Tarih: 01.01.0001 00:00

Kartepe Zirvesi 2022’de

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla bu yıl 4’üncüsü gerçekleşen Kartepe Zirvesi’nde birbirinden farklı konular işleniyor.

Kartepe Zirvesi 2022’de

 

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla bu yıl 4’üncüsü gerçekleşen Kartepe Zirvesi’nde birbirinden farklı konular işleniyor. Bu konulardan biri de ‘’karbon nötr’’. Karbon nötr olmak, bir ürünün iş operasyonları veya hizmetin bir sonucu olarak atmosfere karışan global sera gazları emisyonunda net artış olmaması anlamına geliyor. Bu bağlamda Avrupa Birliği, 2050’de karbon nötr hale gelme hedefine yönelik olarak geçtiğimiz yıl iklim değişikliğine karşı yasa tasarılarını içeren geniş kapsamlı bir paket açıklamıştı.

 

Akçakoca Oditoryumu Salonu’nda Dr. Tamer Atabarut moderatörlüğünde gerçekleşen panele Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, UNDP Türkiye İklim Değişikliği, İklimer Direktör Yardımcısı Dr. Duygu Erten, OSD Çevre Koordinatörü Meral Turan Akırmak, Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı katıldı.. AB’nin 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı planlaması ile ilgili konuşan konuklar, katılımcılara önemli bilgiler verdi.

“İklim Krizi İle Birlikte Türkiye Bir Gecede 150 Milyon Nüfusa Sahip Bir Ülke Olabilir”

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin gündeminde iklim değişikliği ne yazık ki yok. Ekonomi, enerji ve finans gibi konuları ağırlıklı olarak konuşuyoruz. 2053 yılında net 0 anlaşması var. Meclis’ten de geçti. Bununla ilgili olarak altını dolduracak eylemler yapması gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Levent Kurnaz konuşmasında şunları kaydetti: “Gündelik yaşantımız içinde dünya geleceğini çok az düşünüyor ve önemsiyoruz. Bundan birkaç sene önce Akdeniz havzasının turizm potansiyelini çalıştık. 2070 ila 2100 yılları arasında bu bölgenin ve özellikle turizm bakımından Antalya’nın geleceğini araştırdık. Antalya’da bu yüz yılın sonunda genç veya yaşlı sokakta 5 saat kalırsa rahatsızlanacağı ve ölümle sonuçlanan hastalıkların görülmesi bekleniyor. İklim krizi ile ilgili tüm coğrafya olarak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Başka bir tehlike de nüfusun yoğun olduğu Pakistan. Pakistan’da 2050 yılına kadar her sene Antalya’daki gibi aşırı sıcaklardan dolayı ölümlerin görülme olasılığı yüzde 70 seviyesinde. Sadece bir defaya mahsus değil, her sene tekrarlama potansiyeline sahip. Bunun gerçeklemesi durumda 20 ila 30 milyon arasında insan hayatını kaybedecek. Geri kalan Pakistanlılar ise yakın ülkelere göç edecek. İklim krizi ile birlikte Türkiye bir gecede 150 milyon nüfusa sahip bir ülke olabilir”

 

“Karbon İle İlgili Olarak Vatandaşlara Ve Kurumlara Eğitimler Verilmeli”

İklimer Direktör Yardımcısı Dr. Duygu Erten ise, “COP 26 İklim zirvesi önemli bir konferanstı. Paris anlaşmasından sonra AB yeşil mutabakatının döngüsel eylem planının gündeme gelmesiyle birlikte daha fazla katılımcı ağırladı. Çok paydaşlı konuların daha sağlıklı tartışıldığı bir durum oldu. 88 ülke vardı, 136 ülke beyanname verdi. Herkesin hedefleri ortaya çıktı. Dünya nüfus artışının yüzde 80’inin olacağı ülkeler enerji verimliliği kuralı olmayan ülkeler. Bu da karbon artışına sebep oluyor. Karbon fiyatlarının da gündeme gelmesinden sonra ciddi bir sorun oldu. Karbon ile ilgili olarak vatandaşlara ve kurumlara eğitimler verilmelidir. Pilot projeler üretilmeli ve yeşil sertifikaların anlatıldığı pilot projeler olması gerekiyor” dedi. Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin 2053 için vermiş olduğu hedefler çok önemli. Paris İklim Anlaşmasını onaylaması ile birlikte Türkiye’nin İklim Politikasında yeni bir dönem başlıyor. İş dünyasının da bu dönüşmedeki rolü çok büyük” dedi.

“2025’de Net Sıfır Sağlayacak Nüfus Ne Olacak?”

Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı ise ilginç bir benzetmeyle iklim krizini özetledi. Özbağdatlı, “İklim krizi Covid’e çok benziyor. Sizi en zayıf sisteminizden yakalıyor. Krizlere karşı en ucuz, en dayanaklı direncimizi artıracak doğa ile ilgili çözümler. 2025’te net sıfır sağlayacak nüfus ne olacak? Yaşlı nüfusu ne olacak? Gıda nereden gelecek? Bunların hepsi cevap bekleyen sorular. Uzun vadeli iklim stresini hazırlayacağız. Belediyecilik hizmetlerinde sadece bugün değil, geleceğe yönelik taleplerimizi iletelim. İklim adaletliliği görürsek, bunların karşısında hep beraber duralım” dedi. Sıfır karbonlu araçların gelecekteki önemini açıklayan OSD Çevre Koordinatörü Meral Turan Akırmak, ise, “Ulaşım alanında kaynaklı emisyon alanlarını azaltmalıyız. Bu alanda düşük emisyonlu araçlara geçiş yapmalıyız. Sıfır emisyonlu araçlar için şarj altyapıları oluşturmalıyız” dedi.

 


Buruk Teşekkür…

ÜLKÜCÜ BAŞKANDAN CUMHUR İTTIFAKI ADAYLARINA TAM DESTEK

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Türkiye Yüzyılı’na damgasını vuracak projeler

Darıca’nın diş hastanesi projesi hazır!

Bursa'da dağ yöresi kırsal turizmle kalkınacak

İYİ Parti’den Dünya Emekçi Kadınlar Günü açıklaması

Dünya Kadınlar Günü'nde Emel Gözükara Durmaz'dan önemli mesaj

Mert Yöneyer: “Ayırmadan ayrışmadan Foça için çalışacağız”

MHP %33.20 Puan ile Önde

Düzce'de Faruk Özlü'den 100 proje tanıtımı 

RECEP EROL, VİZYON PROJELERİNİ TANITTI... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İmamoğlu'ndan 'Atatürk' çıkışı

Ali Babacan: “81 ilin tamamında adaylarımız var”

İYİ Parti’den Toplu İstifa… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)


İş İnsanı Sakin Aruk'tan Böbrek Vakfı'na Destek

Balcıoğlu, Belediye Personeliyle Buluştu

Kamberoğlu, Egolarını Yenemediler..!

KADINLARA KORUNMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

HOBİ BAHÇELERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU

BALIKÇI KENAN’DA UCUZ BALIK KAMPANYASI DEVAM EDİYOR

Balcıoğlu’ndan İlçe Emniyet Müdürlüğüne Ziyaret

GÜZEL BİR BEŞ YIL OLACAK

Serenay Sarıkaya'nın yeni dizisinin fragmanı yayınlandı

AK Parti ve CHP’de değişim rüzgarı!

Altay ; Yarım Kalan İşleri Tamamlayacağız.

Aydilge sözünü tuttu

Gümrük'ten 8 Milyar TL'lik rekor yakalama!

İşsizlik verileri açıklandı

Motobike 2024'te Motosiklet Tutkunlarından Yoğun İlgi

ÇEVİÇELLE'den Basın Bülteni

KAMUOYUNA DUYURULUR…

Ramazan Bayramı Çatalca’da Bir Başka Güzel...

Karayün, 7. Kez Genel Başkan Seçildi  

Stratejik Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.