürüldüğünü belirterek, bu çevreci tesisin Çevre Dostu Kırklareli’ne katkı sağlayacağını belirtti.

“Zararlı metan gazının atmosfere bırakılması engelleniyor”

Kurulacak tesis ile alakalı olarak bilgiler veren Kesimoğlu, alt yapısı 2000 KWH kapasiteli dizayn edilecek olan tesisin yenilenebilir enerji kapsamında ilk etapta 850 KWH Çevre Dostu Enerji üreteceğini belirtti.

Kesimoğlu’’Evsel atık düzenli depolama alanlarında organik materyallerin çürümesi sonucu oluşan çöp gazı  yüksek konsantrasyonlarda metan içeriği ile yanma ve patlama tehlikesi içermekte, yangın riski oluşturmaktadır. Ayrıca, insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Kötü koku yaymakta ve bitkileri kurutabilmektedir. Bu nedenle önemli bir sera gazı olan metanın tüm bu etkilerinden korunmak amacıyla kontrol altına alınması zorunludur. Atmosferdeki CO2 (karbondioksit) dengesini bozan, küresel ısınmaya sebep olan ve çevre için oldukça zararlı olan sera gazlarından en önemlisi metan gazıdır. Çöp depolama alanlarında oluşan gazın %50 den fazlası ise metan gazı içeriyor. Karbondioksit gazına göre 21 kat daha fazla sera etkisine sahip olan metan gazının zararlı etkilerinin ortadan kaldırılması için, toplama bacaları ve boru hatlarıyla toplanan çöp gazının belirli işlemlerden geçirilerek iyileştirilmesi sağlanıyor. Arıtılmış çöp gazı içten yanmalı motorlarda yakılarak önce mekanik enerjiye, ardından da elektrik enerjisine çevriliyor. Enerji üretimi için gerekli miktarın üzerinde olan gaz ise yakma bacasında yakılarak bertaraf ediliyor. Böylelikle zararlı metan gazının geçmişte olduğu gibi atmosfere bırakılması engelleniyor ve emisyon azaltımına katkı sağlanıyor’’ dedi.

 Kurulacak tesisin yaklaşık 1 Buçuk milyon Euro’luk bir yatırım olduğunu belirten Kesimoğlu, bu ay içerisinde çalışmaların başlayacağını, 1 yıl içerisinde tesisin tamamlanacağını ve elektrik üretimine başlanılacağını belirtti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —