Tarih: 10.04.2017 10:14

Dijitalleşme Endeksi

Facebook Twitter Linked-in

   Dijitalleşme Endeksi 2016 sonuçlarına göre dijitalleşme performansı en yüksek sektör yüzde 81 ile Finansal Hizmetler oldu.

9 Nisan 2017 – Türkiye’de şirketlerin dijitalleşme yolculuğunda hangi noktada olduklarını tespit etmek, dijital kabiliyetlerini analiz etmek ve dijital potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla Accenture, Vodafone Türkiye, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Vakfı ile beraber bu yıl ikincisi hayata geçirilen Accenture Dijitalleşme Endeksi sonuçlandı.

Endeks sonuçlarına göre Türkiye’nin dijital endeks puanı geçen yıla oranla 1 puan artışla yüzde 61’e yükseldi. Dijitalleşme Endeksi 2016 sonuçlarına göre Finansal Hizmetler yüzde 81 puan ile dijitalleşme performansı en yüksek sektör olurken, onu sırasıyla Hizmet Faaliyetleri,  Perakende Ticaret ve Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ve Onarımı sektörleri takip etti. Endekse katılan şirketler arasında yüzde 81 ve üzeri puan alan ve ’Dijitalleşme Öncüleri' olarak belirlenen şirket sayısı bu yıl artış gösterdi ve 23 oldu.

Kızıldağ: “Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksi’ni %75’e çıkarmayı hedefliyoruz”

Dijital gelecek için formülün “her zaman her yerde” dijital iş ortağı olmaktan geçtiğinin altını çizen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı M. Sinan Kızıldağ , “Vodafone olarak, Türkiye’yi dijitalleşmeye götürecek yolda iş ortaklarımız için uçtan uca çözümler geliştiriyor ve uyguluyoruz. İşletmelerin “dijital iş ortağı” olarak tek çatı altında sunduğumuz çözümlerle, dijital bağlantılı yaşamı kurumlar için kolay ve erişilebilir kılmayı hedefliyoruz. Bu hedefle, Türkiye’nin her alanda dijital röntgenini çekiyoruz. Özel ya da kamu, kurumlara dijitalleşme yolculuğunda rehberlik ederken, fırsatları ve riskleri de değerlendirip iş sürekliliğinin sağlanmasına yardımcı oluyoruz. Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve rekabet için ihtiyaçlarını belirlemek üzere Yarına Hazırım Platformu’nu geliştirdik. İşletmelerin dijital olgunluğunu ölçtüğümüz ve dijital yol haritalarını çizdiğimiz bu platform ile Temmuz 2014’ten bu yana toplam 50.000 işletmenin Dijitalleşme Endeksini hesaplayarak ihtiyaçlarını tespit ettik. Türkiye’de işletmelerin Dijitalleşme Endeksini %48’den %53’e çıkardık. Hedefimiz daha büyük. Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksini %75’e çıkarmak için çalışıyoruz” dedi.

Bayel: Gelecek, dijital dönüşümü gerçekleştirebilen şirketlerin olacak

Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışmasında Türkiye’nin önde gelen sektörlerinin dijital dönüşümdeki mevcut durumunun tespit edilerek gelişim alanlarının ortaya koyulması ve bu sektörlerin dijital dönüşümüne katkı sağlanarak ülkenin büyümesine ve kalkınmasına destek olunması hedefiyle yola çıktıklarını belirten Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel ise şunları söyledi: “Gelecek, dijital dönüşümü gerçekleştirebilen şirketlerin olacak. Dijitalleşme, dünya liginde yer alabilmenin en temel koşulunu oluşturuyor. Dijital dönüşüm konusu Accenture’ın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki operasyonlarının da odağında yer alıyor. Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz Accenture Dijitalleşme Endeksi’nin de şirketlere dönüşüm yolculuğunda yol göstereceğine, dolayısıyla da Türkiye ekonomisinin büyümesine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

 

 

Müşterilerin %85’i memnun kalmadığı servis sağlayıcısını bırakıyor

Dünyadaki eğilime paralel olarak Türk şirketleri de şirket içi operasyonlarını dijitalleştirmeye, daha çok ağırlık veriyor. Endeks bu anlamda şirketlerin iç operasyonlarını dijitalleştirme puanlarının %69, müşteriye dokundukları dijital hizmetler alanındaki endeks puanlarının ise %52 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Diğer yandan endekse göre; Türkiye’de müşterilerin %85’i memnun kalmadığı servis sağlayıcısını kullanmayı bırakıyor. Bu oran dünyada %64 iken, gelişmekte olan pazarlarda %79 olduğu görülüyor. Dolayısıyla, Türk şirketlerinin müşteri yaşam döngüsü boyunca dijital yetkinlikleri doğru kullanarak rekabet avantajı yakalayabilecekleri ortaya çıkıyor.

Kurumsal güvenlik konusunda iyileştirme ihtiyacı göze çarpıyor

Endeks, Türk şirketlerinin dijitalleşmenin önemli ayaklarından biri olan kurumsal güvenlik uygulamaları ve hassas verilerin korunması konularında da kritik iyileştirme ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin; araştırmaya katılan şirketlerin %27’si disk şifreleme, %12’si felaket kurtarma ve %30’u kimlik ve erişim yönetimi çözümlerini kullanmıyor.

Diğer yandan çalışmaya katılan şirketlerin sadece %55’i kendilerini dijitalleşme sürecine tümüyle hazır hissediyor ve dijitalleşme trendi ile ortaya çıkan yeni fırsatlara ve risklere karşı hazırlıklı olduğunu belirtiyor. Dijital dönüşüm sürecinde karşılaşılan zorlukların başında ise sırasıyla hızlı karar alma süreçleri, regülasyonlar, şirket kültürü ve finansal kaynak tahsisi konuları geliyor.  


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —