Depremde Ağır Hasar Alan 8 Katlı Bina Kentsel Dönüşüm Kapsamında Yıkıldı!
Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürerken, 28 Eylül 2019’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören 8 katlı bir bina ve riskli 2 blok tahliye edilerek yıkıldı.
17 Ağustos Marmara Depremi’nin 21’inci yıldönümünde uzmanlar beklenen Marmara depremi için uyarılarını arttırırken Büyükçekmece Belediyesi de kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırdı.
3 Bina Ve 60 Daire Yıkıldı
Belediye - vatandaş işbirliğiyle sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında hasarlı ve riskli binaların yıkımı gerçekleştirilirken, bu yapılarda yaşayan yüzlerce vatandaşın deprem kabusu da son buldu. Ekinoba Mahallesi, Durmaz Sokak’taki 8 katlı Şana Sitesi 28 Eylül 2019 depreminde ağır hasar almıştı. Fatih Mahallesi, Gazi Mustafa Kemal Caddesi’ndeki 3 katlı 2 blok ise ekonomik ömrünü doldurmuş deprem riskli taşıyan yapılardı. Büyükçekmece Belediyesi ekiplerinin gözetiminde yıkımı gerçekleştirilen yapılarda yaşayan vatandaşlar daha güvenli ve modern bir evde yaşayacak olmanın mutluluğunu yaşarken, uzun yıllar yaşadıkları konutlarının yıkımını izlerken zaman zaman duygu dolu anlar yaşadı.
“Kumburgaz’daki Binaların Yıkımı Acilen Yapılmalı”
Büyükçekmece’de sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak, şunları söyledi: “Büyükçekmece’de biz 17 Ağustos 1999 depreminin hemen arkasından kentsel dönüşüme başlamıştık bu yasalar çıkmadan önce. Hemen imar planlarımızla ilgili gerekli değişiklikler ve düzenlemeler yapıldı. Vatandaş, müteahhit ve belediye işbirliğiyle insanlarımız da ikna ederek kentsel dönüşüme hızlı bir şekilde Büyükçekmece’de devam ediyoruz. Bugüne kadar aşağı yukarı 20 bin civarında bağımsız bölümün yıkımı tamamlandı. Bu da yaklaşık yüzde 70’ine tekabül ediyor yıkılması gereken binalarımızın. Esas buradaki sayın belediye başkanımızın da sıklıkla söylediği bölgemizin en ciddi sorunu Kumburgaz sahilinde bulunan yaklaşık 50 yıl önce deniz kumuyla yapılmış binalar. Bu binaların yıkımının bir an önce yapılması lazım. Bunun için Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yaklaşık 10 yıldır imar planlarını çıkartmaya çalışıyoruz. Hala bunun uğraşını veriyoruz. Deprem kapımızda. Deprem geliyor. 30 senedir bu işin içerisinde olan bir insanım. Bu konuda Büyükşehir’in, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, valimizin ve belediye başkanlarının tamamının elini taşın altına sokması gerekiyor ve kentsel dönüşümü bir an önce tamamlamak gerekiyor.”
Uzun yıllar içinde yaşadıkları konutların yıkımını izleyen vatandaşların görüşleri ise şu şekilde:
Remzi Şimşek:
“15 yıldan beri bu binada oturmaktayım. Binamızın yıkım sebebi 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen depremden dolayı kentsel dönüşüme girmiş durumdayız. Şuanda gerçekten çok üzgünüz. Üzgün olmamızın yanı sıra sağlam bir binada oturacağımız için çok heyecanlıyız. Biz vatandaş olarak devlet ve millet olarak elimizin taşın altına sokarak bu bina için yapmamız gereken bütün yardımı yapacağız. Bundan dolayı bütün yetkililere ve kurumlara teşekkür ediyorum. AFAD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca buraya heyet geldi, ağır hasarlı olduğunu tespit ettiler. Bütün vatandaşların kendi binalarının sağlam olup olmadığını özellikle araştırmalarını rica ediyorum.”
Zakir Sezgin:
“17 senedir burada çalışıyorum ve yöneticiyim şuan. 26 Eylül’de olan depremde evlerimiz hasar gördü. Şehircilik Bakanlığı ve AFAD tarafından ağır hasarlı olduğu tespit edilerek binamızın tahliyesine karar verdiler. Binamızın bu vaziyette yıkılmasına sebep oldu. Duygularımızı anlatamıyoruz şuan. Biraz hüzünlüyüz. Binamızın daha da güzel olacağını düşünerek bu yola baş koyduk. Şuanda 28 daire çürüğe çıktık. 350 kişi oturan aile vardı. Şuan mağdur durumdayız. Kentsel dönüşüme girdik. Kredi usulü yaptıracağız. Devletimizin ve belediye başkanımızın desteğiyle vatandaşlarla hep birlikte inşallah bu işin altından çıkacağız.”