Tarih: 24.02.2018 18:30

Cem Kara'dan Yeni Projeler..!

Facebook Twitter Linked-in

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara Mahalle Muhtarları ile Çatalca Belediyesi’nin yeni projelerini görüşmek üzere bir araya geldi.

Çatalca Muhtarları ile her fırsatta bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Çatalca Belediyesi Meclis Salonu’nda ağırladığı muhtarlarla yeni projeler hakkında görüştü.

Geleceği düşünüyoruz

Çatalca’nın ve ülkenin sorunlarına kayıtsız kalmayan Başkan Cem Kara, geleceğe yönelik projelerle bugünden yarınları düşünmenin en güzel örneklerini sergiliyor. Çatalca Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan projelerde öncelikli amaç geleceğimiz adına bugünden adım atmak olarak değerlendiriliyor.

Mahalle Muhtarlarına projelerin sunum ve detaylı bilgilerinin verildiği toplantıya, Çatalca İlçe Tarım Müdürü Kadir Güngör, Ulusal Tohum Takas Merkezi (UTTM) Grup Yöneticisi Cenk Barer, Belediye Başkan Yardımcıları ve Birim Müdürleri katıldı.

Tarım ve hayvancılığı çok önemsiyoruz

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara toplantının açılış konuşmasında, “Bugün, toplantımızın ana teması Sağlık Müdürlüğümüzün ürettiği yeni projeler. Bir şeyleri yapabilmek, gerçekleştirmek için güç birliğine, dayanışmaya, akla, fikre, bilgi paylaşımına ihtiyaç vardır. İlçemizde tarım ve hayvancılığı bizler çok önemsiyoruz. Tarımın ve hayvancılığın gelişmesini, yaşatılmasını arzu ediyoruz. Üretmeden yaşamanın mümkün olmadığını gayet iyi biliyoruz. Bölgemizi korumak, kollamak istiyoruz, üretmek istiyoruz. Yanı başımızdaki mega kente pek çok şey sunabiliriz. Bunlarla ilgilide fikir alışverişine ihtiyaç var” dedi.

Zoru başarabilirsek çok önemli işler yapmış oluruz

Başkan Cem Kara konuşmasının devamında hızlı kentleşmenin olası tehlikelerine dikkat çekti. Önemli olanın zor olanı başarmak olduğunu dile getiren Başkan Kara sözlerinde, “Ben 9 yıldır belediye başkanlığı görevini yürütüyorum, bu süre içerisinde hep tarım topraklarının, su havzalarının, orman alanlarının korunması gerektiğini söylüyorum. Bunda da ısrar ediyorum; ama hızlı kentleşme, sanayileşme, kent rantı üzerimize üzerimize geliyor. Sizlerin çocukları ve torunları, genç nesiller tarımla, toprakla, hayvancılıkla, üretimle hiç ilgilenmiyor. Bizler ömrümüzü tamamladığımızda geride bu topraklara, tarıma ve hayvancılığa sahip çıkabilecek yeni nesiller göremiyorum. Gençlerin derdi bir an önce satalım şehirden ev alalım, araba alalım. Bu nedenle bizlerin işi yaşadığımız yerde topraklarımızı korumak, üretim yapmak tarıma ve hayvancılığa dayalı bir ekonomi oluşturmak açısından zor. Ama bu zor olanı başarabilirsek, İstanbul adına, Türkiye adına çok önemli işler yapmış oluruz” sözlerine yer verdi.


Bu tohumların kaynağı çiftçidir

Toplantıda daha sonra Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Fehmi Akyüz ve Sağlık İşleri Müdürü Naci Coşkun, hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında detaylı bilgi verdi.

Sunumda ilk olarak 8 Nisan 2018 Pazar Günü gerçekleştirilecek 1. Yerel Tohum Takas Şenliği hakkında açıklama yapıldı. Tohum ve gıda politikalarının bir bütün olduğuna dikkat çekilen açıklamalarda dünyada çok uluslu şirketlerin zirai ilaç (zehir) piyasasının %75’ine hakim olduğu ve yine bu ilk şirketin tohum piyasasının da %65’ine sahip olduğuna vurgu yapıldı. Hibrit tohumlarla başlayan sürecin, GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma)’lu tohumlarla zirve yaparak dünya tarımının %90’ının bu firmaların kontrolü altına girdiğinin belirtildiği toplantıda bu durumunda dünya çapında tehlikeli bir ekonomik bağımlılığı ve beslenme sonucu oluşan kanser, Alzheimer, obezite gibi hastalıkları beraberinde getirdiğine dikkat çekildi.Geleceğimiz için milli düşünmeliyiz. Milli olacaksak, bu tohumlar halkın, çiftçinin olmalı, şirketlerin değil. Bu tohumların kaynağı çiftçidir, yüzlerce yıldır çiftçiler bu tohumları ekip geliştirmişlerdir, bu yüzden hak sahibi de çiftçidir” açıklamasıyla geleceğimizi teminat altına alabilmemiz için yerel, atalık tohumlara önem vermek, yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmak, çiftçilerimizi desteklemek ve geleneksel tarımdan vazgeçmemek için bu projenin yapıldığı belirtildi.

Yaşasın Atalık Tohumlar

‘‘Özgür, Temiz ve GDO’suz Gıda İçin Yaşasın Atalık Tohumlar’’ sloganıyla gerçekleşecek olan 1. Yerel Tohum Takas Şenliği’nin amacının seminer ve etkinlikler düzenleyerek yerel tohumların kullanımının yaygınlaşması, geleneksel bilgilerin paylaşılması, tüketicilerde yerel tohum bilincinin oluşturulması, yerel üretim ve tüketim konularında olumlu algı yaratılması olduğu katılımcılara anlatıldı. Ayrıca, üreticilerin biyoçeşitlilik ve yerel tohumların korunması konusundaki önemli rollerinin belirtilmesi; bölge için yaşamla özdeş olan tohum ve gıdanın geleceği ile gıda güvencesinin sağlanması konularında tehlikelere dikkat çekilmesi, kaygıların dile getirilmesinin amaçlandığı vurgulandı. Sağlık İşleri Müdürü Naci Coşkun tarafından projenin hedeflerinin Çatalca bölgesi ve civarında ata tohumlarının gün yüzüne çıkarılıp, envanterlerinin oluşturulması ve Çatalca’da Tohum üretiminin sağlanmasına istinaden Çatalca Belediyesi tarafından her sene yapılacak olan şölende tohumların vatandaşlarımıza dağıtılmasını sağlamak olduğu kaydedildi.

Toplantıda Çatalca Belediyesi’nin bu projesinde projeye destek olacak paydaşlarının UTTM ( Ulusal Tohum Takas Merkezi ), Çatalca Ziraat Odası ve Çatalca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olduğu ifade edildi.

 “Getir Yumurtanı Götür Civcivini”

Uygulamaya başlanacak bir diğer projenin ise  “Getir Yumurtanı Götür Civcivini” olduğu belirtildi. Çatalca Belediyesi 2017 yılında başlattığı “Gezen Tavuk Projesi” kapsamında, bölgede ki organik yumurta üretimini desteklemek amacıyla ilçeye 10.000 adet civciv kazandıracak.

 Proje ile İstanbul'un organik şehri olan Çatalca’da bölgeye has köy tavuğu diye adlandırılan tavukların çoğalmasını sağlamak amacıyla  Çatalca merkez ve mahallelerinde tavuk besleyen vatandaşlardan belirli sayıda döllü yumurta alınarak, 22 gün sonra yumurtaları kendisine civciv olarak verilecek.

Genç girişimciye destek

Çatalca Belediyesi’nin bir diğer projesi genç girişimcileri sevindirecek nitelik taşıyor. Toplantıda ayrıntıları verilen projeye göre “Gezen Tavuk Projesi” kapsamında bölgede hayvancılığı desteklemek amacıyla İlçede şartlara uygun 5 girişimci bayana destek olunacak. Proje ile uygun şartları taşıyan vatandaşlara tavuk besleme hakkında eğitim verilerek, 250 tavuk kapasiteli çadır kümes kurulacak ve 3 aylık yem ihtiyacı karşılanarak girişimcilere teslim edilecek.

Başıboş Sokak Hayvanları

Muhtarlarla gerçekleştirilen geniş kapsamlı toplantının sonunda başıboş sokak hayvanları konusuna da değinildi. İlçeye belediye kontrolü dışında komşu ilçelerden, İstanbul’a sınır olan illere bağlı sınır ilçelerden, kaçak olarak gece veya ıssız ormanlık alanlara rehabilite edilmiş ve edilmemiş çok sayıda başıboş köpek bırakılmasının şikâyetleri arttırdığına dikkat çekilerek; Çatalca Belediyesi olarak başıboş sokak köpekleri ile 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gerekli çalışmaların yapıldığı dinleyicilere iletildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Daire Başkanlığı, Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı Hasdal-Kısırkaya (kısırlaştırma) Rehabilitasyon ekipleriyle ve Cebeci (yaralanma olayları) Geçici Hayvan Bakım Evi merkezlerine kendi nakil araçları ile kısırlaştırma ve yaralı hayvanları götürmek, tedavisi bittikten sonra alınan noktaya bırakmak suretiyle çalışmaların yürütüldüğü anlatılarak sokak hayvanlarının tümüyle başka bölgelere, barınaklara taşınmasının veya yok edilmesinin ilgili kanun ve yönetmelikler gereği mümkün olmadığı belirtildi.

“Açıklamada İlçe sınırlarına köpek bırakılmaması hakkında İstanbul Valiliğine, İlçe Kaymakamlıklarına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına, İl Orman Müdürlüğüne ve Mahalle Muhtarlıklarına yazılar gönderilmiştir” sözlerine yer verilerek konu hakkında muhtarlarla da görüş alışverişinde bulunuldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —