26.06.2019 19:51:46 84 0

IoT Cihazlarına Hacker Kancası

Nesnelerin interneti (IoT) cihazlarının kullanım alanı gün geçtikçe artmaya devam ederken, yapılan son çalışmalar ise onlara karşı daha dikkatli davranmamız konusunda bizi uyarıyor.

IoT Cihazlarına Hacker Kancası

2019 IoT Tehdit Raporu’nu inceleyen Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları,  düşük şifreleme düzeylerine sahip olan ve denetlenmeyen IoT cihazlarının hackerlerin saldırılarına davetiye çıkardığını ve şirketlerin bu konuda önlemler alması gerektiğini vurguluyor.

Hayatımızın her alanına hızlı bir şekilde girmeye başlayan nesnelerin interneti (IoT) cihazları, kurumsal işletmelerde kullanım popülerliğini sağlamlaştırıyor. Şirketlerde çalışanlar tarafından kullanılan IoT cihazlarının durumları hakkında yapılan en güncel araştırmayı değerlendiren Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, kurumsal ağlara bağlı olarak kullanılan IoT cihazların, şirketlerin IT güvenliğini sekteye uğratacağını belirtiyor.

Ayda 56 Milyon İşlem Gerçekleştiriyorlar

IoT cihazlarının şirketlerdeki varlığını ve durumlarını gözler önüne sermek için gerçekleştirilen 2019 IoT Tehdit Raporu araştırması, şirket ağında bir veya daha fazla IoT cihazı çalıştıran 1000’den fazla şirket üzerinde gerçekleştirildi. İncelenen şirketlerin, 153 farklı IoT üreticisinden 270 IoT cihazı çalıştırdığı tespit edilen raporda, cihazlar tarafından ayda 56 milyon işlem yapıldığı belirlendi. IoT cihazlarından gerçekleşen işlemlerin %91,5’inin düz bir metin kanalı üzerinde yürütüldüğüne dikkat çeken Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, IoT cihazlarının gerçekleştirdiği işlemler sonucunda oluşan verilerin, genellikle güvenliksiz dolaştığını ve hackerlerin oltalarına kolaylıkla takılabildiğini belirtiyor. Ayrıca SSL kullanılarak çalıştırılan IoT cihazlarının %18’inin de güvenliklerinin yetersiz olması, genel güvenlik unsurlarının IoT cihazlarındaki geçerliliğini tartışmaya açıyor.

En Çok Set Üstü Kutular Kullanılıyor

Çalışanların farklı IoT cihazlarını kullanmayı tercih etmesi, şirketlerin farklı IoT cihazlarına ev sahipliği yapması anlamına geliyor. İncelenen kurumlarda en sık görülen IoT cihazlar arasında ise set üstü kutular, akıllı TV’ler ve akıllı saatler bulunuyor. Şirketlerde çok sayıda farklı IoT cihazı bulunmasının güvenlik kalkanlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, düşük şifreleme düzeylerine sahip olan IoT cihazlarıyla karşılaşılmasının da bir sürpriz oluşturmadığını ekliyor. Ayrıca kullanılan çoğu IoT cihazının varsayılan bir kodlamayla şifrelenmesinin hackerlere karşı savunmada büyük bir zayıflık göstergesi olduğu belirtilen raporda, oluşan fırsattan istifade edip harekete geçen hackerlerin, incelenen IoT cihazlarında yaklaşık 6 bin adet kötü niyetli işleme giriştiği de kayıt altına alınıyor.

Birbirlerine Virüs Bulaştırıyorlar

Araştırma raporunu inceleyen Komtera Teknoloji güvenlik uzmanlarının dikkatini çeken bir diğer durum ise, kötü amaçlı yazılım bulaşan IoT cihazının bir başka IoT cihazına da virüs bulaştırmak için kullanıcı adı ve şifrelerin bir listesini oluşturması oluyor. Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, şirketlerin yarısına yakınının kullanılan IoT cihazlarını düzenli olarak taramadığını ve bu durumun neticesinde kötü amaçlı yazılım bulaşmış IoT cihazlarının zararlarını öngöremeyip, engelleyemediklerine dikkat çekiyor.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.