Tarih: 01.01.0001 00:00 102

Pestisit Analizi Yapıldı

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker’in gıda ürünlerindeki pestisit denetimine ilişkin verdiği soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

Pestisit Analizi Yapıldı

Pestisit Analizi Yapıldı

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker’in gıda ürünlerindeki pestisit denetimine ilişkin verdiği soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi. Gelen yanıta göre 2011 – 2019 yılları arasında toplam 39.679 adet gıda ürününde pestisit analizi yapılmış, tavsiye dışı kullanım için 3.700 üreticiye ise yasal işlem uygulanmış.

İnsektisit (böcek öldürücü), herbisit (yabani ot öldürücü), fungusit (küf öldürücü), rodentisit (kemirgen öldürücü) vb. şeklinde sınıflandırılan kimyasal maddelerin tümünü kapsayan pestisit, ülkemizde tarımsal üretimde sıklıkla başvurulan kimyasal mücadele yöntemlerinden birisidir. Pestisitler tarımda kullanılan ve kalıntıları toprağa, suya ve gıdalara bulaşabilen, hatta solunan havayla dahi taşınabilen kimyasal maddelerdir. Meyve ve sebze üretiminde böcek, yabani ot, küf ve kemirgenlerle mücadelede kullanılan kimyasal ilaçların genel adı olan pestisit kalıntılılarına uzun süre maruz kalınması kanser hastalıklarına da yol açabilmektedir. Gıdalarda birden fazla çeşidi bulunabilen pestisitlerin hormonal sistemi bozucu etki yarattığı da düşünülmektedir.

Türkiye’de 2017 yılında toplam tarım ilacı kullanım miktarı, 2016 yılına göre %8,08 artarak 54.098 ton’ a yükselmiştir.

Pestisitlerin sebze ve meyvelerin doğada zarar görmeden yetişmesi ve yaşam alanlarımızın zararlı mikroorganizmalardan arınması gibi konularda fayda sağlamasına rağmen bilinçsiz ve yanlış kullanımının insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehlikelere sebep olduğunu belirten Ali Şeker, “Meyve ve sebzelerin yüzeyine yapışan pestisitler gereği gibi temizlenmezse, arındırılmazsa tüketim sonucunda, soluma yoluyla vs insan vücuduna kolaylıkla girebilmektedir. Pestisitlerin kısa dönem zararlarının yanında uzun dönemde genetik hasara, kansere, karaciğer, böbrekler ve kas sistemlerinde bozulmalara sebep olduğu bilinmektedir” dedi.

Bülent Şık da Raporunda Pestisitlere Dikkat Çekmişti

Pestisitlerin bilinçsiz ve yanlış kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Ali Şeker, “İnsanımız günden güne sağlıksızlaşıyor. Türkiye, yaşa standardize kanser görülme sıklığında dünya ortalamasının üstünde bir seyir izliyor. TÜİK’in 2018 verilerine göre, 421 bin 164 kayıtlı ölümün (nedeni bilinen ölümlerin) 83 bin 163’ü, yani %19,7’si kanser kaynaklı. Yani Türkiye’de neredeyse 5 ölümden 1’i kanser sebepli. Kanser ölümleri, dolaşım sistemi hastalıklarından sonra en yaygın ölüm nedeni. Durum böyle iken devlet, vatandaşın sağlıklı gıdaya erişimi ve bilinçli bir tüketici olması için çaba harcamalıyken Bülent Şık’ı kanser raporunu izinsiz halka açıkladığı için cezalandırma yolunu seçti” diye konuştu.

Pestisitin yalnızca uygulandığı üründe de kalmadığına dikkati çeken Ali Şeker, “Pestisit doğaya, toprağa ve toprak vasıtasıyla yer altı sularına karışıyor. Devletin denetimleri sıklaştırıp arttırması şart. Pestisit denetimi halk sağlığına etkileri yanında ihracatımız yani ekonomimiz için de son derece olumsuz etkilere sahip. Avrupa Birliği Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistem (RASSF) kayıtları, yasaklı pestisitlerin Türkiye’de kullanımına devam edildiğini kanıtlıyor. Bu da ülkemizin uluslararası kamuoyundaki güvenilir üretici algısını olumsuz etkiliyor” uyarısında bulundu.  


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.