Tarih: 30.09.2021 16:54

Eğitim Böyle Yapılmalı

Facebook Twitter Linked-in

Organik Başarının Adresi

Öğrencilerine dershane, özel ders ihtiyacı duymadan sadece okulda aldıkları eğitimle en iyi üniversite ve en iyi bölümlere yerleşmelerini sağlayan Büyükçekmece Şehit Münir Alkan Fen Lisesi, bu başarıya ‘Organik Başarı’ diyor.

Çayhan, Bizi Farklı Kılan Bir Özelliğimiz Var

Başarılı öğrenci yetiştirirken uyguladıkları yöntemleri anlatan Büyükçekmece Şehit Münir Alkan Fen Lisesi müdürü Zekeriya Çayhan; “Biz ilk koronavirüs başlangıcında sürecin uzayacağını ve okulların kapanacağını öngörerek, daha bakanlık uzaktan eğitime geçileceğini duyurmadan, 16 Mart 2020’de önce 12. sınıflarımızda, bir sonraki haftada diğer sınıflarımızda uzaktan eğitime başladık. Hiç ara veremeden tam program uygulayarak öğrencilerimize eğitim verdik ve o yıl hiçbir öğrencimizin eğitiminde bir eksiklik olmadı. Önümüzdeki sene için okulların açılacağını düşünmüştük ama süreç yeniden uzatıldı. Diğer okullardan bizi farklı kılan bir özelliğimiz var, tüm öğrencilerimizin risk haritasını yaparız.

Öğrenci Risk Haritası

Maddi durumu olmayan, evinde ders çalışma imkânı olmayan öğrencileri bu risk haritalarıyla tespit eder, ona göre bir ders çalışma programı oluşturuyoruz. Öğretmenlerimiz öğrencileriyle sık sık iletişim halindeler, pandemi sürecinde de bu iletişimi daha da güçlendirerek koruduk. Böylelikle bilgisayarı olmayan öğrencilerimize okulumuzun bilgisayar sınıfındaki bilgisayarları, kendi ellerimizle evlerine götürerek kurduk. Evinde interneti olmayan ve alacak durumu olmayan öğrencilerimizin evlerine internet paketi aldık. Pandemi sürecinin zorluğunda öğrencilerimize sadece eğitim anlamında değil gıda yardımına kadar varan birçok yardımda bulunduk. Bizim buradaki amacımız herhangi bir salgının ve hastalığın, eğitimciler izin vermedikçe asla öğrencilerin eğitimini ve geleceğini etkilemeyeceğini kanıtlamaktı. Bunu başardığımıza inanıyorum, öğrencilerimize yardım ederek, eğitimden geri kalmamalarını sağlamak bizi hem çok mutlu etti hem de pandemi sürecini vicdanen rahat bir şekilde atlatmamızı sağladı.

Öğrencilerimiz Dershane İhtiyacı Hissetmiyorlar

Yüz yüze eğitime ara verildiği zaman okulumuzdaki pansiyonumuzu Büyükçekmece Mimar Sinan devlet Hastanesindeki sağlık çalışanlarımıza tahsis ettik. Okulumuzun pansiyonunda kalan sağlık çalışanlarımızın, kendi personellerimizle yemek ve temizlik ihtiyaçlarını giderdik. Okulumuzda sınava hazırlık kursu yapıyoruz ve bizim öğrencilerimiz dershane ihtiyacı hissetmiyorlar. Güçlü bir kurs sistemimiz var. Yazın bir veya bir buçuk aylık bir süreçte, yaz kampı şeklinde öğrencilere pansiyonu da kullandırarak kurs veriyoruz.

Yüz Yüze Eğitimi Hiç Aksatmadık

Geçen yıl bakanlığın izin vermesiyle son sınıf öğrencilerimizde yüz yüze eğitimi hiç aksatmadık. Deneme sınavları, soru çözüm saatleri ve kurslarımızda hiçbir aksaklık yaşanmadı. Diğer sınıflar içinde eylül ayından itibaren tam program uygulayarak eğitimlerini tamamladık. Uzaktan deneme sınavları, kulüp faaliyetleri, yazar-okur buluşmaları, üniversite ve meslek tanıtımları yaptık. Bana göre uzaktan eğitim aslında bir boşluk doldurma yöntemi. Eğitimci olarak her zaman öğrenciyle göz göze gelmeniz, dokunmanız lazım.

Diğer Okullara Nazaran Biz Uzun Süre Kapanmadık

Bakanlığın yayınladığı, okullar ve pansiyonlar için olan covid-19 tedbirlerini çok sıkı bir şekilde uyguladık. Belki de bu sebeple diğer okullara nazaran biz uzun süre kapanmadık. Böyle bir dönemde yapılan çalışmalar sonucunda toplamda yüz on beş civarında öğrencimiz üniversiteye yerleşti. Bu öğrencilerden otuzu tıp, üçü moleküler biyoloji, altısı eczacılık, sekizi diş hekimliği, beşi kimya/biyoloji, üçü mimarlık, üçü hukuk, biri pilotaj, biri psikoloji, on beşi bilgisayar mühendisliği ve yirmi ikisi diğer mühendislik fakültelerine yerleştiler. İlk bine giren dokuz öğrencimiz var, ben buna organik başarı diyorum. Dershane, özel ders ihtiyacı duymadan sadece okulumuza ait olan bir başarı. Türkiye geneli yüzde birlik bir dilime girerek fen lisesine yerleşen bir öğrenciye lisede aldığı eğitim yetmeli ve üniversite sınavlarında yüzde 0,5’lik dilime girerek kazandığı bölüm, o okulun başarısını gösterir. Başarı öğrenciyi aldığınız nokta ile mezun ettiğiniz nokta arasındaki farktır.

Öğrencilerin Kişisel Gelişimlerine Önem Veriyoruz

Biz birinci ve ikinci sınıfta öğrencilerin kişisel gelişimlerine çok önem veriyoruz, çünkü dört sene önceden sınavlara hazırlamak çocuğu boğar ve kişisel gelişim yönünden kötü etkiler. Çocuğun asıl kişiliği ve kimliği kişisel gelişim kurslarıyla ortaya çıkıyor. Pandemi döneminde hazırlanan ‘SÖRN’ projesini bu yıl Mart ayı gibi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimizi İsviçre’de Sörn Bilim Merkezine yani meşhur Big Bang (Büyük Patlama) deneyinin yapıldığı yere ve Stutgart’ta Porsche müzesi, Mercedes fabrikasına götürerek hem bilim hem de otomobil devleri gezisi yaparak çocuklarımızın gelişimlerine, hedeflerine katkı sağlıyoruz.

Eğitim Böyle Yapılmalı

11. sınıf öğrencilerimize yapacakları mesleğe karar vermesi adına üniversite gezileri yaparken, okulların sadece içini, dışını değil istedikleri meslekleri uygulamalı görerek karar vermelerini sağlıyoruz. Tıp okumak isteyen öğrencilerimizi izin alarak basit ameliyatlara götürerek, o mesleği anlayıp, kavramalarını istiyoruz. Ben eğitimin her zaman böyle yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —