Tarih: 01.01.0001 00:00

Yeşilay İle Hayata Tutunmayı Sağlayacağız!

Yeşilay Esenyurt şubesi kongresini gerçekleştirdi. Hafta sonu yapılan kongrede başkanlığa Nihal Yıldız, hanım komisyon başkanlığına Yasemin Akyapı ve Genç Yeşilay Başkanlığına ise Mehmet Sabır Aygül seçildi. Yeşilay başkanı Nih

Yeşilay İle Hayata Tutunmayı Sağlayacağız!

Yeşilay İle Hayata Tutunmayı Sağlayacağız!

Yeşilay Esenyurt şubesi kongresini gerçekleştirdi. Hafta sonu yapılan kongrede başkanlığa Nihal Yıldız, hanım komisyon başkanlığına Yasemin Akyapı ve Genç Yeşilay Başkanlığına ise Mehmet Sabır Aygül seçildi. Yeşilay başkanı Nihal Yıldız kongrede yaptığı konuşmada insanların hayata tutunması için herkesi Yeşilay’a destek olmaya davet etti.

Erol Olçok Kültür Merkezi’nde gerçekleşen kongrenin Divan Başkanlığını Avukat Muhammet Emin Özkan yaparken Divan Kâtipliklerini ise Duygu Koç Şimdi ve Ahmet Kaya gerçekleştirdi.

Kongreye, Milletvekilleri Şamil Ayrım ve Rümeysa Kadak, İlçe Kaymakamı Vural Karagül, Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, AK Parti il yönetim kurulu üyesi Tarkan Burçak Uygun, Yeşilay genel merkez bölge koordinatörü Mustafa Arslan, AK Parti İlçe Başkanı Harun Özer, CHP ilçe başkanı Hüseyin Ergin, MHP ilçe başkanı Halil Kaval, Gelecek Partisi ilçe başkanı Veysel Karatay, SP ilçe başkanı Ender Esiner, DEVA Partisi yöneticileri ve belediye meclis üyeleri de katıldı.

İnsan Onuru İçin Bağımlılıklarla Birlikte Mücadele Etmeliyiz

Kongrede konuşma yapan ve Yeşilay’ın ilkelerini misafirlerine aktaran şube başkanı Nihal Yıldız, ‘Yeşilay’ın amacı, bağımlılık doğurucu risk faktörlerine karşı insan sağlığının korunması ve insan onuruna saygı duyulmasının sağlanmasıdır. Yeşilay tüm çalışmalarında insanlar arasında karşılıklı anlayışı, kardeşliği, dostluğu, işbirliğini ve kalıcı barışı destekler. Yeşilay, her nerede olursa olsun bağımlılıklardan kaynaklanan insan ıstırabını ulusal ve uluslararası kapasitesi dâhilinde önlemek ve dindirmek için gayret sarf eder.

Yeşilay hizmetlerinde milliyet, ırk, dini inanç, sınıf veya siyasi düşünce farkı gözetmez. Bağımlılıklardan kaynaklanan insan ıstırabını, en acil ve zaruri ihtiyaçlara öncelik vererek kapasitesi nispetinde en etkin tedbirlerle dindirmeye odaklanır.

Bağımsız Sivil Toplum Kuruluşu

Yeşilay bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. Yeşilay, insani faaliyetlerinde kamu otoritelerinin yardımcısı olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmuş uluslararası sözleşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunlarına tabi olup; bu çerçevede, faaliyet alanı ile ilgili uluslararası sözleşmeler yapma ve bunlara uygun hareket etme özerkliğine sahiptir.

Yeşilay, başta tütün(sigara), alkol ve madde bağımlılıkları olmak üzere her türlü bağımlılık doğurucu faktör ve sürece karşı kurumsal kapasitesi oranında önleyici mücadele programları oluşturan; oluşmuş bağımlılıklarla ilgili olarak ise kamu ve sivil toplumun sahip olduğu terapi ve tedavi hizmetlerinin etkin şekilde seferberliğine çalışan gönüllü bir sivil toplum kuruluşudur’ şeklinde konuştu.

102 Yıldır Bağımlılıkla Mücadele Ediyor

Kongreye katılan isimlerden biride Milletvekili Rümeysa Kadak’tı. Yeşilay’ın 102 yıllık tarihiyle bağımlılıklarla mücadele alanında dünyanın en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayarak başlayan Kadak şunları ifade etti:

Bu 102 yılda elde ettiği birikimi bilimsel temelli yaklaşımlarla geliştirerek Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği 5 ayrı bağımlılık alanında savunuculuk, önleme, tedavi ve müdahale çalışmaları yapan tek sivil toplum kuruluşu. Bağımlılık eskiden beri bilinen bir kavram olsa da sosyal ve tıbbi anlamda tehlike olarak adlandırılması son 20-30 yıldır gündeme gelen bir konu. Bağımlılıkların dünyanın en büyük sağlık ve sosyal problemlerinden biri olan pandemi ile birlikte nasıl değiştiği, risklerin nasıl çeşitlendiği ise özellikle incelenmesi gereken bir alan. İki buçuk yıl boyunca insanlar evlerinde kaldı ve hayattan uzaklaştı. Örneğin, pandemi döneminde okulların kapanması ve sosyal izolasyonla birlikte çocuklarda ve gençlerde ekran kullanımının çok arttığını gördük. Benzer şekilde son dönemlerde gündeme gelen oyun ve oyunla ilgili bağımlılıkların bundan sonraki süreçte nasıl arttığını, çeşitlendiğini ve evrildiğini merak ediyoruz. Yeşilay’ın bu alanlara odaklanarak gelecekteki riskleri azaltması açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

95 Ülkede Faaliyet Gösteriyor

Kongreye katılan önemli isimlerden biride Milletvekili Şamil Ayrım’dı. Burada yaptığı konuşmada, ‘Bağımlılığın tüm dünyanın en önemli sosyal ve sağlık sorunlarından biri olduğunu belirten Ayrım, “Bağımlılık, toplumun temel taşlarını oynatacak, çocuk ve gençlerin hayatını derinden etkileyebilecek bir sorun. Bu nedenle Yeşilay olarak dünyadaki pek çok sivil toplum kuruluşu ile iş birliği ve ortak çalışma içinde. 95 ülkede Ülke Yeşilayları ile faaliyet gösteren dünyanın en güçlü ve yaygın sivil toplum kuruluşlarından biri konumunda. 102 yıl önce kurulmuş, 102 yıl önce geleceğin en büyük sorunlarından biri olacak bağımlılıkları öngörmüş bir topluluğun üyeleri olarak biz de gelecek nesilleri korumak için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bunu yaparken iki kriterimiz var: Birincisi çalışmaların kanıta dayalı olması ve bilim insanlarıyla yürütülmesi; ikincisi de asla pes etmemek. Çünkü bağımlılık çemberinden kurtardığımız her kişi bizim için çok değerli” ifadelerini kullandı.

 Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı Önemli

Yeşilay’ın sadece Türkiye’de değil, dünyada da bağımlılıklarla mücadele alanında öncü bir rol oynadığını belirten ilçe Kaymakamı Vural Karagül şöyle konuştu:

Aile Destek Merkezinin İkincisi Hizmete Girdi

 “Dünyanın en büyük önleme çalışması diyebileceğimiz Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ülkemizdeki tüm okullarda düzenli olarak uygulanan ve her yıl yaklaşık 10 milyon öğrenciye ulaştığı bilimsel temelli bir önleme programı. Bu programla öğrenciye ve veliye ulaşarak Yeşilay’ın kuruluş amacı olan önleme faaliyetlerini hayata geçiriyor. Yeşilay bağımlılıklarla mücadelede en temel konunun önleme faaliyeti olduğunu söylüyor; Doğru, çünkü sorun oluştuktan sonra müdahale etmek her açıdan daha zor. Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM) ile de özellikle okullarda gençlerin bir bağımlılık çeşidiyle karşılaştıklarında oradan nasıl uzak kalacaklarına dair bir erken dönem müdahale çalışması yürütüyor. Çalışmalar dünyada diğer ülkelerde de uygulanabilir ve model alınabilir. Yeşilayın bu modeli ile tüm dünyada savunuculuğun başrolündedir. Bunun nedeni çalıştığı alanın kişilerin din, dil, ırk ve etnik kökeninden bağımsız; ortak çaba ile çözüm üretilmesi gereken bir sorun olması. Bağımlılık her ülkenin, kültürün, inancın sorunudur. Bu nedenle mücadelemizi ortak dille, ortak akılla ve ortak ruhla gerçekleştirmek zorundayız’ şeklinde konuştu.

YEDAM İle Ücretsiz Hizmet

Özellikle sigara, alkol, nargile ve benzeri bağımlılıklarının önemine dikkat çeken ve şiddetle karşı çıktığını altını çizen Yeşilay genel merkez bölge koordinatörü Mustafa Arslan, ‘Yeşilay müdahale ve tedavi alanına katkı sağlamak amacıyla 2015 yılında Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) kurdu. YEDAM ile bir sistem oluşturmaya çalıştıklarını ve 2-3 yıllık bir çalışma yaptıklarını belirten Arslan, “Bugün ülkemizde ücretsiz, kolay ulaşılabilir ve insanlara 5 ayrı bağımlılık alanında psikososyal destek veren 104 merkezimiz bulunuyor. Bu merkezlerle bağımlılık konusunda bilgi almak isteyen, çocuklarına nasıl davranacağını öğrenmek isteyen, bağımlılıkla ilgili benim elimden tutun diyen herkese destek veriyoruz. İnsanımızın en önemli isteklerinden biri ulaşılabilir olmak. Bu kapsamda YEDAM’larımızla ülkemizde 81 ilde ve KKTC’de hizmet veriyoruz” dedi.

Ortak Akılı Önemsiyorum

Kongreye katılan isimlerden bir diğeri ise Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’tu. Yeşilay ve kongre ile alakalı genel bir değerlendirmede bulunan Bozkurt, “Bundan yaklaşık 102 yıl önce, 5 Mart 1920’de Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından kurulan Yeşilay, insanın ruh ve beden sağlığını etkileyen alkol ve uyuşturucu madde gibi bağımlılıklarla başladığı mücadeleye bugün tütünden kumara, oyun oynama bozukluğundan internet kullanım bozukluklarına kadar birçok farklı alanda var gücüyle devam etmektedir. Yeşilay,  bağımlılıklar ve bağımlılıklarla mücadele alanındaki bu ortak akılla birlikte olmak bizi de memnun etmiştir” dedi.

Yeşilay’ın Yeni Yönetim Kurulu

Açılış konuşmalarının ardından delegeler oy kullandı. Buna göre Nihal Yıldız’ın başkanlığında Esenyurt Yeşilay Şubesi’nin yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu. Alican Gökçe, Cem Hocaoğlu, Duygu Taşkın, Veysel Murat Özyavuz.

Denetim Kurulu Üyeleri

Yeşilay’ın Denetim Kurulu Üyeleri şu isimlerden oluştu: Fatih Bilal Danalıoğlu, Yılmaz Butur, Gazanfer Karakaş.

Yeşilay’ın Esenyurt hanım komisyon başkanı Yasemin Akyapı olurken, Genç Yeşilay Başkanlığına ise Mehmet Sabır Aygül getirildi.


Buruk Teşekkür…

ÜLKÜCÜ BAŞKANDAN CUMHUR İTTIFAKI ADAYLARINA TAM DESTEK

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Türkiye Yüzyılı’na damgasını vuracak projeler

Darıca’nın diş hastanesi projesi hazır!

Bursa'da dağ yöresi kırsal turizmle kalkınacak

İYİ Parti’den Dünya Emekçi Kadınlar Günü açıklaması

Dünya Kadınlar Günü'nde Emel Gözükara Durmaz'dan önemli mesaj

Mert Yöneyer: “Ayırmadan ayrışmadan Foça için çalışacağız”

MHP %33.20 Puan ile Önde

Düzce'de Faruk Özlü'den 100 proje tanıtımı 

RECEP EROL, VİZYON PROJELERİNİ TANITTI... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İmamoğlu'ndan 'Atatürk' çıkışı

Ali Babacan: “81 ilin tamamında adaylarımız var”

İYİ Parti’den Toplu İstifa… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)


Geleceğin Bilim İnsanları Ve Ressamları  Yetişiyor

Başkan Zeyrek sözünü tuttu...

2024 yazının trend renk ve kumaşları neler olacak?

Edirne'de 7 terörist yakalandı!

Küflenen ekmeği tüketmeyin!

İçişleri'nden 'Mahzen-29'da 32 gözaltı

Özcan, makamını ilkokul öğrencisi Ceren Şen’e devretti

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

2023 Faaliyet Raporu Kabul Edildi…

İş İnsanı Sakin Aruk'tan Böbrek Vakfı'na Destek

Balcıoğlu, Belediye Personeliyle Buluştu

Kamberoğlu, Egolarını Yenemediler..!

KADINLARA KORUNMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

HOBİ BAHÇELERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU

BALIKÇI KENAN’DA UCUZ BALIK KAMPANYASI DEVAM EDİYOR

Balcıoğlu’ndan İlçe Emniyet Müdürlüğüne Ziyaret

GÜZEL BİR BEŞ YIL OLACAK

Serenay Sarıkaya'nın yeni dizisinin fragmanı yayınlandı

AK Parti ve CHP’de değişim rüzgarı!

Altay ; Yarım Kalan İşleri Tamamlayacağız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.