Tarih: 20.01.2018 10:46

Rahim Ağzı Kanserinde Hayat Kurtaran Bilgiler..!

Facebook Twitter Linked-in

 Kimler risk altında, nasıl korunmalı?

 

 

Rahim Ağzı Kanserinde Hayat Kurtaran Bilgiler..!

 

Dünyada en sık görülen kanserlerden biri olan rahim ağzı kanseri, her yıl yarım milyondan fazla kadını etkiliyor ve bu kadınların da yaklaşık yarısı geç tanı nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak rahim ağzı kanseri önlenebilen bir kanser olduğu için bu konuda erken tanı büyük önem taşıyor.

 

Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Acıbadem Maslak Hastanesi işbirliği ile 18 Ocak 2017, Perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağlar Kültür Merkezi’nde rahimağzı (serviks) kanserinde erken tanıyı artırmak amacıyla bir seminer düzenlendi.Seminere Halk Eğitim Merkezleri, İsmek’ler, muhtarlar, Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve eğitimcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Sarıyer İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nilüfer Ataoğlu yaptığı açılış konuşmasında, rahim ağzı kanserinin kadın kanserleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ve erken tanının kadın sağlığı açısından hayati önem taşıdığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın kanser tarama programı kapsamında; 30-65 yaş kadınlarımıza rahim ağzı kanseri tarama hizmetinin tüm Aile Sağlığı Merkezleri’ ndeücretsiz olarak verildiğini vurguladı.

 

Seminere uzman konuşmacı olarak katılan Acıbadem Maslak Hastanesi Jinekolojik Onkoloji - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Prof. Dr. Mete Güngör,birçok kadınınhayatını tehdit eden rahim ağzı kanserinin önlenebilir olduğuna dikkat çekti.

 

İlk cinsel ilişkiye dikkat!

 

Prof. Dr. Mete Güngör,konuşmasında rahim ağzı kanseriyle ilgili çarpıcı bilgilere yer verdi. Hastalığa cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün neden olduğunu vurguladı,özellikle gençlerde bir farkındalık yaratmanın önemine değindi.İlk cinsel ilişkiden sonra virüsün bulaşma oranının yüzde 30-50 arasında değiştiğini, kadınlarda HPV enfeksiyonunun en sık görüldüğü yaşın 24 olduğunu belirtti. Ancak HPV enfeksiyonu olan herkesin rahimağzı kanseri olmadığına dikkat çekenProf. Dr. Mete Güngör, “Vücudumuzun bağışıklık sistemi,iki yıl içinde virüsünyüzde 90’ını temizliyor. Geri kalan yüzde 10 ise, vücudumuzda kalmaya devam ediyor. HPV virüsü, vücudumuzda kalmaya devam ettiği sürede hiç hastalık yapmayabilir. Ancak bunların bir kısmı kanser öncesi lezyonları yapabilir ve bu lezyonların bir kısmı da yaklaşık 15-20 yıl içinde rahimağzı kanserine dönüşebilir” şeklinde konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —