Tarih: 01.01.0001 00:00

Network Sistemleri ve Çeşitleri

Network Sistemleri, bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımını sağlayan iletişim Ağ Sistemleridir.

Network Sistemleri ve Çeşitleri

NETWORK SİSTEMLERİ ve ÇEŞİTLERİ

Network Sistemleri, bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımını sağlayan iletişim Ağ Sistemleridir.

Bilgisayar sistemindeki donanım ve yazılım kaynaklarının paylaşımlarını sağlayan iki ya da daha fazla bilgisayar donanımının kablolu veya kablosuz olarak ağ haberleşmesini sağlar.

Kurumların sahip olduğu tüm altyapı sistemlerinin hızlı ve verimli çalışabilmesi için Network altyapısı kullanılmaktadır.

Network Sistemleri firmaların ihtiyacına uygun, güvenilir, ekonomik ve sürdürülebilir olarak tasarlanıp, uygulanır ve yıllarca güvenle ve sorunsuz kullanabilmeyi amaçlar.

Network Sistemleri bu sistemleri birbirine bağlayan Network Altyapı ve alt yapı üzerindeki aktif bağlantı cihazlarından oluşur. Altyapı sistemleri içerisinde bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlayan pasif bileşenler bulunurken, altyapı üzerinde iletişim sağlayan elektronik cihazlar yer almaktadır.

Network Altyapısı, bilgisayarları birbirine bağlayan, CAT-5, CAT-6 Fiber Optik Kablolar, Patch Kablolar, kabinler, patch paneller, prizler, kablo kanalları gibi pasif bileşenleri içerir.

Aktif cihazlar, network altyapısı üzerinde iletişimi sağlayan elektronik cihazlar; bilgisayarlar, IP Kameralar, sunucu, yazıcı, istemci vb. cihazlar üzerinde çalışan e-posta sunucusu, web sunucu, dns sunucu vb yazılımlar. Ağ trafiğini yöneten hub, Switch (anahtar), Router (yönlendirici), firewall gibi elektronik cihazlar. Ağ üzerinde bir donanımı ya da hizmeti kullanıcılara ulaştıran print server gibi aktif cihazlar. Kablolu Ağ Cihazları gibi cihazlardır. Network Üzerinden İletişim, Yetkilendirme, Paylaşım, Güvenlik bu cihazlar ve üzerlerinde çalışan yazılımlar ile sağlanmaktadır.

ÇEŞİTLERİ

Farklı uzaklıklara göre bağlantı kuran Network Sistemleri bulundukları bağlantı uzaklıklarına göre üçe ayrılmaktadırlar. Bunları;

Yerel Alan Ağları (Local Area Network -LAN)

Aynı fiziksel ortam içerisinde bulunan sistemlerin sınır yönlendiricilerine bağlanmasını sağlar. Fiziksel olarak birbirine yakınlığı 1 – 2 kilometreyi geçmeyen ağların birbirine bağlantı kurmasını sağlayan ağ yapısı, birçok fabrika, bina,ofis, kampus ve ev gibi sınırlı alanlarda kullanılır. Yerel Alan Ağ Bağlantıları bilgisayarlar, IP Kameralar, yazıcılar, IP telefonlar ve diğer cihazların oluşturduğu bir network çeşididir.

LAN Yerel Alan Ağ Sistemi bulunduğu firmalarda, okullarda vb. gibi local bir alanda yazıcı, veri, dosya ve program paylaşımı gibi işleri kolaylıkla ve verimli bir şekilde amacıyla kullanılmaktadır. LAN Network iletim hızı 10 ile 100 Mbps arasında olup, Gbps hızlarına kadar çıkabilmektedir.

Yerel Alan Ağları, Ethernet ve Wireless olarak iki iletişim teknolojisine sahiptir. Her iki iletişim de cihazların doğrudan birbirleriyle bağlantı kurmalarına izin verir. Ethernet Ağı, cihazların ethernet kabloları yardımıyla bağlandığı Hub ve Switchlerden oluşur. Kablosuz Network Sistemi ise Sinyalizasyon yönetimiyle Kablosuz Erişim Noktaları üzerinden cihazların birbirleri ile bağlantı kurmalarını ve veri aktarımını sağlar. Yerel Alan larının işlevleri ise bununla sınırlı durumdadır.

Geniş Alan Ağları(Wide Area Network- WAN)

WAN (Geniş Alan Ağı) yerel olarak kurulan ağların birbirine bağlaması sağlayan en geniş ağ çeşididir. En geniş kapsamlı ağ olarak bilinen farklı bölgeler içinde olan bilgisayar da sunucuları içeren birden çok Yerel Alan Ağı Sisteminin birbiri ile bağlanmasına ve iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır.Günümüzde İnternet diye adlandırılır ve bu tarz ağ yapılarını kurabilmek için radyo frekansları kullanılmaktadır. Local ağlar arası bağlantı fiber optik kablolar aracılığı ile olabileceği gibi kablosuz sistemler ve uydular aracılığı ile de sağlanabilmektedir. En küçük WAN ağı örneği olarak da Bluetooth ve Wireless Lan gibi ağ bağlantıları Wİ – Fİ olarak bilinmektedir.

Farklı LAN Ağlarının birbirine Router (yönlendirici) cihazları ile bağlanmasıyla haberleşeme sağlayan Geniş Alan Ağını oluşturur. WAN, kullanıcıların verilere, uygulamalara, hizmetlere, kaynaklara erişebilmesini sağlar.

Sanal Özel Ağlar (Virtual Private Network - VPN)

VPN Sanal Özel Ağ ile internet gibi halka açık ağlar üzerinden güvenli bir şekilde kullanıcıların kendi kurum kaynaklarına erişmeleri sağlanmaktadır.

Özel Sanal Ağ VPN internete başka bir IP adresi üzerinden ağlara güvenli bir şekilde bağlanılmasını sağlayan uzaktan erişimde kullanılmaktadır.

Kurumlar, yazılımsal ve sistemsel desteğe ihtiyaç duyduğunda VPN Ağı aracılığı ile destek ekibi uzaktan işlemlerde bulunarak sorunu çözebilmektedir.

VPN, bağlantıları güvenli hale getirir ve herhangi bir ağa bağlanırken bağlantıları şifreler ve kimliğin bulunmasını engellemektedir.
 

 “Gazi Information Teknoloji olarak Network Sistemleri alanında uzman ekibimiz ile işlerinizi profesyonelliğe taşıyalım.”

 


Buruk Teşekkür…

ÜLKÜCÜ BAŞKANDAN CUMHUR İTTIFAKI ADAYLARINA TAM DESTEK

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Türkiye Yüzyılı’na damgasını vuracak projeler

Darıca’nın diş hastanesi projesi hazır!

Bursa'da dağ yöresi kırsal turizmle kalkınacak

İYİ Parti’den Dünya Emekçi Kadınlar Günü açıklaması

Dünya Kadınlar Günü'nde Emel Gözükara Durmaz'dan önemli mesaj

Mert Yöneyer: “Ayırmadan ayrışmadan Foça için çalışacağız”

MHP %33.20 Puan ile Önde

Düzce'de Faruk Özlü'den 100 proje tanıtımı 

RECEP EROL, VİZYON PROJELERİNİ TANITTI... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İmamoğlu'ndan 'Atatürk' çıkışı

Ali Babacan: “81 ilin tamamında adaylarımız var”

İYİ Parti’den Toplu İstifa… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)


Başkan Zeyrek sözünü tuttu...

2024 yazının trend renk ve kumaşları neler olacak?

Edirne'de 7 terörist yakalandı!

Küflenen ekmeği tüketmeyin!

İçişleri'nden 'Mahzen-29'da 32 gözaltı

Özcan, makamını ilkokul öğrencisi Ceren Şen’e devretti

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

2023 Faaliyet Raporu Kabul Edildi…

İş İnsanı Sakin Aruk'tan Böbrek Vakfı'na Destek

Balcıoğlu, Belediye Personeliyle Buluştu

Kamberoğlu, Egolarını Yenemediler..!

KADINLARA KORUNMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

HOBİ BAHÇELERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU

BALIKÇI KENAN’DA UCUZ BALIK KAMPANYASI DEVAM EDİYOR

Balcıoğlu’ndan İlçe Emniyet Müdürlüğüne Ziyaret

GÜZEL BİR BEŞ YIL OLACAK

Serenay Sarıkaya'nın yeni dizisinin fragmanı yayınlandı

AK Parti ve CHP’de değişim rüzgarı!

Altay ; Yarım Kalan İşleri Tamamlayacağız.

Aydilge sözünü tuttu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.