Dernekler Siyaset Yapamaz
Adom Medya bünyesinde yayın hayatını sürdüren Start TV ve Start Türk’te yayımlanan moderatörlüğünü Nezir Karayün’ün yaptığı, Nezir Karayün ile Hürbakış programının bugünkü konuğu Sultan Alparslan Kültür ve Yaşatma Derneği Kurucu Başkanı Mahmut Toktaş oldu.
Toktaş, Türk Tarihine Sahip Çıkabilecek Gençler İçin
Nezir Karayün ile Hürbakış programına katılan Sultan Alparslan Kültür ve Yaşatma Derneği Kurucu Başkanı Mahmut Toktaş, derneğin amacı, nasıl kurulduğu hakkında bilgiler verirken Esenyurt yerel yönetimini de değerlendirdi. Toktaş; “26 Ağustos 1071 yılında Malazgirt Zaferinde komutan Sultan Alparslan bu toprakları bize miras olarak bıraktı. Mirasına sahip çıkabilecek, bu toprakların sınırları, hudutları içerisinde bu mücadeleyi ilelebet yaşatacak, Türk tarihinin geçmişine sahip çıkabilecek nesilleri yetiştirmek, gençlerimize aktarabilmek için yola çıkmış ve bu uğurda mücadele eden bir derneğiz.
Dernekler Kahvehane Kültürüyle Kuruluyor
Biz derneğimizi kurarken Anadolu’nun her yerinden göç alan ve farklı kültürleri de bir arada yaşatmaya çalışan bir dernek olma amacıyla Esenyurt’u seçtik fakat o bölgedeki çoğu derneklerimiz kahvehane kültürüyle kuruluyor ve devam ettiriliyor. Biz derneği kurarken şunu söyledik, biz madem burada insanlara ve kültürlere hizmet edeceğiz o zaman kahvehane ortamını burada yaşatmayacağız. Sigara içilmeyecek, oyun taşları, kâğıtları olmayacak, kütüphane ortamı oluşturacağız dedik ve yaptık. Bize bu derneğe kimse gelmez, dernek yürümez dediler. Bu dernek 5 Mayıs 2014 yılında kuruldu ve bu zamana kadar da ayaklarının üzerine basarak, güçlü bir şekilde ilerlemeye devam ediyor.
Dernekler Siyaset Yapamaz
Dernekler toplumun ve demokrasinin ekici güçleri ve kaynaklarıdır ama ne yazık ki dernekler amacına uygun kullanılmıyor. Şuanda Türkiye’de yüz yirmi bir bin sekiz yüz yirmi sekiz dernek var. Derneklerin tüzüklerinde yazan işleyişlerini, organizasyonlarının ve faaliyetlerinin birebir örtüştüğü konusunda büyük şüphelerim var çünkü çoğu siyasete destek olarak kullanılıp dernekçiliğin içerisindeki manayı ve anlamı boşaltmış, olması gereken icraat ve organizasyonlardan uzak bir köşeye ittirilmiştir. Yerel seçimlerden bir sene öncesinde dernekler kurulmaya başlanacak ve kurulan derneği bir siyasi partinin farklı bir organizasyonunun gölgesinde tutarak farklı amaçlara hizmet edeceklerdir. Dernekler siyaset yapamaz çünkü içerisinde her siyasi görüşten insan olabilir.
Yerel Yönetimler Derneklere Karşı İlgisiz
Esenyurt’ta Sinop İl Kültür Derneği ve Van kültür Derneğinin var olan yapısı ile alakalı bir sorun yaşanıyor ve farklı mecralara çekilerek gündeme getiriliyor. Yerel yönetimler bulundukları bölge içerisindeki derneklere gerekli ilgi ve alakayı göstermiyorlar. Biz her gelen belediye yönetimine tanışma, herhangi bir şikâyetimizi, bir eksikliğimizi veya toplumun gereksinimleriyle alakalı bir ihtiyacı bildirmek için randevusuz kesinlikle gitmeyiz. Bu bizim nezaketimizin bir göstergesidir ama bizim bu nezaketimiz tüm dönemlerde yanlış anlaşıldı. Demek ki bazıları gibi kapıda bekleyip, odanın içerisine dalarak istediklerinizi veya söylemek istediklerinizi söylemek gerekliymiş. Defalarca özel kalemini arayıp tanışmak için randevu istediğim yönetici ile iki buçuk senedir görüşemedik. Esenyurt’ta iki buçuk yıllık dönemde hazırlıktan başka bir icraat görmedim.
Kimseden Beş Kuruş Almadık
Esenyurt’ta derneklere verilecek yer tahsisi hakkında bir proje vardı, biz bu proje kapsamında kendilerine müsait olan yerlerin krokilerini, imar planları üzerindeki lokasyonlarını bir dosya halinde hazırlayarak sunduk ve bu tahsil edilebilecek yerlerden bize uygun görecekleri, makul fiyatlı bir yeri bize tahsil etmelerini istedik ama maalesef tahsis projesi bize kemal deniz Bozkurt’un yönetiminden olumsuz yanıt olarak geri döndü. Talep ettiğimiz yer hala boş duruyor. Biz yedi senedir ayakta olan bir derneğiz ve bu zamana kadar belediye de dâhil kimseden beş kuruş almadan mevcudiyetimizi devam ettiriyoruz.