ABD bankalarından Blacksburg Ulusal Bankası’nın son sekiz ayda ikinci kez oltalama saldırısına uğrayarak toplam 2,4 milyon dolardan fazla zarara uğradı.
ABD bankalarından Blacksburg Ulusal Bankası’nın sekiz ayda iki kez oltalama saldırıları ile 2,4 milyon dolar zarara uğraması, çalışanların hala en yaygın siber saldırılara karşı bile bilinçli olmadığını gösteriyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, çalışanların şirket güvenliğini riske atacak basit hatalar yaptığının altını çizerek oltalama saldırılarına karşı uyarılarda bulunuyor.
Çoğu güvenlik uzmanının uyarılarına rağmen şirket çalışanları hala oltalama saldırısı gibi en basit ve en yaygın saldırılarla bile siber korsanların ağına düşebiliyor. Pek çok hassas bilgiye sahip olan şirketlerin veri güvenliğini sağlamasını bekleyen müşterilerin endişeleri ise her bir sızıntı haberi ile daha da artıyor. ABD bankalarından Blacksburg Ulusal Bankası’nın son sekiz ayda ikinci kez oltalama saldırısına uğrayarak toplam 2,4 milyon dolardan fazla zarara uğraması, en güncel örneklerden biri. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, çalışanların olası siber risklere karşı daha bilinçli olması gerektiğini vurgulayarak oltalama saldırılarından korunabilmeleri için uyarılarda bulunuyor.
İki Kez Saldırıp 2,4 Milyon Dolar Çaldılar
Müşterilerin, hassas verilerini şirketlere teslim ettikten sonra verilerinin korunduğunu ummaktan başka çareleri yok ancak bunun aksini gösteren vakalar her geçen gün karşımıza çıkmaya devam ediyor. ABD bankalarından Blacksburg Ulusal Bankası’ının ikinci kez oltalama saldırısı kurbanı olması, durumun vahametini ortaya çıkaran son örnek. Bankanın güvenlik uzmanlarının açıklamasına göre çalışanlardan biri, hackerler tarafından gönderilen maildeki zararlı bağlantıya tıkladı. Böylece hackerler, bağlantı aracılığıyla yüklenen kötü amaçlı bir yazılımla bilgisayarlar arası geçiş yaparak kullanıcı hesaplarını, banka kartlarını ve ATM işlemlerini yöneten ağa erişim sağladı. Saldırganlar ardından bütün güvenlik sistemlerini, nakit para ve kredi kartı kullanım limitlerini devre dışı bırakarak 569 bin dolar para çaldı. Bu ilk sızıntı Amerika’da resmi tatil olan Anma Günü’nde olduğu için hackerler, pek çok bankacılık işlemini üç gün boyunca rahat bir şekilde manipüle etti.
Blacksburg Ulusal Bankası’nda yaşanan ikinci vakada ise hackerler benzer bir teknikle aynı kritik ağa tekrar bağlanarak kredi kartı ve banka kartı hesaplarına erişim sağlayan bir bilgisayardan veri sızıntısı gerçekleştirdi. Bu sefer daha büyük zarar yaratmayı hedefleyen saldırganlar, pek çok hesaba girerek toplamda 1,9 milyon dolar çaldılar. Bu iki vakanın ardından olay, geçtiğimiz ay yargıya taşındı.
Oltalama Saldırılarından Korunmak İçin 3 Öneri
Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, yaygın siber saldırılara karşı şirket çalışanlarında bilinç oluşturulmasının ve cihazları üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemlerin olası güvenlik riskleri gözetilerek dikkatlice yapılmasının önemini vurguluyor. Aksi takdirde en basit saldırılardan bile büyük bir zararla çıkılacağını belirten Bitdefender Antivirüs, oltalama tekniğiyle yapılan saldırılara karşı korunmak için 3 öneri paylaşıyor.
1. Gelen kutusundaki adrese dikkat edin. Yalnızca kaynağına güvendiğiniz e-postalarda bulunan bağlantılara veya eklere tıklayın, şirket maili kullanıyorsanız mail atan kişinin adresinde şirketin kullandığı mail sisteminin olup olmadığına bakın.
2. Kimlik doğrulama için sisteminizden yardım alın. Eğer şimdiye kadar yapmadıysanız hesabınızda mutlaka iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini etkinleştirin.
3. Gelişmiş bir güvenlik yazılımı kullanın. Bitdefender Antivirüs’ün Windows, Mac ve Android için geliştirdiği güvenlik çözümleri, kimlik avı dolandırıcılıklarını tespit eder ve kullanıcıları çok geç olmadan zararlı içeriği temizlemeye yönlendirir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.