Esenyurt Belediyesi otizmli, zihinsel engelli ve down sendromlu çocukların sporla temel becerilerini geliştirerek sosyal hayata kolay adapte olmalarını sağlıyor.
Esenyurt Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü otizmli, zihinsel engelli ve down sendromlu özel eğitim öğrencilerine verdiği spor eğitimiyle temel becerilerini kazanmalarını sağlıyor. Esenyurt Belediyesi Prof. Dr. Sabahattin Zaim Spor Salonunda yapılan derslerde, temel becerilerini yerine getiremeyen, bekleme problemi, öfke nöbeti yaşayan aynı zamanda fiziksel engeli olan otizm, down sendromlu ve zihinsel engelli 40 özel eğitim öğrencisine, uzman hocalar eşliğinde bireysel ve grup çalışmalarıyla spor eğitimi veriliyor. Müdürlük bünyesinde kayıtlı olan 200 engelli sporcu grubunda yer alan 5 yaş ve üzeri 40 özel eğitim öğrencisine haftanın iki günü eğitim veriliyor. Eğitimlerde çocuklar sporla kontrol altına alınıyor. Derslerde, bekleme problemi, öfke nöbeti ve fiziksel engeli olan çocuklarla yapılan davranış komut çalışmalarının yanı sıra, çocukların ilgi ve yeteneklerine göre çember çevirme, masa tenisi, bisiklet sürme, top sektirme, step tahtasında çalışma, hulahop ile kol çalışmaları, tırmanma, takla atma gibi kapsamlı eğitimler veriliyor. Eğitime gelen çocuklar Esenyurt Belediyesine ait araçlarla evlerinden alınıp eğitim sonunda tekrar evlerine bırakılıyor.
Sporun çocukların farkındalıklarını arttırmak için önemli bir etken olduğunu söyleyen Esenyurt Belediyesi Sabahattin Zaim Spor Salonu Özel Eğitim Spor eğitmeni Çiğdem İşler, “Bu çocukların harekete, sosyalleşmeye ihtiyacı var. Bu çocuklarımızda da özgüven arttırmak ve kendi bedeninin, çevresinin ve sosyal ortamın farkına varabilmesi için daha fazla tavsiye ediyoruz. Çocuk orada ne yapabileceğinin farkına vardığında onunla birlikte öz güveni artmaya başlıyor. Hem kendisinin hem ailenin hayata bakışı değişiyor. Yürüme bize çok basit gelebilir ama yürümeyi bile yapamayan, yönünü bilmeyen çocuklarla karşılaştık bu çocuklarımız bisiklet sürer, masa tenisi oynar hale geldi. Temel spor becerileri adı altında izlettiğimiz becerilerimiz oldu. Davranış kazandırdık” dedi.
Otizimli çocuğunun aldığı spor derslerinden sonra daha mutlu olduğunu ve çevreden daha az korktuğunu söyleyen Gülcan Çiftçi, “Buraya geldiğimde oğlumun özgüven eksikliği ve kilosu vardı. Kısa bir süre sonra hem kilo probleminden kurtuldu hem de özgüven kazandı. Çok mutluyum, iyi ki de getirmişim” diye konuştu.
Otizm ve hafif derecede zihinsel engelli kızının aldığı eğitimden sonra toplumda kendini ifade eder hale geldiğini belirten Mahiye Usluca ise, “İki yıldır bu buraya geliyoruz. Kızım birçok şeyi yapamıyordu. Şu an odaklanması, dışarıdaki insanlarla iletişimi çok daha iyi. Anneler mümkün derecede bu çocukları evlere kapatmasınlar” şeklinde konuştu.
Beş yıldır otizmli kızını temel spor becerileri eğitimine getiren Sibel Kurt, “Kızım yaramazlıktan başka bir şey bilmezdi. Şuan kızımda algı ve dikkat yönünden aşırı derecede farklılık var. Göz koordinasyonu yönünden iyi derecede ilerleme var. Çocukları özel olan tüm annelerin onları spora yönlendirmesi lazım. Bu işi yürüten ve kuran Esenyurt Belediyemize ve başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Yüzme, taekwondo, güreş gibi çeşitli branşlarda 200 engelli sporcuya eğitim veren Esenyurt Belediyesi’nin temel spor becerileri ve davranış eğitimi derslerinden faydalanmak isteyenlerin Esenyurt Belediyesi Sabahattin Zaim Spor Salonuna bir kimlikle başvurmaları yeterli.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.