Huzurevi sakinleri yaşamlarının son demlerinde, üniversite öğrencileriyle eğleniyor, izleyenleri de kahkahalara boğuyorlar.
TERK-İ SAADET..!
Huzurevi sakinleri yaşamlarının son demlerinde, üniversite öğrencileriyle eğleniyor, izleyenleri de kahkahalara boğuyorlar.
İstanbul üniversitesi ve Huzurevi Sakinlerinin Birlikte yer aldığı Terk-i Saadet adlı tiyatro oyunu bu sezonda izleyenleri büyülemeye devam edecek. Sanatla Terapi Derneği Kurucu Genel Başkanı ve Usta Sanatçı Yalçın ÖZBEK tarafından yazılan ve yönetilen oyun kendi içinde birçok ilki de barındırıyor.
Başlangıçta Huzurevi Yaşlılarına “Sanatla Terapinin Yaşlılar Üzerine Etkileri” Adıyla İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sanatla Terapi Derneği iş birliği ile yürütülen bir araştırma projesi iken, devamında izlenmesi gereken bir tiyatro oyununun yazılıp sahnelenmesine de vesile oldu.
TÜRKİYE’DE BİR İLK!
Gerek sosyal sorumluluk projesi olarak değerlendirilsin, gerek akademik yönü, sosyal ve sanatsal yanı, veya bir profesyonel tiyatro oyunu olarak değerlendirildiğinde dahi ülkemizde örneği pek görülmeyen bir çalışma bu. Bir Tiyatrodan daha fazlası, gerçek hayatlarıyla dalga geçiyorlar oyunda. Çok dikkatli incelenirse her espride bir acı, dram ve her dramatik sahnede bir mizah var.
ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR ÇALIŞMA
Huzurevi ve Sosyal sorumluluk denince akla acılarla dolu manzaralar gelse de Terk-i Saadet bu şablona hiç uymuyor. Burada yaşlı ve gençlerin bir arada kaynaşmalarına, kuşak çatışmalarından ziyade birlikte görevleri paylaşıp birlikte el ele çalışmalarına şahit oluyoruz. İzleyen de bu eşitlikte kendisine yer buluyor. Oyun sonunda oyuncuların yanına koşup bu paylaşımda olmak için can atıyorlar.
Bugüne kadar yapılmışın çok dışında bir tür denenmiş. Yaşlılar oyundan önce de oyun esnasında da güle eğlene oynuyor dans ediyor. Şarkılar söylüyorlar. Resmen yep yeni bir yaşama sahip olmuş gibiler.
HER BİRİNİN AYRI BİR HİKÂYESİ VAR.
Huzurevinde yaşayan ve yaşamın neredeyse dışarıda tanık olunan her halinden uzak bir yaşantının içinde olan insanlar, Terk-i Saadet adlı tiyatro oyunu ile yeniden yaşama tutunuyorlar. Kiminin Çok Başarılı bir iş geçmişi var, kimi yokluk sefalet içinde yaşamış. Kimi sade bir yaşamı olmuş ama çok fazla şeye tanıklık etmiş. Ama hepsinin ortak yönü ülkemizin geçmişinden günümüze doksan yılını dolu dolu yaşamış kimi cumhuriyetimizin ilk dönemlerine tanıklık etmiş. Atatürk’ü görmüş kimi Avrupaları gezmiş yaşam mücadelesi vermiş.
18 KİŞİLİK KADROYLA SAHNEDE
Oyunda Huzurevi Sakinleri, Sanatla Terapi Gönüllüleri Ve Üniversite Öğrencileri Gençlerden oluşan 18 kişilik oyuncu kadrosu görev alıyor. Oyunun İkinci Yönetmeni ise yine televizyon ve sinemadan tanınan Ayfer Çalgıcı. Toplam ekibin 25 kişiden oluştuğunu belirten Yalçın Özbek; Dans Bölümleri için Dansçıların da Katılımıyla Daha kalabalık bir ekiple sahnede olacağız. Seyirciye unutamayacakları bir oyun izletmek için heyecanlıyız. Diyor.
Başrollerini Bahriye Biklen (90) Abidin Aslan (90) ve Genç Ekipten Buse Gültekin İle Ragıp Arı Paylaşıyor. Diğer rolleri ise şöyle: Büşra Yeşilkaya, Sümeyye Göktaş, Gurur Doğan, Leyla ergin, Emin Yavuzyolcu, Talha Yeşilkaya, S.Kerim Özgen, Aybüke Yeşilkaya, Şeküre (Zeynep) Kurşun, Abide Sargın, Tahsin Unutmaz, Sevim Günay
“TERK-İ SAADET” HEPSİNİN YAŞAMLARINDAN KESİTLER BARINDIRIYOR…
Oyunun yazarı ve yönetmeni Yalçın ÖZBEK Terk- Saadet fikri çok sonradan ortaya çıkan bir fikirdir diyor. Öncesinde başka bir oyun gösterimi yapılırken 90 yaşındaki oyuncunun bir sakatlık geçirmesi ve buna rağmen yaşamı bırakmamasından etkilenerek bütün ekibin isteği üzerine Ekibin Bahriye Sultanının Yaşam Hikâyesi üzerinden ortak bir yaşam panoraması sunmak istemiş seyirciye.
EKİPLE BERABERKEN YAŞIMIZI UNUTUYORUZ…
Huzurevinde yaşayan ve sosyal yaşamdan uzak kalan insanlar Sanatla Terapi Derneğinin “Elim Sende İstanbul” Projesiyle hayata tutunuyorlar. Çalışmaların çok eğlenceli geçtiğini anlatan huzurevi tiyatro oyuncuları “ekibimiz o kadar güzel ki, gencecik insanların içerisinde bizler de yaşlarımızı unutuyoruz.” Diyorlar.
HOCAMIZ BİR SİHİRBAZ.
Yaşlılar sahne çalışmalarını yürütürken oyunun yazarı ve yönetmeni olan yalçın Özbek’ten bahsederken “bir sihirbaz” diye bahsediyorlar. Her yaştan insanı bir araya getirip bir çalışmayı yaptırmanın normalde zor bir durum olduğunu ama Terk-i Saadet adlı oyunu hazırlarken hiç zorlanmadıklarını, genç, orta yaşlı ve yaşlılarla herkesin heyecanla çalıştıklarını anlatan 90 yaşındaki Bahriye Biklen “Yalçın Hocamız bizleri çalıştırırken bir sihirbaz gibi yönlendiriyor. Gerçek hayatta yapamayacağımız şeyleri bize iki sözüyle, en iyi şekliyle yaptırıyor. Hepimizi o kadar iyi tanıyor öyle yönlendiriyor ki bu enerji ve bu bilgi- beceri bizlere bile bu yaşımızda ilham veriyor. Resmen sihirbaz. Böyle bir hocamız olduğu için ve bizleri huzurevinde böyle güzel bir çalışmada bir araya getirdiği için çok şanslıyız” diyor.
BU OYUNUN EN ŞANSLISI İZLEYENLER OLACAK
Ekibin Başrollerinden bir diğerini paylaşan Abidin Biklen de “Yalnızca bir tiyatro diye geldikleri salondan yaşamlarıyla yüzleşen insanlar çıkacak. Hiç bişey için geç değil. Her şeyin bir nedeni var. Bu oyun her yaştan insana yaşını ve yaşam mücadelesini sorgulatıyor. En güzel tarafı da bu. Herkes payına düşeni alıyor.” Diyor. Ve bir de tüyo veriyor bizlere. “oyunun sonunda herkes, hüngür hüngür! ama sevinçten..”
TÜM GELİRİ YARDIMA MUHTAÇ ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİ İÇİN KULLANILACAK
Yaşlılar çocuklarımızın geleceklerine ışık olmak için sahneye çıkıyorlar. Oyunun tüm geliri Sanatla Terapi Derneği Bünyesinde açılacak ve farklı bölgelerde gönüllü öğretmenlerin yardıma muhtaç ve akademik anlamda desteğe ihtiyaç duyan çocukların faydalanacağı Günyüzü Sınıfları Projesi için kullanılacak. Günyüzü sınıflarının ilki Avcılarda açılması planlanıyor.
BÖLGESEL TURİZM ETKİNLİKLERİ VE SAĞLIK TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK
Gerek yerli gerekse yabancı, orta yaş ve üzerini hedefleyen oyunda, yaşlılara yönelik çalışmayla farkındalık kazandıracak. Yaşlanmanın, öylece durup beklemekten ziyade, üretmek, gelişmek ve fayda sağlamak konularının önemini gösterecek çalışma devamında, bünyesindeki uzmanlarla turizmde yaşlılık üzerine çalışmalara da katkı sağlayacaklarını belirtiyorlar.
İKİ DEVLET ÜNİVESİTESİ PARTNER
Terk-i Saadet Oyunu, Çalışmanın başlangıç ve uygulama şekli ile sonuç kısmı da akademik camianın dikkatini çeken özellikler taşıyor. Yaşlılık ve aktif yaşlanma üzerine eğitim literatürüne ciddi veriler sunan çalışma İstanbul üniversitesi sağlık bilimleri fakültesi ile başladı ve şimdi de Sağlık Bilimleri Üniversitesi yöneticileri oyuna partner olmak için görüşmelere başladı.
Önümüzdeki süreçte yeni araştırma konuları üzerine üniversitelerin birlikte çalışmaları yeni kaynaklar ortaya koymak açısından da önem arz ediyor.
Aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının da ilgisini çeken çalışma ile Çocuk, Aile, Engel ve yaşlılık alanlarında faaliyet gösteren örgütlerin de işbirliği talepleri ve görüşmeleri de devam ediyor.
1 BİLET 2 YÜREK
Oyunu izlemek ve bilgi almak için @terkisaadet instagram hesabını takip edebilir, bir bilet alarak iki yüreği sevindirebilirsiniz. Desteklerinizle daha fazla insan sosyal yaşama adapte edilebilecek.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.