Unutulmaya yüz tutmuş sanatların yeniden canlandırılması ve doğayı sanata dönüştüren zanaatkarların hünerleriyle ortaya çıkan birbirinden özel eserler Kültürpark Kurşunluhan’da sergileniyor.
Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatlar Doğayla Yeniden Canlandırılıyor
Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin en önemli ayaklarından olan “Atölye Bayramı” bu yıl Her Şey Doğadan Geleneksel El Sanatları Sergisi ile sanatseverden büyük ilgi görüyor.
Unutulmaya yüz tutmuş sanatların yeniden canlandırılması ve doğayı sanata dönüştüren zanaatkarların hünerleriyle ortaya çıkan birbirinden özel eserler Kültürpark Kurşunluhan’da sergileniyor.
Her Şey Doğadan
Uluslararası El Sanatları Sergisi kapsamında bu yıl Uluslararası Kök Boya ve Echoprint Çalıştayı gerçekleştiriliyor. Sergide en dikkat çeken çalışmalardan bir tanesi de bitki ve meyve köklerinden kumaş boyamaları yapan Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim görevlisi Mustafa Genç oldu. Hiçbir kimyasal madde kullanmadan yüzde yüz doğal ürünlerle halı, kilim, kumaş ve deri üzerine renklendirmeler yapan Mustafa Genç festivalde yer alan en dikkat çekici çalışmalardan birisini sergiliyor.
“Kullandığımız Tüm Malzemeler Doğal”
19. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen El Sanatları Sergisi’ne katılan öğretim görevlisi Mustafa Genç şu şekilde konuştu: “Mimarsinan Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Reyhan Polat ile bu yılki temaya uygun olarak bitkilerle boyama ve bitki yapraklarından doğal baskı yöntemleri için Büyükçekmece’ye geldik. Bazı bitkilerin köklerinden, yapraklarından, kabuklarından ve meyvelerinden boyama yapıyoruz. Yapmış olduğumuz boyamalarla da yün liflerini renklendirerek kumaşlara doku veriyoruz. Halı, kilim, kumaş ve deri üzerine boyamalar yapıyoruz. Özellikle Anadolu’da Osmanlı döneminde Edirne kırmızısı ve Türk kırmızısı diye bildiğimiz rengin kaynağı olan kök boya bitkisi kırmızı renk verir. Meşe palamudunun kabuğundan krem ve siyah rengi, ceviz kabuğundan kahverengi ve tonlarını, kök boya bitkisinden kırmızı ve tonlarını, indigo bitkisinden ise mavi ve tonlarını elde edebiliriz. Kullandığımız tüm malzemeler doğaldır. Asla kimyasal bir ürün kullanmıyoruz. Amacımız geçmişteki geleneksel yöntemleri bugüne taşımak ve bu yöntemleri gençlere tanıtmaktır.”
Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nde gerçekten kültürün ve sanatın yoğun bir şekilde yaşandığını belirten Mustafa Genç, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’e ev sahipliğinden ötürü teşekkürlerini iletti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.