Tarih: 01.01.0001 00:00

BA2 Varyantı Mutasyonu Hızlandırıyor Mu?

Omicronun alt varyantı olarak tanımlanan BA2 varyantının çok sayıda ülkeye yayıldığı gözlemleniyor. Peki, omicron ve BA2 varyantı arasındaki farklar neler? BA2 varyantı omicrondan daha mı tehlikeli?

BA2 Varyantı Mutasyonu Hızlandırıyor Mu?

Covid-19 virüsünün görülmeye başlandığı 2019 yılı sonundan bu yana halen devam eden mutasyonlar görülüyor. Bunların en güncel olanı, adını son günlerde sıkça duyduğumuz BA2 varyantı olarak karşımıza çıkıyor. Omicronun alt varyantı olarak tanımlanan BA2 varyantının çok sayıda ülkeye yayıldığı gözlemleniyor. Peki, omicron ve BA2 varyantı arasındaki farklar neler? BA2 varyantı omicrondan daha mı tehlikeli? Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aslan Çelebi, BA2 varyantı ve belirtileri hakkında bilgi verdi.

Hastalığın Daha Ağır Seyrettiğine Dair Veriler Henüz Yetersiz

Covid- 19 virüsünün son dönemlerdeki etkin varyantı olan ve yüksek düzeyde bulaşıcılığa sahip omicron varyantı, şu anda dünyadaki Covid enfeksiyonlarının yarısını oluşturmaktadır. En çok görülen Omicron alt varyantı ise BA1 olarak bilinmektedir. Ancak son dönemlerde özellikle Asya ve Avrupa ülkelerinde yine omicron alt varyantı olan BA2'nin neden olduğu vakalarda artışlar görülmektedir.

Ba2 Varyantı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler…

Covid-19’un BA1 olarak da adlandırılan Omicron varyantından sonra Danimarka ve Hindistan gibi birbirinden uzaktaki ülkelerde BA2 varyantı dominant hale gelmeye başlamıştır. Alfa, Beta, Gamma ve Delta gibi varyantlara oranla farklı bir yapısı olduğu bilinmektedir. Şu anda elimizdeki verilere göre BA2 varyantı, diğer alt varyantlara göre daha hızlı çoğalmakta ve daha fazla bulaşıcı gibi görünmektedir. Buna karşılık BA2 varyantının neden olduğu hastalığın daha ağır seyrettiğine ilişkin veriler henüz yetersizdir. Semptomlar burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu şikâyetlerini içermektedir.

Omicron İle Arasında 20 Mutasyon Farkı Bulunuyor

BA1 ve BA2 benzer olmasına rağmen aralarında 20 farklı mutasyon farkı bulunmaktadır.  İlk olarak Filipinler’de tespit edilen BA2 varyantı İngiltere’de gözlem altıdaki varyant statüsüne alınmıştır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Covid-19’a yakalananların yüzde 4’ünün şu anda BA2 olduğunu tespit etmiştir. Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre hem daha hızlı bulaştığı hem de ciddi hastalığa neden olabildiği gösterilmiştir. 

Belirtilerde Burun Akıntısı Ve Tıkanıklığı Ön Planda

Önceki varyantlara göre son günlerde yaşanan vakalarda daha çok burun akıntısının dominant belirti olduğu görülmektedir. Tıpkı üst solunum yolu enfeksiyonunda olduğu gibi boğaz ağrısı da yaşanmakta ancak burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi belirtiler ön planda saptanmaktadır. Genel olarak ise hastalığın daha ağır seyrettiğine dair bir beklenti yoktur. Son zamanlarda tespit edilen vakalara bakıldığında daha hızlı bulaşan bir varyant olduğu açıkça görülmektedir.

Aşılar Sayesinde Halen Hastalık Hafif Geçirilebiliyor

Bilindiği üzere Omicron ve alt varyantları aşılı kişileri de etkileyebilmektedir fakat Covid aşılarının hala hastalığın ağır geçirilmesine engel olduğu bilinmektedir. Tüm Covid-19 varyantları gibi Omicron ve BA2 de ileri yaştaki bireyler ve kronik hastalıkları olan kişiler için risk oluşturmaya devam etmektedir. Özellikle bu grupların da aşılanması çok önemlidir. Sonuç olarak tedbirli olunmalı, Covid aşıları ihmal edilmemeli, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmalı, düzenli antikor testleri yapılmalı ve belirti yaşandığında mutlaka PCR testi ile Covid-19 ihtimali dışlanmalıdır.


Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Türkiye Yüzyılı’na damgasını vuracak projeler

Darıca’nın diş hastanesi projesi hazır!

Bursa'da dağ yöresi kırsal turizmle kalkınacak

İYİ Parti’den Dünya Emekçi Kadınlar Günü açıklaması

Dünya Kadınlar Günü'nde Emel Gözükara Durmaz'dan önemli mesaj

Mert Yöneyer: “Ayırmadan ayrışmadan Foça için çalışacağız”

MHP %33.20 Puan ile Önde

Düzce'de Faruk Özlü'den 100 proje tanıtımı 

RECEP EROL, VİZYON PROJELERİNİ TANITTI... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İmamoğlu'ndan 'Atatürk' çıkışı

Ali Babacan: “81 ilin tamamında adaylarımız var”

İYİ Parti’den Toplu İstifa… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

RİSKSİZ İSTANBUL İÇİN MURAT KURUM‘U SEÇİN…

Seçer, Amatör Spor Kulüpleri İle Bir Araya Geldi


BALIKÇI KENAN’A BEYLİKDÜZÜ ZABITASI GECE AYRI, GÜNDÜZ AYRI OPERASYON YAPIYOR

Mart ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişim

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Dolar yeniden 32 TL'nin üstünde

Başkan Büyükkılıç’a “AVM” ziyaretinde gençlerden yoğun ilgi

SGM sakuralar eşliğinde bir bahar rüyasına davet ediyor

Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 20. Hafta sonuçları

İpsala’da 1085 tarihi eser ele geçirildi

İstanbul Üsküdar'da Demokrat'tan AK Parti'ye 600 katılım

Erdoğan’dan Geçmiş olsun telefonu

Trump’ın olası zaferi, Filistin’i daha güç bir duruma sokabilir

Karbon ayak izini azaltmamanın yıllık maliyeti 3.3 milyar Euro

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.