GÜNCEL 29.07.2017 11:50:16 45 0

CHP'li Merter, Topbaş'a Seslendi; Çalışmalar İvedilikle Yapılmalıdır

CHP’li Berke Metrer 10 gün önceki uyarısını tekrarladı ve Başkan Kadir Topbaş’a bir kez daha seslendi: "10 gün için de İstanbul'da 30.000 tane atık su ve yağmur suyu kanalları ve rögar bacalarının bakımları ve temizlikleri

CHP'li Merter, Topbaş'a Seslendi; Çalışmalar İvedilikle Yapılmalıdır

İstanbul’da 27 Temmuz Perşembe günü başlayan şiddetli yağmur ve dolu yağışının ardından ortaya çıkan görüntüler yaklaşık 10 gün sonra 18 Temmuz’da sabah saatlerinde şiddetli yağmur ile aynı yerlerde ve aynı görüntüleri ortaya çıkardı; Çok sayıda özel araçlar ve toplu taşıma otobüsleri alt geçitlerde, meydanlarda ve caddelerde su altında kalmıştı, Vatandaşlar suya batan özel araçların, otobüslerin ve dolmuşların üzerine çıkarak boğolmamak için kurtarılmayı beklemiş, kendi çabaları ile canlarını kurtaran vatandaşlar da duruma isyan etmişti.

 

Bu Sel baskınlarının en büyük nedeni; atık su ve yağmur suyu kanalları ve rögar bacalarının bakımları ve temizliklerinin yapılmamasıydı.

 

CHP İBB Meclis Üyesi Berke Merter’de 20 Temmuz da “İstanbul genelinde atık su ve yağmur suyu kolektör hatları temizliği, kanalizasyon ve yağmursuyu hatları, kollektör hatları, açık menfez kanallar, rögarlar, ızgaralar ve rögar bacalarının bakımları ve temizliği hakkında” konulu bir önerge hazırlamış ve İBB Meclis Müdürlüğüne sunmuştu. CHP’li Berke Merter, “Sel faciasının can kayıpları ile yaşanmaması için İstanbul genelinde atık su ve yağmur suyu kanalları ve rögar bacalarının bakımları ve temizliği çalışmaları ivedilikle yapılmalıdır” önerisinde bulunarak olayın vahametine ve aciliyetine dikkat çekmişti. CHP’li Merter’in bu önergesinin üzerinde 8 gün geçmesine rağmen AKP'li Büyükşehir Belediyesinin bir adım dahi atılmadığı ortaya çıkıyor. Çünkü, bir örnek verilmesi gerekirse 18 Temmuz da Aksaray alt geçidine yağan yağmurdan dolayı atık su ve yağmur suyu kanalları ve rögar bacalarının bakımları ve temizliklerinin yapılmamasından dolayı sel baskını olmuş, 27 Temmuz da ki yağışda da aynı nedenle Aksaray alt geçidine sel baskını olmuştur.

 

10 gün için de İstanbul'da 30.000 tane atık su ve yağmur suyu kanalları ve rögar bacalarının bakımları ve temizlikleri yapılırdı...

 

Öneri ve tavsiyesinin önemine bir kez daha dikkat çeken CHP İBB Meclis Üyesi Berke Merter şunları söyledi: “18 Temmuz günü İstanbul’un bir çok noktasında sel baskını oldu, arandan 10 gün geçti 27 Temuz günü de sel baskını oldu. Bu 10 gün için de örnek veriyorum; sel baskınlarının yoğun olduğu bölgelerde bin tane işçi emekçimiz çalıştırılsaydı günde 3000 tane atık su ve yağmur suyu kanalları ve rögar bacalarının bakımları ve temizlikleri yapılırdı, 10 gün için de 30.000 tane atık su ve yağmur suyu kanalları ve rögar bacalarının bakımları ve temizlikleri yapılmış olurdu. Veya bırakın 30. 000 taneyi sel baskınlarının en yoğun olduğu bölgelerde 1000 tane temizleselerdi bu sel baskınları olmazdı. Seçilmiş bir meclis üyesi olarak, bir vatandaş olarak bu uyarımı tekrarlıyor ve Başkan Kadir Topbaş’ı göreve davet ediyorum: “Sel faciasının can kayıpları ile yaşanmaması için İstanbul genelinde atık su ve yağmur suyu kanalları ve rögar bacalarının bakımları ve temizliği çalışmaları ivedilikle yapılmalıdır, diyor ve dikkat çekiyorum“ dedi.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi CHP Üyesi Mehmet Berke Merter  hazırladığı önergesini İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın cevaplaması isteği ile 20.07.2017 Perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis müdürlüğüne sunduğu önerge:

 

Sel faciasının can kayıpları ile yaşanmaması için İstanbul genelinde atık su ve yağmur suyu kanalları ve rögar bacalarının bakımları ve temizliği çalışmaları ivedilikle yapılmalıdır

 

İstanbul da sele dönüşen yağmur faciasında ders çıkarılması gerekliliğine dikkat çeken İBB Meclisi CHP Üyesi Berker Merter hazırladığı önergesinde Rögarların tıkalı olması, sel sularının sokak ve caddelere taşmasına neden olduğunun aşikar olduğunu söyleyerek uyarıda bulundu: “İstanbul’da ortaya çıkan hoş olmayan bu görüntünün bu tablonun altyapının ne durumda olduğunu göstermiştir ve doğal afete hazırlanmanın, arama kurtarma ekibi hazırlamanın yanı sıra alt yapının hazır hale getirilmesi elzem olmuş ve durum gözler önüne serilmiştir” dedi. İstanbul genelinde logarların bakım ve temizlenmesi, yağmursuyu ızgara ve baca yenileme, temizleme işlemleri ile yağmursuyu bacalarının yol kotuna yükseltilmesi gerekliliğine dikkat çeken CHP’li Berke Merter hazırladığı önergesinde Başkan Kadir Topbaş’ın cevaplaması isteği ile 4982 sayılı bilgi edinme kanunu  ve 3071 sayılı dilekçe kanunu  uyarınca İBB Meclis Müdürlüğüne sundu düşüncelerini ve önerilerini şöyle sıraladı: Organize sanayi bölgeleri ve fabrikaların alt yapı temizliği aylık yada yıllık periyodik altyapı bakımlarının yapılıp yapılmadığı gözden geçirilmelidir. Yine rögar, ızgara, baca ve kanal tıkanıklarının giderilmesi durumu gözden geçirilmelidir. Artık iklim şartları değişti daha da değişmeye doğru gidiyor. İklim değişiklikleriyle bu tarz kısa süreli yağışların artacağı ortaya çıktığına göre şehrin alt yapısının yağacak en şiddetli yağmur dikkate alınarak dayanıklı olması da artık elzem olmuştur. İstanbul’da yaşanan bu keşmekeş durumun ve su taşkınlarının sorumlusu yağmurun değil, gerekli alt yapı çalışmalarının yetersiz olduğu da gözler önündedir. Ve artık yetkililerin böyle durumlarda her seferinde benzer şeyleri ve açıklamaları da inandırıcılığını kaybetmektedir. Yaşanan bu nahoş durumun İstanbul’un mevcut imar planlarının bozulması sonucunu olduğunu da artık görmemiz gerekiyor. Ne oluyor, mevcut plana göre altyapı hazırlanıyor, ancak gerek belediyeler, gerek bakanlık bu planların dışına çıkarak yoğun yapılaşmaya izin veriyor ve mevcut plana göre hazırlanan altyapı ise görüldüğü gibi ilk doğal afette çöküyor; Yollar, caddeler, sokaklar, tüneller, metrolar sularla doluyor ve insanlar boğulma tehlikesi geçiriyor. Tabi can kaybının olmamasına şükür ediyoruz. AKP İstanbul’u 23 yıldır, Türkiye’yi ise 15 yıldır yerelde ve genelde yönetiyor, mazaret aramaması ve mazaret üretmemesi gerekiyor. Ortaya çıkan tablo gösteriyor ki şehir de önce plan yapılır, imar durumu çıkarılır. İstanbul da olduğu gibi önce oteller, AVM’ler, rezidanslar, hastaneler, üniversiteler, metro, metrobüs, benzin istasyonu yapılmaz veya yapıldıktan sonra meclisten onay alınmaz”

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi CHP Üyesi Mehmet Berke Merter  hazırladığı önergesini İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın cevaplaması isteği ile 20.07.2017 Perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis müdürlüğüne sunduğu önergesi şöyle;

 

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA

4982 sayılı Bilgi edinme kanunu ve 3071 sayılı dilekçe kanunu uyarınca; Aşağıdaki sorularımızın Belediye Başkanlığı’nca yazılı olarak cevaplandırılması için, gereğini arz ederiz.

 

 

Konu: İstanbul genelinde atık su ve yağmur suyu kolektör hatları temizliği, kanalizasyon ve yağmursuyu hatları, kollektör hatları, açık menfez kanallar, rögarlar, ızgaralar ve rögar bacalarının bakımları ve temizliği hakkında. 20.07.2017

 

Malum, 17 Temmuz 2017 Salı günü sabah saatlerinde İstanbul'da yaklaşık 1 saat süren şiddetli yağmur kenti felç etmişti. İstanbul genelinde şiddetli yağmur nedeniyle birçok yerde su baskını meydana gelmiş, bir çok bölgede iş yerlerini ve konutları su basmıştı. Yine şehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı yağış nedeniyle trafikte seyretmeye çalışan bazı metrobüslerin bile içine su dolmuş, kimi metro, otobüs, metrobüs duraklarını su basmıştı. Rögarların tıkalı olması sonucu sel sularının taşması sonucu sel suyu basan yol, sokak ve caddeler de olmuştur ve yüksek sayıdadır.

 

İstanbul’da ortaya çıkan hoş olmayan bu görüntünün bu tablonun altyapının ne durumda olduğunu göstermiştir ve doğal afete hazırlanmanın, arama kurtarma ekibi hazırlamanın yanı sıra alt yapının hazır hale getirilmesi elzem olmuş ve durum gözler önüne serilmiştir.

 

Artık iklim şartları değişti daha da değişmeye doğru gidiyor. İklim değişiklikleriyle bu tarz kısa süreli yağışların artacağı ortaya çıktığına göre şehrin alt yapısının yağacak en şiddetli yağmur dikkate alınarak dayanıklı olması da artık elzem olmuştur. İstanbul’da yaşanan bu keşmekeş durumun ve su taşkınlarının sorumlusu yağmurun değil, gerekli alt yapı çalışmalarının yetersiz olduğu da gözler önündedir. Ve artık yetkililerin böyle durumlarda her seferinde benzer şeyleri ve açıklamaları da inandırıcılığını kaybetmektedir.

 

Yaşanan bu nahoş durumun İstanbul’un mevcut imar planlarının bozulması sonucunu olduğunu da artık görmemiz gerekiyor. Ne oluyor, mevcut plana göre altyapı hazırlanıyor, ancak gerek belediyeler, gerek bakanlık bu planların dışana çıkarak yoğun yapılaşmaya izin veriyor ve mevcut plana göre hazırlanan altyapı ise görüldüğü gibi ilk doğal afette çöküyor; Yollar, caddeler, sokaklar, tüneller, metrolar sularla doluyor ve insanlar boğulma tehlikesi geçiriyor. Tabi can kaybının olmamasına şükür ediyoruz.

 

AKP İstanbul’u 23 yıldır, Türkiye’yi ise 15 yıldır yerelde ve genelde yönetiyor, mazaret aramaması ve mazaret üretmemesi gerekiyor. Ortaya çıkan tablo gösteriyor ki şehir de önce plan yapılır, imar durumu çıkarılır. İstanbul da olduğu gibi önce oteller, AVM’ler, rezidanslar, hastaneler, üniversiteler, metro, metrobüs, benzin istasyonu yapılmaz veya yapıldıktan sonra meclisten onay alınmaz. İstatisik bilgi olan dünya da ki bazı büyük metropollerde ki yeşil alan oranını tekrardan hatırlatırsak; Moskova : % 54, Londra : % 33, New York : % 27, Brüksel : % 19, Berlin : % 15 ve İstanbul : % 2, durum budur.

 

Anlaşılıyor ki şiddetli yağmurlar neticesinde yağmursuyu ızgaraları ve bacaları ile logar kapaklarının bakımsız ve tıkalı olduğundan ölüm olaylarına varan maddi manevi problemlerle karşılaşılmaktadır. Bu tıkanıklık su baskınlarına neden olmakta, aynı zamanda insan sağlılığına olumsuz etki edecek mikropların da çevreye yayılma riskini de ortaya çıkarmaktadır.

 

Bu kapsamda düşüncelerimiz ve önerilerimiz şöyledir:

 

1. Kanalların tıkanması gelişmiş bir şehirde asla görülmemesi gereken bir problemdir ve şehir insanının karşılaşmak istemediği bir durumdur. Dolayısıyla hızla gelişmekte olan ülkemizde de ve özellikle İstanbul’da bu konuya çok önem verilmektedir. Kanallardaki pislik herhangi bir sızıntı durumunda çevreye ve insan sağlığına da çok ciddi zararlar verdiği gibi, kanalın taşması durumunda etrafa yayılacak kötü kokular çok rahatsız edicidir.

 

2. Yerleşim yerlerindeki sokak ve caddelerde bulunan logarların, yağmur suyu ızgara ve bacalarını yenileme, temizleme gibi yapılacak çalışmalar belediyenin asli görevleri arasında bulunmaktadır.

 

3. İstanbul Genelinde logarların bakım ve temizlenmesi, yağmursuyu ızgara ve baca yenileme, temizleme işlemleri ile yağmursuyu bacalarının yol kotuna yükseltilmesi önemle takip edilmeli, tıkalı bacalar derhal açılarak, açık kalmaları içi gerekli özen gösterilmeli tedbirler alınmalıdır.

 

4. Organize sanayi bölgeleri ve fabrikaların alt yapı temizliği aylık yada yıllık periyodik altyapı bakımlarının yapılıp yapılmadığı gözden geçirilmelidir. Yine rögar, ızgara, baca ve kanal tıkanıklarının giderilmesi durumu gözden geçirilmelidir.

 

Yapılan ve yapılacak söz konusu çalışmalar hakkında grubumuzun bilgilendirilmesi için önergemizin başkanlık makamına havale edilmesini saygılarımızla arz ederiz.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.