Tarih: 27.03.2017 10:21

Çocuklar için Yeni Tehlikeye Dikkat !!Su Maymunu

Facebook Twitter Linked-in

 Adli Bilimciler Yine Uyarıyor

Çocuklar için Yeni Tehlikeye Dikkat !!Su Maymunu

Asıl adları Kristal Jel, Su boncuğuya da kristal top olan Su maymunları nanoteknolojik ürünlerdir. Değişik renklere sahiptirler.

Kimyasal yapıları poliakrilamid asit tir.

 

Cam Vazolarda dekor olarak kullanıldıkları gibi, Bitkileri içerisine dikerek bitki toprağı olarak da kullanılmaktadır.

Ürünün özelliği suyu içine alıp onu orada hapsetmesidir.Bu özelliği sayesinde bir bitki için gerekli olan suyuona sağlamaktadır. Bitkizamanla topların içerisindeki suyu emdiği için su topları küçülecektir, bu durumda üzerine biraz su ilavesi yapmak gerekmektedir.

Bunların özelliği, ılık suyla temas etmeleri halinde, suyu emmeleri ve normal büyüklüklerinin 300– 400 katı büyüklüğe ulaşabilmeleridir.

Suyun ılık olması şişme süresini kısaltmaktadır. Kaynar veya soğuk su kullanıldığında şekilleri bozulmaktadır. Toplar yaklaşık 4 saat sonunda istenilen büyüklüğe gelmektedir.

Normal büyüklüklerinin 400 katına ulaşmaları nedeniyle küçük çocuklar için çok sakıncalılardır ve onlardan uzak tutulmalıdırlar.

Marketlerde ''su maymunu'', ''büyüyen su topları'', ''bio-gel'' gibi isimler ile satılabilen Bu nesneler ,  çocuklar tarafından oyuncak olarak değerlendirilmekte, renkli oldukları için çocuklar tarafından şeker zannedilmektedir.

Ayrıca okullarda, arkadaşlarına su veya başka içecekler içerisinde bu ürünleri yutturmaya çalışmak

gibi şakalar yapılabilmektedir.

 

Çocuk sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturan Bu  ürünlerin yutulması halinde

1-Nefes borusuna kaçması durumunda tıkanmaya, solunum sıkıntısı ve yetmezliğine

2-Mide ve barsaktasu çekerek  de çoğalacağı için mide barsak tıkanmalarına

Ve Bunların sonucunda ölüme yol açabilir.

Ayrıca toksik/zehirleme ve allerjietkileride göz ardı edilmemelidir.

 

bu ürünlerin oyuncak olarak satılamaz. Mevzuat gereği sadece çiçekçiler ve canlı bitki satışı yapan mağazalar tarafından üzerinde gerekli uyarılar yapılarak satışı gerçekleştirilebilmektedir.

Bu nedenle bakkal, market, kırtasiye, okul kantinleri, oyuncak ve hediyelik eşya satışı yapılan yerlerde satışının yapılması uygun değildir.

Anne-babaların da gerekli ihtimamı göstererek çocuklarını bu ürünlerden uzak tutmalılardır.

Bu tür vakalara geçmişte rastlanmıştır.

 

 

 

Özel bilgi :Su Maymunu (Myocastorcoypus) :Güney Amerika kökenli yarı sucul bir kemirgendir. Bitkiyle beslenir ve kemirgenlerin en büyüğüdür.Yuvaları için delik açmakta ve nehir kıyıları, bentler ve sulama tesislerine zarar vermektedirler. Sulak alan bitkileri ile beslenirler, geniş sazlık alanlara zarar verebilirler. Yüzeysel olarak sıçan benzeridir, kürkü kahverengi ve sarı kahverengi renklidir, silindirik bir kuyruğu vardır. Zamanında kürkleri için beslenmişlerdir.

 

Anakara da Bir doktorunDr.A… nın çocuğunun başına gelen olay.

20/03/2017 Okulda, çocuklar Marketten satın alınan topu suya atıp şişmesine bakarlar.

 

Dr.Anın çocuğu Arkadaşları sınıfta paketten alıp paylaşırlarken bu nesneyi görürü, bana da bana da diyerek şeker sanıp ağzına atar.  Hastanede endoskopi önerilir, aradan geçen saat uzayınca yapılamaz. İleus/tıkanma tablosu gelişirse gelin denilerek gönderilir. Adli rapor yazılır.30 saat gözlem altında tutulduktan sonra zarar vermeden gaitayla çıkar.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —