Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri topluca istifa etti. Başkanvekili Kadir Özbek, bir basın toplantısı düzenleyerek istifalarının gerekçesini açıkladı.
İSTİFANIN GEREKÇESİ
HYSK üyelerinin istifa gerekçe ise yürütmenin yargıya müdahale ettiği iddiası ve HSYK'nın yapısını değiştiren düzenlemeye karşı olmalarına rağmen düzenlemenin referandumla kabul edilmiş olması...
Kadir Özbek yaptığı basın açıklamasında 'HSYK hiç bir önyargı ve art niyet olmadan Anayasa içerisinde görev yapmak amacını ısrarla ortaya koymasına rağmen 17 Ağustos 2010'dan beri fiilen çalıştırılmamaktadır.
Bilindiği üzere HSYK bir süredir gündemde çok yoğun yer almaktadır. Hukukun sürekli tartışma konusu yapılması ve yıpratılması topluma zarar vermektedir. Birey her an hukukun koruması altında olduğuna inanmalıdır. Hukuk kurumları ise bu süreçte kendisine verilen görevleri hukuk kurallarına göre yerine getirmek zorundadırlar. Yapılan başvurulardan da hiçbir sonuç alınamamıştır. Bu nedenlerle ben ve arkadaşlarım görevimizden ayrılma kararı aldık.
Bakanlık son olarak mevcut oluşum tamamlanana kadar yeni gündem yapılmayacağını bildirdi. İvedi işlemler dahil hiçbir işlem yapılamamaktadır. Bakanlık tarafından açıklanan HSYK Kanun tasarısının ön taslağının hazırlık çalışması sırasında bizimle hiçbir bilgi paylaşımında bulunulmadı. Görüşümüz istenmedi.
Peki bugüne kadar niye bekledik. Günlük ve ivedi işlemlerin gündem dışı olarak getirilip bir karara bağlanması gerektiği içinde görevimize devam ettik.
Gündemi belli olmayan toplantı yaptırılmayan karar ve görüşleri fiilen engellenen bir kurum olarak istifayı uygun gördük. Çok önemli gördüğümüz gündem dışı olarak bazı işlerin tamamlanması gerektiğinden görevimizi devam ettirmeye çalıştık. Ayrılmamızın en önemli gerekçesi budur. Daha fazla bekleyip 17 Ekim'den sonra gelecek arkadaşlarımızın gelmesinden sonra ayrılmanın da polemiklere yol açacağı endişesiyle seçim gününü beklemeden ayrılma kararı aldık. Kararımız münferittir. '
Bir gazetecinin 'İstifanızı 17 Ekim sonrasına bırakmak istemiyoruz dediniz bu istifanızı bir seçim stratejisi mi. Görev sürenizin dolmasına bir süre kala gerçekleşmesi anlamlı değil mi?' sorusuna Özbek, 'Günlük yaşamda konuşma imkanı olsa ucuz kahramanlık yapmıyoruz 17 Ağustos'tan beri bu konuları değerlendiriyorduk. O süreden beri kurum normal çalışmalarını yapamamaktadır. Bir hakim ciddiyetinde olayları yansıtmaya çalıştık. Yapabileceğimiz budur' diye cevap verdi.
Özbek başka bir soru üzerine de, 'Biz Yargıtay ve Danıştay üyeleriyiz eski görevlerimize geri dönüp görevlerimiz sürdüreceğiz' dedi.
İSTİFALARIN ARDINDAN NE OLACAK?
HSYK’nın mevcut üyelerinin istifa etmesinin pratikte de fazla bir etkisi olmayacak. Mevcut üyeler Danıştay ve Yargıtay’dan geldiklerinden, yerleri de yine bu iki kurumda yapılacak seçimlerle doldurulacak.
HSYK’nın yeni yapısı çerçevesinde zaten Yargıtay ve Danıştay’tan gelen üyelerin sayısı arttırılıyordu. İstifaların arından sadece bu iki kurumda seçilecek üye sayısı artmış olacak. Teorik olarak, istifa eden isimler de geldikleri kurumlarda yani Yargıtay ya da Danıştay’da yapılacak seçimlerde aday olabilecekler.
Yani hala görev süresi olan ancak istifa eden üyelerin de aday olmaları halinde yeniden HSYK üyeliğine seçilme şansları bulunuyor.
SADECE BAKAN VE MÜSTEŞAR KALDI
HSYK’nın seçimle gelen üyelerinin tümünün istifası halinde, Kurul’da sadece iki üye, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı kalmış olacak.
Bu iki kişi, zaten görevleri gereği Kurul’un “doğal üyesi” sayılıyorlar. HSYK’nın yeni yapısında da Bakan ve Müsteşar’ın “doğal üye” konumları korunuyor. Kısacası, istifaların ardından, HSYK’nın “doğal üyeleri” hariç, tüm üyeleri yenilenmiş olacak.
Bakan ve Müsteşar dışında HSYK şu üyelerden oluşuyor:
KADİR ÖZBEK
Başkan Vekili
YARGITAY 13.H.D.
SUNA TÜRKOĞLU
Asıl Üye
DANIŞTAY 13. D.
ALİ SUAT ERTOSUN
Asıl Üye
YARGITAY 6.C.D.
MUSA TEKİN
Asıl Üye
YARGITAY 15.H.D
Orhan Cem ERBÜK
Asıl Üye
DANIŞTAY 8. D
COŞKUN ÖZTÜRK
Yedek Üye
YARGITAY 10 H.D.
F.ANIL GENÇ
Yedek Üye
DANIŞTAY 4.D.
FEYZİ ALTINOK
Yedek Üye
YARGITAY 20. H.D.
H.CEYDA KERMAN
Yedek Üye
DANIŞTAY 9.D.
AYŞE ALBAYRAK DOĞAN
Yedek Üye
YARGITAY 11. H.D.
ERDOĞAN'DAN İLK YORUM
'HSYK ile ilgili konu bizimle ilgili değil. Yasal bir çerçevesi ve yasal mevzuatı var, o süreç içinde işler. Süresi dolanlar ayrılırlar. Yerlerine gelecek olanlar da yeni anayasa paketinde belirlendi. Seçilir ve görevlerine başlarlar. Açıklanmamış bir şey konusunda konuşmam doğru değil. Atamalar konusunda da polemiğe girmem. Bizimle ilgili bir konu değil.'