İmar Barışı..!
Mülkiyet, imar ve ruhsat sorununu çözmek isteyen Esenlerliler, 'İmar Barışı' için ilçedeki 'İmar Barışı Ofisi'ne başvuruyor. Esenler'deki konutların yaklaşık yüzde 70'ini ilgilendiren İmar Barışı için günde yaklaşık 200 başvuru alınıyor.
Mülkiyet, imar ve ruhsat sorununu çözecek 'İmar Barışı' yani yapı kayıt belgesini almak için çok sayıda vatandaş başvuruda bulunuyor. Kemer Mahallesi, Mehmet Akif İnan Caddesi'nde bulunan Esenler Belediyesi şirketi ESKON A.Ş. bünyesindeki 'İmar Barışı Ofisi'ne yapılan başvurular, hafta içi 08.30 ile 17.00 saatleri arasında alınıyor. Esenler'de günde ortalama 200 kişi, 'İmar Barışı'ndan yararlanmak için başvuruda bulunuyor ve bilgi almak için ofisi ziyaret ediyor.
BAŞVURU BELGELERİ EiKSİKSİZ OLMALI
Yetkililerin her türlü yönlendirmeyi yaptığı 'İmar Barışı Ofisi'nde, 'İmar Barışı' başvurusu yapacak vatandaşların, başvuru belgelerini eksiksiz getirmeleri gerekiyor. Ayrıca uygulamadan yararlanılması için binadaki tüm konut sahiplerinin başvuruda bulunmuş olması şartı aranıyor. 31 Ekim 2018 tarihinde sona erecek 'İmar Barışı' başvuruları için son ödeme tarihi ise 31 Aralık 2018. Ödemeler için taksit imkânı bulunmuyor.
'İMAR BARIŞI' NELER GETİRİYOR?
Kayıt belgesi alanların evi, işyeri yıkılmayacak. Mülkiyet, imar ve ruhsat sorunu çözülecek. Kayıt bedeli yapı maliyeti, arsa emlak değerinin üzerinden belirlenecek. Cezalar iptal edilecek, abonelik sorunu bitecek. 31 Aralık 2017 sonrası yapılan konutlar uygulamadan yararlanamayacak. Ayrıca hazineye ait sosyal donatı alanında (yeşil, eğitim, kültür, sağlık, spor, dini tesis alanı) kalan yapılar da İmar Barışı'ndan yararlanamıyor. Sosyal donatı alanında olmasına rağmen tapusu kendi üzerine olan vatandaşlar ise İmar Barışı'ndan yararlanabiliyor ancak kat mülkiyeti çıkaramıyor.
ESENLER'DEKİ KONUTLARIN YÜZDE 70'İNİ İLGİLENDİRİYOR
Her geçen gün artan 'İmar Barışı' başvurularının kazanımlarına dikkat çeken Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu şunları söyledi:
'İmar Barışı'ndan devlet de, millet de kazanacak. Esenler'deki konutların yaklaşık yüzde 70'i İmar Barışı'nın muhatabı. İmar Barışı'nın hem vatandaşa hem devlete ekonomik getirisi olacak. Vatandaşın konutu değer kazanacak. Buralara imar işlemi yapılamıyor. Hukuki süreç işletemiyorsunuz. Hukuki güdüklük ortadan kalkacak. Ekonomik getirisinin fazla olduğunu gören vatandaşlar kentsel dönüşüme yönelebilir. Dolaysıyla kentsel dönüşümü tetikleyebilir. Bunların hepsi ile birlikte İmar Barışı toplumsal bir motivasyon oluşturabilir.'
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
1- E-Devlet Şifresi (PTT'den alınacak)
2- Yapıya ait ada-parsel bilgileri
3- Sokak emlâk rayiç değeri (Belediye'den öğrenilecek)
4- Toplam kaçak alan ölçüsü
5- Yapıya ait üç fotoğraf (Ön cephe, yan cephe, kaçak kısım)
Başvuruda bulunmak isteyen yapı sahipleri İmar Barışı'nın detaylarına ilişkin merak ettiği tüm bilgilere ise 'imarbarisi.csb.gov.tr' ulaşabiliyorlar.