İran Cumhurbaşkanı'nın 13-14 Ekimde Lübnan'da olması öngörülüyor. Bu Ahmedinejad'ın 2005'te seçilmesinden bu yana Lübnan'a ilk ziyareti olacak. Ahmedinejad'ın programında, Lübnan'ın güneyindeki Bint Cebel ile Maruun El-Ras köylerine ziyaretin de bulunduğu belirtiliyor. İsrail'in sınırlarına birkaç kilometre uzaklıkta yer alan bu köyler, İsrail ile Hizbullah arasında 2006'daki çatışmalar sırasında ağır bombardıman altında kalmış ve her iki köyde de şiddetli çatışmalar meydana gelmişti.
Londra'da Arapça yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesi de geçen hafta, Ahmedinejad'ın bölgenin güneyine ziyareti sırasında bir bahçenin açılışında yer alacağını ve sembolik olarak 'İsrail askerlerine taş atmayı' planladığını yazmıştı.
Haaretz'e bilgi veren üst düzey bir İsrailli yetkili, Dışişleri Bakanlığı ve güvenlikle ilgili kurumların Ahmedinejad'ın ziyaretinin ortaya çıkardığı durumla ilgili güvenlik değerlendirmeleri yaptıklarını, ayrıca İsrail'in askeri, diplomasi ve halkla ilişkiler alanında hazırlıklarda bulunduğunu kaydetti.
Geçen hafta boyunca İsrail'in, Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Cumhurbaşkanı Michel Süleyman, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile ABD ve Fransız hükümetleri aracılığıyla mesajlar ilettiği de bildirildi.
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Uzi Arad'ın, Paris'te Fransız meslektaşı Jean-David Levitte ile bir araya geldiği, kendisinden, 'İsrail yönetimince Ahmedinejad'ın sınıra kadar yaklaşmasının, bölgenin istikrarını bozacak provokatif bir hareket olarak görüldüğü ve bu nedenle iptal edilmesini istediği' mesajını, Lübnan hükümetine aktarmasını istediği ifade edildi.
Benzer bir mesajın da Amerikalı yetkililere iletildiği kaydedildi.
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın geçen hafta New York'ta, BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmesinde, hükümetinin İran Cumhurbaşkanının (Lübnan) ziyaretinden ziyadesiyle endişe duyduğunu söylediği ifade ediliyor.
Kudüs'teki kaynaklara göre, Ahmedinejad'ın Lübnan'ın güney sınırına gitmesini önlemeye yönelik İsrail'in çabalarından önce, Fransız ve Amerikalı diplomatlar bu konuda harekete geçtiler.
-LÜBNAN'DAN HENÜZ SES YOK-
Öte yandan yine Haaretz'e göre, Lübnan hükümeti, halen taleplere olumlu cevap vermiş değil.
Haaretz'in haberinde, Lübnan medyasına atıfta bulunarak da, Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman'ın Ahmedinejad'ın gezisine tümüyle karşı olmasa da, bu gezinin diplomatik protokola uyumluluğunu, Lübnan'ın güvenliği ve başta İsrail olmak üzere diğer ülkelerle ilişkilerinde yaratabileceği etkileri incelemekte olduğu kaydedildi.
Ağustos ayı başında, İsrail ile Lübnan sınırının İsrail tarafındaki çalılıkları temizleyen askerlerin üzerine karşı taraftan açılan keskin nişancı ateşinde İsrailli ekiplerin başındaki komutan ölmüş, İsrail askerleri de karşı ateşte 3 Lübnanlı askeri öldürmüştü. Bölgedeki gerilim, uluslararası diplomatik çabalarla yatıştırılmıştı.