Tarih: 01.01.0001 00:00 94

Eğitim Çok Önemli

Çatalca Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafındanher yıl bölgedeki okullarda çevre konulu bilinçlendirme eğitimleri veriliyor. Bu yıl ki eğitim çalışması öncesinde öğretmenlere yönelik sunum hazırlandı.

Eğitim Çok Önemli
Başkan Cem Kara; Tarım, orman, su kaynakları mutlaka korunmalıdır

Çatalca Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından eğitimcilere yıl içerisinde yapılacak kampanyalar, geri dönüşüm faaliyetleri ve geri dönüşüm konusunda seminer düzenlendi. Geri dönüşüm ve çevre konusundaki duyarlılığı artırmak adına eğitimlere başlamadan önce öğretmenlerle bir araya gelinen seminer, geri dönüşüm konusunda lisanslı firmaların katılımı ile gerçekleşti.

Atık piller konusunda TAP Derneği’nden Rümeysa Ercan, Ambalaj atıkları ile ilgili İkizler Kağıt’ tan Tuna Çelik, Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği’nden (Albiyobir) İsmail Holinoğlu ve Elektronik Atık ile ilgili GCL Geri Kazanım ve Rafineri A.Ş. ‘den Mert Hamat’ın konuşmacı olarak katıldığı,daha temiz bir dünya için geri dönüşümün önemine değinilen sunumlar sonrasında Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara konuşma yaptı.

Eğitim çok önemli

Başkan Kara sözlerinin başında eğitimi çok önemsediğine vurgu yaparak “Çok değerli okul müdürü arkadaşlarım, değerli idarecilerimiz, öğretmen arkadaşlarımız, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Firmalardan gelen çevre mühendisi arkadaşlarımıza da verdikleri bilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.  Konuşmamı çok uzun tutmayacağım çünkü buraya Yalıköy’den,Hallaçlı’dan, Binkılıç’tan, çok uzak mahallelerimizden gelen arkadaşlarımız var.Ne kadar önemli ne kadar kutsal bir görev yaptığınızı biliyorum. Tanımayan arkadaşlar için söyleyeyim bende 25 yıl bir fiil öğretmenlik yaptım, branşımda Kimya idi. Bununla beraber idarecilik görevinide sürdürdüm yıllarca, 8 yıldır da belediye başkanlığı görevini yürütüyorum.Arkadaşlarımız kendi alanları ile ilgili kısa bir takım bilgiler sundular. Ama siz gerek günlük yaşamda gerek derslerinizde yıllarca zaten yetiştirdiğiniz çocuklarımıza çevre bilincini aşılamaya, çevrenin doğanın nasıl korunacağını, nasıl tahrip edilmeden yeni kuşaklara aktarılacağını anlatmaya ve bilinçlendirmeye çalışıyorsunuz. O nedenle eğitim yaşamımızın bir parçası ve çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Orman ve tarım alanları son derece kıymetli

Orman ve tarım alanlarının son derece önemli olduğuna değinen Başkan Cem Kara “Her yer önemli ama Çatalca apayrı bir önemde. İstanbul gibi 15 milyon nüfuslu bir metropolünyanı başında ve İstanbul’un yüzölçümü olarak %20,9’u yani İstanbul’un 5’te 1’i Çatalca. Zaman zaman ben diğer belediye başkanlarına “En büyük benim” diyorum da bakıyorlar bütçe rakamlarına bütçem en küçük belediyelerden bir tanesi ama büyüklük bütçeyle olmuyor. Gelecekte göreceksiniz diyorum kim daha büyük. 1118,5 kilometre karelik bir alan.Bu alanın %65’ide orman alanı. %29’u ise “Mutlak Tarım” dediğimiz 1. sınıf tarım alanlarıyla kaplı. Sadece ilçemizin %6’sında yapılaşma var. Dolayısıyla orman ve tarım alanları son derece kıymetli.Hem üzerinde biz yaşıyoruz hemde bizim yaşantımızı sürdürmemiz için gerekli olan bitkiler ve hayvanlar üretiliyor. Yine bu alanlarımızın %90’ı İSKİ’nin koruma havzasında. Büyükçekmece Baraj Gölü,Terkos Baraj Gölü, Sazlıbosna Baraj Gölü ve Istranca Dereleri. İstanbul’a suyu temin eden en önemli 2 merkez var.Birisi Melen diğeri Çatalca. O nedenle tarım, orman, su kaynakları bunların tamamına baktığımızda bunların tamamının korunmaya ihtiyacı var.Sadece Çatalca için değil, İstanbul için, Türkiye için dünya insanları için olabildiğince bu çevreyi korumalıyız. Çevre bilincinin geliştirilmesine gerçekten ihtiyacımız var” dedi.

İşbirliği içinde çevremizi koruyalım

Atıkların ayrıştırılarak toplanmasının çok gerekli olan bir durum olduğunu belirten Başkan Cem Kara konuşmasının devamında “Ağaçyaşken eğiliyor, okullarımızdan, küçüklerimizden, çocuklarımızdan, gençlerimizden başlamamız gerekiyor. Bu konuda bulunduğunuz okulların önderleri, liderleri olarak sizlerden isteğimiz ve desteğimiz bu alanda bizlere yardımcı olup öğrencilerimizle, velilerimizle aramızda ilişkiyi sağlayın bizde firmalarla yapmış olduğumuz işbirliği içerisinde hem evsel atıklarımızı hem de pilleri, kağıtları, camları ve elektronik atıklarıdaha fazla sayıda toplayalım.  Bunu da kampanyalarla birlikte yapalım, cazip hale getirelim.Kampanyaları cazip hale getirmek için okullarımıza ve öğrencilerimize hatta bulunduğumuz mahallelerde hane halklarına neler hediye edilmeli, nasıl teşvik edilmeli bu konudaki önerilerinizi, düşüncelerinizi gönül rahatlığıyla bizlerle paylaşırsanız ben bu konuda başarılı bir yıl geçireceğimizi ve bir taraftan çevreye sahip çıkarak bir taraftan atıkları ayrıştırarak diğer taraftan da çocuklarımız arasında ayrı bir heyecan yaratabileceğinizi biliyorum ve buna inanıyorum.Hepinize başarılar diliyorum ve cumhuriyetin tüm öğretmenlerine her zaman inandık ve güvendik, inancımız ve güvencimiz tamdır. Çevreyi koruyacaksak, çevreye sahip çıkacaksak, su kaynaklarımıza, orman alanlarımıza, tarım topraklarımıza sahip çıkacaksak kısaca ülkemize ve dünyaya sahip çıkacaksak bunları sizlerin sayesinde yapacağız”ifadelerine yer verdi.

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.