Tarih: 09.03.2019 17:24

“Bunca Zulme Artık Yeter Diyoruz”

Facebook Twitter Linked-in

8 Mart Kadınlar gününde, Vicdan Hareketi’nin düzenlediği Dünya’da ve Suriye’de zindanlarda tutuklu bulunan işkence gören, tecavüz edilen kadın ve çocuklar için on binlerce vicdanlı yürek 8 Mart 2019 saat 14.30’da Sultanahmet Meydanı’nda bir araya geldi.

Ellerinde Vicdan Hareketi’nin sembolü olan oyalı yazmalarla sessiz çığlıkların sesi oldular.
Suriye savaşının başladığı günden beri toplam 12 bin kadın ve çocuk zindanlarda tutuklu bulunuyor.

Bunlardan 4 bine yakını ya salıverildi ya da işkenceye, tecavüze kötü hapishane şartlarına dayanamayıp öldü. Geride 7 bin kadın ve çocuk tutuklu zindanda özgürlüğüne kavuşmayı bekliyor.

“Tüm Çocuklar Yaşasın”

Vicdan Hareketi’nin organizasyonunda söz alan İHAK Genel Başkanı Gülden Sönmez, '110 Ülkede vicdanların sesi olarak meydanlardayız. Vicdan Hareketi; tüm çocuklar yaşasın diye, inancı, dili, dini, ırkı ne olursa olsun Kadınlar korunsun diye oluşturulmuş uluslar arası bir inisiyatiftir. Geçen yıl vicdan konvoyu ile 10 bin kadın Suriye sınırına gitmiştik. Dünya kamuoyunun dikkatini çekmiştik. Suriyeli kadınlar için sesimizi yükseltiyoruz ve diyoruz ki 'Savaşlarda Kadına her türlü işkence'nin, tecavüz'ün silah olarak kullanılmasına karşıyız.'
Suriye rejimi derhal tutkululuğa son verip Kadınları ve çocukları özgürlüğüne kavuşturmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Kadınlar Pazarlık Konusu Edilemez”

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da yaptığı konuşmasında 'Hangi dinden ve ırktan olursa olsun hiçbir kadına işkence ve tecavüz edilemez. Suriye zindanlarında kadınlara işkence yapılırken bizler nasıl yerimizde rahat otururuz. Sessiz kalan herkes ayni vebale ortak oluyor.
Taraflar birbirlerine takas çağrısı yapıyorlar. Kadınlar ve çocuklar pazarlık konusu asla edilemez' dedi.

Eylemde, Vicdan Hareketi’ne destek veren STK temsilcilerinin yanı sıra Suriye’de tutsak kalan ve daha sonra özgürlüğüne kavuşan Suriyeli kadınlar yaşadıklarını anlattı.

“7 Ay Boyunca Yer Altında Tutuldum”


7 ay boyunca Suriye hapishanelerinde işkence gören ve zindanda eşini kaybeden Suriyeli kadın Mecit Çorbacı (Majed Sharbajy) ise yaşadıklarını özetleyerek tüm dünyaya şöyle seslendi:

“Ben 7 ay boyunca yer altında tutuldum ve asla güneş göremedim. Eşimin gözleri önünde bana işkence ettiler. Çocuklarıma da gözlerimizin önünde işkence yapıldı. Bu sadece bizimle de sınırlı değildi. Zindanlarda binlerce insana bu işkencenin yapıldığını gördüm. Oradaki zulüm sadece kadınlarımızla da sınırlı değil. Çocuklar ve yetişkin erkeklere de bu işkenceleri sürekli yapıyorlardı. Ben hapishaneden bir şekilde çıkmayı başardım ama orada her gün binlerce insan işkence görmeye devam ediyor.”

Ayrıca 81 ilin yanı sıra 23 ülke ve bölgede eş zamanlı eylem ve basın açıklaması gerçekleştirildi. İşte o ülke ve bölgeler: İngiltere, Pakistan, Makedonya, Suriye, Malezya, Polonya, Maldivler, Güney Afrika, Avustralya, Bosna Hersek, Uganda, Şili, Kıbrıs, Arnavutluk, Katar, Kuveyt, Danimarka, Belçika, Almanya, Keşmir, Kosova, Peru ve Sierra Leone.

Muhabir: Aynur YAVUZ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —