GÜNCEL 1.06.2017 14:28:55 77 0

Köstence’yi İnleten Aba Güreşleri

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof.Dr. İbrahim Öztek’in gayretleri ile Türkiye’de canlandırılan tarihi geleneksel sporumuz Aba, Avrupa ve Asya’da da sevilen ve yükselen bir spor olma yolunda.

Köstence’yi İnleten Aba Güreşleri
 Köstence’yi İnleten Aba Güreşleri

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof.Dr. İbrahim Öztek’in gayretleri ile Türkiye’de canlandırılan tarihi geleneksel sporumuz Aba, Avrupa ve Asya’da da sevilen ve yükselen bir spor olma yolunda.

Burası Dobruca bölgesi Köstence, Atalarımızın ülkesi, Türk Balkanların bir parçası, sayıca az da kalsalar  bugün bölgenin eski sahipleri törelerini sürdürüyor. Camileri ile, mezar taşlarındaki Ayyıldızları ile, tutulan oruç, kılınan namaz ve duaları ile, güm güm inleten davulu ve zurnası ile er meydanları ve meydanlarda yarışan yiğitleri ile ve Aba Güreşi şampiyonası ile her yer buram buram Türk kokuyor.

Bu şampiyona bu yıl yazın gelişi ile düzenlenen ikinci organizasyondu. Birincisi Köstence’de  17 nisanda ikincisi ise 28 mayısta Köstel’de(Karatay/Nispari) gerçekleşiyordu ve Aba Güreşi Avrupa’da sevilerek hızla yayılıyordu.

Dünya Uluslararası Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Eş Başkanı ve Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek’in onur konuğu olarak hazır bulunduğu yarışmalar mükemmeldi.

28 mayıs günü Köstence’nin Köstel ve Karatay (Kastelu-Nisipari) kasabaları bölgesinde yapılan Uluslararası Aba Güreşi son derece başarılı bir organizasyonla yüzlerce sporcu ve seyirciyi buluşturdu. Teknik seviyesi yüksek sporcular özellikle Aba ve Kuşak güreşi güreşçileri ile judo, kuraş ve güreş sporcularından oluşmaktaydı. Gençler ve büyükler kategorilerinde yapılan yarışmalarda dereceye giren sporculara madalya ve diploma, birincilere ise ilaveten ödül olarak koç  verildi. Geleneksel Aba giysileri içinde, çayırda yapılan müsabakalarda Romanya’da yaşamlarını birlikte paylaşan, birbirine saygılı Tatar Türkleri, Kırımlı Türkler, eski Kuman Kıpçak Romanya Türkleri  ve Romen gençler son derece centilmence yarıştılar. Teknik kapasite yüksek olunca herhangi bir sakatlık da meydana gelmedi.

Müsabakaları; Romanya Uluslararası Aba Güreşi Federasyon Başkanı, Romanya Demokrat Türk Tatar Müslüman Birliği Onursal Başkanı, Romanya Aydınlar Ocağı Başkanı ve aynı zamanda Romanya Eski Millet Vekili olan Negiat (Nejat) Sali, Romanya Uluslararası Aba Güreşi Federasyonu Baş Antrenörü ve aynı zamanda Romanya Demokrat Tatar Birliği Başkanı Belgin Naim, Romanya Uluslararası Aba Güreşi  Hakemi Orhan Asan,Köstel Belediye Meclis Üyesi Cevat Kerim, Köstence Judo Kulüp Antrenörü ve Romanya Judo Federasyonu ÜyesiGelal (Celal) Timur ile Uluslararası Güreş Hakemi Florin Nistor organize ettiler.

Yarışmalar boyunca Köstel/Castelu Belediye Başkanı Anghel Nicolae alandan hiç ayrılmadı. Son derece mütevazi gerçek bir halk adamı olarak çok ilgiliydi.  Tüm yarışmaları izledi ve ödül töreninde de hem ödül verdi, hem de ödül aldı. Başkan Öztek’in armağan ettiği Aba madalyasını, kendisi kutusundan çıkartarak büyük bir gururla boynuna taktı ve turnuva boyunca çıkartmadı.  

Turnuvanın yapılmasını kendisi arzu etmiş ve bunu gören diğer belediyeler, Aba güreşleri için sıraya girmişler. Bazı hafta sonlarına birçok belediye talip olmuş. Muhteşem bir şey, Merkezi Türkiye’de olan Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonunun bir üyesi olarak Romanya Aba Güreşi Federasyonu Harikalar yaratıyor.

3 Eylül 2017 günü Türkiye’de yapılacak sekizinci Dünya Kupası, Almanya’da 19 kasım tarihinde yapılacak dördüncü Almanya Uluslararası Aba Güreşi turnuvası ve Avrupa şampiyonası ile Romanya turnuvaları ve Gürcistan’da düzenlenen yarışmalarla artık Uluslararası Aba Güreşi Dünya Markası olma yolunda. İki bilim kültür ve spor adamımız Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş ve Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof.Dr. İbrahim Öztek’in gayretleri ile Türkiye’de canlandırılan tarihi geleneksel sporumuz Aba, Avrupa ve Asya’da da sevilen ve yükselen bir spor olma yolunda.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.