BİLGİ ve Eyüpsultan Belediyesi’nden Down Sendromu Farkındalık Günü’nde Meraklı Aşçılara Gastronomi Atölyesi
“Zahir Kafe: Burada her şey sevgi ile yapılıyor”
Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü için bir araya geldi. Eyüp’teki Zahir Kafe’de 13 down sendromlu çalışanın, BİLGİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilistan Shipman ve öğrencilerle birlikte hazırladıkları kahve ve kurabiyeler ikram edildi.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü için İstanbul Bilgi Üniversitesi, Eyüpsultan Belediyesi iş birliği içinde anlamlı bir projeye imza attı. Eyüpsultan Belediyesi Engelliler Sürekli Eğitim ve Rehberlik Merkezi (ESER)’den 13 down sendromlu öğrenci, BİLGİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün düzenlediği kurabiye ve kahve yapım atölyelerine katıldı. BİLGİ öğrencileriyle birlikte diledikleri şekilde kurabiye yapan ESER öğrencileri atölyelerde keyifli anlar yaşadı.
Hazırlanan kurabiye ve kahveler Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan’ın da katılımlarıyla sadece Down Sendromlular ve diğer engelli bireylerin çalıştığı Zahir Kafe’de misafirlere ikram edildi.
Etkinlikte konuşan Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın “Eyüpsultan Belediyesi olarak engelliler, dezavantajlılar, sokak hayvanları bizim önceliklerimiz arasında. Zahir Kafe de bu önceliklerimizin projelendirilmiş haline bir örnek. Bir yıl evvel kurulan bu kafede, down sendromlu arkadaşlarımız çalışıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne böylesi bir projeye imza attıkları için teşekkür ederim. Bu iş birliğinin diğer paydaşlarımıza da örnek teşkil etmesini umarım” dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan ise “İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak Eyüpsultan Belediyesi’nin bu anlamlı projesine, down sendromlu arkadaşlarımıza gastronomi atölyeleri düzenleyerek katkıda bulunmak istedik. Ana merkezi (kampüsü) Eyüp Belediyesi’nde yer alan tek üniversite olarak, belediyeye ve burada yaşayanlara karşı bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Bu projeyle bir başlangıç yaptık, Belediye ile beraber daha birçok faydalı projeye imza atmak arzusundayız” diyerek duygularını dile getirdi.
Gastronomi atölyelerine katılıp sertifikaya hak kazanan öğrencilerden bir olan Ali Uçar ise atölyeler sayesinde yeni bilgiler edindiğini belirtirken
Zahir Kafe için ise “Burası benim ailem gibi, burada hazırladığımız her şeye sevgimizi katıyoruz” dedi.
“Herkesin Yapabileceği Bir Şey Var”
BİLGİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dilistan Shipman “Kurabiye yaparken bizler de en az onlar kadar eğlendik. Bütün dünya, birbirinden farklı yaşayan insanlardan oluşuyor. Down sendromlular, sadece yaşamı daha değişik boyutlarda yaşayan bireyler. Onlar bizden farklı değil, biz onlardan farklıyız. Genele bakarak neyin normal olduğunu saptamak doğru değil. Bu konuda herkesin yapabileceği bir şey olduğuna inanıyorum” dedi.