Kadına Yönelik Şiddet Konuşuldu
Büyükçekmece Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘ Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ paneli düzenlendi.
Büyükçekmece Şehit Şirin Diril Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans salonunda düzenlenen panele Büyükçekmece Kaymakamı Dr. Mehmet Özel, İlçe müftüsü İrfan Üstündağ, Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun ve konuşmacı olarak Öğr. Gör. Uzman Klinik Psikolog-Akademisyen Serkan Özyağlı, Dr. Öğr. Üyesi İlahiyatçı-Akademisyen Abdullah Tırabzon ve Dr. Hukukçu-Akademisyen Necip Taha Gür ve öğretmenlerin, öğrencilerin katıldığı panel Nezahat Kanlı moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
“Dayak Yiyen Bir Erkeğim”
Kadına yönelik şiddet başlığı altında kendisinin de dayak yiyen bir erkek olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Uzman Klinik Psikolog-Akademisyen Serkan Özyağlı “ dayak yiyen bir erkek olarak zulmün ne olduğunu bilerek geldim. Zulme uğrayan tarafta adalet yoktur. Bu şimdi konuşulması değil önceden konuşulması gereken bir problem. Aileler, ilişkiler eskisi gibi değil, artık problemler toplumda daha fazla gündeme getirip, dillendiriyoruz. Ekonomik olarak her şey daha da farklılaştı, artık ulaşamadığımız her şeye kolayca ulaşabiliyoruz. Bizi davranışlarımız belirliyor. Artık aile yapılarımız değişiyor ve bu da ebeveyn ve çocuklarında ilişkisi değişiyor demektir. Kadına şiddetin var olduğunu inkar edemeyiz ama bu şiddet emin olun ki yurtdışında daha fazla görülüyor şeklinde konuşarak, ülkemizde kadına şiddet daha az görülüyor” dedi.
“Efendimiz Topluma Rol Modeldir”
Cahiliye toplumunda kadının değerinin olmadığını ve hiçbir haktan faydalanmadığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi İlahiyatçı-Akademisyen Abdullah Tırabzon “ İslam’ın kadına verdiği değeri ve insan olma değerinin arka planını konuşacağız. Hz. Muhammed (s.a.v) öyle bir toplumun içinden çıkmış ki, Allah’ın seçmiş olduğu bir şahsiyettir, bütün insanlara örnek olabilecek bir rol model olmuştur. Hristiyan geleneğinde kadınlar erkekler için yaratılmıştır. Peygamberimiz, Yüce Allah bir ayetinde, biz sizi bir erkek bir dişiden yarattık. insani olarak hiçbir farkınız yoktur demiştir. Cahiliye döneminde peygamberimiz kadınları en üstün düzeyde tutmuş, diri diri toprağa gömülen kadınların ayaklarının altına cenneti seren bir dini insanlığa getirmiştir” dedi.
“İslam Şiddeti Onaylar MI?”
İlahiyatçı-Akademisyen Abdullah Tırabzon, İslam dini asla şiddeti onaylamamıştır. Aksine sevgiyi, barışı, adaleti ve saygıyı ön görmüştür, bunların olmadığı yerde şiddetten bahsedilir hal almıştır. İslam’da geçimsizlik olursa anlaşma yoluna girin. Yüce dinimiz iki kız çocuğunu İslami şartlara göre yetiştiren anne ve baba cenneti garantiler diyor. Bizlerde bu çağrılara kulak vererek aile bireylerimizi oluşturmalıyız şeklinde konuştu.
“Aile İçi Şiddeti Bilmek Lazım”
Kadına şiddette kanunları ve alınması gereken önlemleri anlatan Araştırma Görevlisi Dr. Hukukçu-Akademisyen Necip Taha Gür , “medeni kanunda şiddet boşanma sebebi olarak görülüyor. Eziyet, cinsel saldırı ve aynı konutta yaşayıp şiddet gören kadınlar hukuka başvurma hakkına sahiptir. Kanunların amacı; kadınları, çocukları ve takip edilen mağdurları korumaktır. En büyük şiddet kadınların umursanmadığı zaman başlar dedi.