Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye uzun yıllar boyunca enerjisini sanal gündemlerle heba etti. Uluslararası sermayeyi renklerine ayırdı. Türkiye'yi uluslararası cazibe merkezi olmaktan uzak tuttu. Üniversiteler de gereksiz tartışmaların odağında yer aldı. Üniversiteleri bu gereksiz tartışmalardan uzak tutmanın, özgürlük tesis etmenin mücadelesi içindeyiz. Sabırlıyız, bunu da başaracağız' dedi.
GÜL VE ERDOĞAN BERABER KATILDI
İstanbul Şehir Üniversitesi 2010-2011 akademik yılı törenle açıldı. Altunizade yerleşkesinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililer katıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan'la birlikte nadiren ortak toplantılara katıldığını belirterek, İstanbul Şehir Üniversitesi'nin kuruluşunda katkıları bulunduğunu belirtti. Bilim ve Sanat Vakfı'nın 25 yıldır Türkiye'ye değerli katkılarda bulunduğunu belirten Gül, vakfın eski başkanı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu kastederek 'Aranızdan değerli bakanımız başta olmak üzere birçok arkadaşımız düşüncelerinin, vizyonunun politik hayata geçmesine katkıda bulundu' dedi.
ÖĞRENCİNİN ÖZGÜVEN VE ESPRİ DOLU SÖZLERİ GÜLDÜRDÜ
Törende üniversite öğrencileri adına konuşan Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi Cenk Arslan'ın espri ve özgüven dolu sözleri katılanları hem güldürdü hem de öğrenci herkesin beğenisini kazandı.
Facebook üzerinden üniversite açılışında bir öğrencinin konuşmayapacağının duyurulduğunu ve o anda konuşmayı yapmaya karar verdiğini söyleyen Arslan, Şehir Üniversitesi'nin tanıtım broşüründe 'Şehir Fırsatlarla Doludur' yazdığını hatırlattı.
Arslan'ın, 'Bunu biliyordum ama Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ve Sayın Dışişleri Bakanı'na aynı anda hitap etme fırsatının karşıma bu kadar erken çıkacağını tahmin etmemiştim.' esprisi salonu dolduranların alkışları ve kahkahalarıyla karşılandı.
Arslan, 'Devlet erkânına konuşacağımı bilseydim, kravat ve takım elbisemi getirirdim.' dedi.
YouTube'dan daha önce üniversite açılışlarında yapılan öğrencikonuşmalarına bakarak hazırlanmak istediğini belirten Arslan, ancak site yasaklı olduğu için erişim sağlayamadığını belirtti. Arslan'ın bu sözleri de törene katılanlarca alkışlandı.
Vakıf üniversitelerinin, Türk üniversitelerinin rekabet gücünü arttırdığını ve canlılık getirdiğini belirten Gül, açılış konuşmasını yapan öğrenci Cenk Arslan'dan da övgüyle bahsederek 'Burada daha üniversite öğrencisi olmadan bu güzel konuşmayı yapan bir öğrenci 4 sene sonra mezun olurken kim bilir nasıl konuşma yapacak. Değerli öğretim üyeleri, öğrencileriniz böyle. Hem şanslısınız, hem çok uğraşacaksınız' dedi.
'ÜNİVERSİTELERİN ASLİ GÖREVİ BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜRETMEK'
Türkiye'nin değiştiğini ve üniversitelerin de silkinerek kendine geldiğini belirten Gül, 'Üniversiteler, asli görevlerinin bilim, teknoloji üretmek ve en iyi öğrenciyi yetiştirmek olduğunun farkına vardı' dedi.
ERDOĞAN: 'BİLİME KAPANAN KAPILARI ARDINA KADAR AÇMALIYIZ'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı konuşmada şehirlerin farklılıkları bir arada barındıran yaşama kültürünün egemen olduğu ve insanların birbirlerine saygı temelinde yaşadıkları yerler olduğunu belirterek, 'Konya, İstanbul, Edirne gibi şehirler, asırlar boyunca bilim ve sanat insanlarının fikirlerini özgürce paylaşmasına imkan sağladı. 1000 yıl boyunca bilimin, sanatın merkezi olan Bağdat, Konya, Şam, İstanbul gibi şehirler nasıl oldu da bu ünvanlarını Avrupa, Amerika şehirlerine kaptırdı. Bizim bilim adamlarımız neden uzun süre batıdaki üniversiteleri tercih etti. Niçin uzun zaman doğudan batıya beyin göçü yaşandı. Şehirlerimizin bilgiye ve bilim insanlarına kapılarını neden kapattığını, bu kapıların yeniden ve ardına kadar nasıl açılabileceğini enine boyuna sorgulamak zorundayız. Bu topraklar tarihte bilinen ilk üniversiteye evsahipliği yapmış topraklardır. Bu gün Harran'da o üniversitenin kalıntılarını görmek mümkündür' diye konuştu.
'TERSİNE BEYİN GÖÇÜ BAŞLADI'
Tersine beyin göçünün başladığını ve Türkiye'de aradığı imkan veözgürlük zeminini bulamayan birçok vatandaşın değişen Türkiye'yi görerek geriye döneceğine inandığını kaydeden Erdoğan, 'Bizim aktif dış politikamızı, çok yönlü dış politikamızı anlamakta zorlananlar, esasen bizim tarihimizi, kültürümüzü, bizim medeniyet odaklarımızı görmeyenler anlamayanlardır. Halkın çoğu Müslüman olan Türkiye, demokratik, laik,sosyal ve hukuk devleti özelliğiyle farklı konumdadır. Yönünü yalnızca batıya dönen ve doğuyu, kuzeyi güneyi ihmal eden bir Türkiye aslında kendisini inkar eden Türkiye'dir. Böyle Türkiye muasır medeniyeti olmayı inkar eden bir Türkiye'dir. Birbirine saygı temelinde yaşamayı, özgür düşünme ortamını ne ölçüde tesis ederseniz o ölçüde bölgede varlık gösterir, güç kazanırsınız' dedi.
'ÜNİVERSİTELER GEREKSİZ TARTIŞMALARIN ODAĞINDA YER ALDI'
Türkiye'nin uzun yıllar boyunca enerjisini sanal gündemlerle heba ettiğini belirten Erdoğan 'Yıllarca uluslararası sermaye renklere ayrıldı. Zihinlerdeki kalıplar, ideolojik yaklaşımlarla Türkiye'yi cazibe merkezi olmaktan uzak tuttu. Benzer şekilde üniversiteler de gereksiz tartışmaların odağında yer aldı. Üniversiteleri bu gereksiz tartışmalardan uzak tutmanın özgürlük tesisi etmenin mücadelesi içindeyiz. Sabırlıyız, bunu da başaracağız' diye konuştu.
'ÖĞRENCİYE HAYRAN OLDUM BEN DE KRAVATIMI ÇIKARACAKTIM'
Öğrencilik dönemlerinde yaşanan olaylardan dolayı okula gitmekte zorlandıklarını belirten Erdoğan 'O dönemin en değerli hocaları, baskılar nedeniyle üniversitelerini, hatta ülkeyi terk etmek zorunda kalıyordu. Bugün çok geniş özgürlük zeminine, çok değerli bilim adamlarına sahibiz' dedi. Öğrenciler adına konuşma yapan Cenk Arslan'ın konuşmasından da övgüyle bahseden Erdoğan 'Özgüven içinde gencimizi takdir ediyorum. Özgüvenine hayran oldum. İnşallah başarıları devam eder. O kadar özgüven ki ben de kravatımı ceketimi çıkartacaktım' dedi.
ÖĞRENCİDEN YOUTUBE ELEŞTİRİSİ
Öğrenciler adına konuşan Cenk Arslan ise yaptığı konuşmada 'Üniversite broşüründe 'Şehir üniversitesi fırsatlarla doludur' deniyordu. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ve Sayın Dışişleri Bakanın'na aynı anda hitap etme fırsatının bu kadar çabuk karşıma çıkacağını tahmin etmemiştim' dedi. Konuşmasını hazırlarken daha önceki üniversite açılış konuşmalarına bakmak istediğini söyleyen Arslan, 'Ancak Youtube'a giremedim' eleştirisinde bulundu. Arslan'ın sözleri gülüşmeler ve alkışlarla karşılandı.
DAVUTOĞLU BAŞKANLIĞINI YAPMIŞTI
İstanbul Şehir Üniversitesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir dönem başkanlığını yaptığı Bilim ve Sanat Vakfı tarafından 2008 yılında kuruldu. Öğrencilerinin yüzde 82'sini burslu olarak kabul eden İstanbul Şehir Üniversitesi ilk yılında 314 öğrenci kabul etti. Üniversite ilk akademik yılında 4 fakülte, 10 bölüm, 2 enstitü ve yaklaşık 100 kişilik akademik kadrosu ile eğitim hayatına başladı. İlk yıl Altunizade'deki yerleşkesinde eğitime başlayan İstanbul Şehir Üniversitesi Dragos'ta yapılan yerleşkesine önümüzdeki yıl taşınacak. Üniversite ayrıca Wisconsin ve George Mason üniversiteleri ile işbirliği yapıyor.