Tarih: 01.01.0001 00:00 51

Doğan “ hedeflerimizi gerçekleştirdik ”

İstanbul Esenyurt Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Gürsel Doğan ile KOSGEB Eğitimleri, esnaf kredileri ve hibeler ile ilgili çok özel bir röportaj yaptık.

Doğan “ hedeflerimizi gerçekleştirdik ”
 Nezir Karayün; Bize İstanbul Esenyurt Esnaflar derneği hakkında bilgi verir misiniz?

 

Doğan; 'Esnaflar derneğimizi tanıtmamız yolunda bize destek olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Esenyurtta esnaflar derneğimizi kurduğumuzda 5 yıllık çalışma sürecimizde bölgemize başta SGK olmak üzere, Mesleki eğitim okulu, esnaf odamız ve Kredi Kefalet Kooperatifinin bölgemize gelmesine vesile olduk. Esnafın Sesi gazetemizde esnafımızı yasal konular hakkında bilgilendirici yayınları ile  faydalı olmaktayız. Esenyurt Esnaflar Derneğimiz  bölgede yaşayan insanlarımızın ve esnaflarımızın sorunlarına karşı her zaman duyarlı davrandı. 2002 yılından sonra esnaf kredileri, yüzümüzü güldürdü, faizlerimiz %4 gibi oranlara çekildi. Ekonominin büyümesine katkı sunan ekonominin temel taşı olan ve ekonomiye can veren esnafımızı hükümetimiz destekliyor' dedi.

 

Nezir Karayün; yanlızca esenyurt ta bulunan esnaflarımız mı sizden kredi alabilecek?

 

Gürsel Doğan; 2017 Mart ayında yapacağımız genel kurulumuzun ardından İstanbul Avrujpa yakasında bulunan esnafımıza kredi verebileceğiz. Kooperatifin yanı sıra Esenyurt esnaflar derneği olarak KOSGEB eğitimleri veriyoruz. İstanbul'da 152 odanın yapması gerekeni, 2 üniversite ve biz yaptık. 2013-2014 de 250 tane esnafımıza ve yeni girişimcimize eğitim verdik. Bunlar hibe ve 100 bin TL ye kadar faizsiz kredi aldı. Eğitimlerimizin sonucunda Belediye başkanımız Necmi Kadıoğlu ve Kaymakamımız Ekrem İnci eşliğinde  sertifikalarını verdik'

 

Nezir Karayün; Vatandaşa devletin verdiği destekten kimler yararlanabilir

Gürsel Doğan; Esnaf olan tüm şahıslar bu kredilerden yararlanırken, Eğitim alan esnaflarımızda işyerlerini kurmak için hibelerini aldılar. Benim amacım esnaflarımızı eğitimli yapmaktır. Eğitimlerimiz 4 güne indi hibe desteği 50 Bin TL, faizsiz kredi ise 100 Bin TL oldu. Biz tekrar KOSGEB Eğitimi başvurumuzu yaptık. işlemlerimiz sonuçlandığında başta dernek üyelerimiz olmak üzere, talep eden tüm esnafa eğitimi vereceğiz'

 

 

Nezir Karayün; Şirketini kuran esnafımıza destek verildiği gibi şirketi zor durumda olanlara da destek veriliyor. Bu nasıl olacak açıklar mısınız?

 

Gürsel Doğan; Esnaf Ahilik Fonu denilen bir fon oluşturuluyor. İşsizlik maaşı gibi düşünülebilecek, esnafımız işsizler gibi zararını ahilik fonundan karşılayabilecek.

 

 

Nezir Karayün; Siz insanlara katkı sağlamak için çalışıyorsunuz, sizi uzun zamandır tanımaktayım. Çalışmalarınızı bir çok hükümeti gördüğü için karşılaştırma yapmış olsanız esnafa en çok desteği veren hükümetler hangisi olmuştur?

 

Gürsel Doğan; Beni siyaset değil, beni halkın ve esnafın çıkarları ilgilendirir. Geçmiş hükümetlerde hibe veya kredi almış hiç kimse yok. KOSGEB 1996 da Turgut Özal hükümeti zamanında kuruldu ve böyle bir projesi asla olmamıştır. Bu hükümet esnafına sahip çıkan tek hükümettir. Ben DSP döneminde partili olmama rağmen, böyle bir destek görmedim, böyle bir proje ile karşılaşmadım. Bu yüzden bugün AK Parti hükümetinin çalışmalarını takdirle karşılıyorum.

 

 

Nezir Karayün; Faizsiz Kredi Kullanabilecek Meslek Dalları Hangileridir ?

Gürsel Doğan;  Geleneksel, sanatsal, kültürel değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında (El dokuma işleri, Bakır işletmeciliği, Semercilik, Çini ve Çömlek yapımı, Sedef kakma ve Ahşap oyma işleri, Kaşıkçılık, Bastonculuk, Yazmacılık, Yorgancılık, Keçecilik, Lüle ve Oltu taşı işletmeciliği, Çarıkçılık, Yemenicilik, Oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen) alanlarda çalışan esnaf faizsiz kredi kullanabilir.

 

Nezir Karayün; Esnafa Faizsiz Kredi Nedir? Nasıl Uygulanacak.?

 

Gürsel Doğan;  21 Ocak 2015 tarihi itibariyle esnafa faizsiz kredi resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. TESKOMB ' Yeni Türkiye Buluşması' toplantımızda sayın başbakanımızın yapmış olduğu açıklama doğrultusunda geleneksel, kültürel , sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren ve 'Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi ' sahibi esnaf ve sanatkarlar 3 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesiyle ilgili meslek kolunda son bir yıl içinde kendi işletmesini kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkarlara % 100 oranında sıfır faizli kredi sağlanmaktadır.

 

 

 

Nezir Karayün; Esenyurt Belediye çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

 

Gürsel Doğan;  Ben diğer esnaf kooperatifleriyle yaptığım toplantılarda soruyorum, ilçenizde üniversite var mı?, Kızılay var mı?, SGK var mı?, Termal tesis var mı? İlçenize özel Hastaneniz var mı ?, Aldığım cevaplar aynı. Esenyurt'a kamu kurumlarının gelmesi hususunda Necmi Kadıoğlu'nun etkisi büyüktür. Esenyurt'a yapılan kamu binalarının hayalini bile edemez, bir çok projemiz daha var. Esenyurt Belediye Başkanımıza, Kaymakamımıza çok teşekkür ediyorum.

Röportaj: Nezir KARAYÜN


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.