Tarih: 14.10.2010 10:37
Tüm madenciler kurtarıldı
Türkiye saati ile dün sabah 06.00'da başlayan kurtarma çalışmaları yaklaşık 23 saat sürdü. 1 günlük süren çalışmaların aradından 33 madencinin hepsi tek tek dışarı çıkarıldı. Her madenci ilk önce ailesi ve sevdikleriyle kucaklaştı. İlk olarak sağlık durumu iyi olanlar madenden çıkarıldı.
İlk beş kişiden sonra çıkarılanlar, tansiyon ya da solunum gibi sağlık sorunları yaşayan madenciler. Aileleriyle hasret gideren madenciler sonra da sağlık kontrolünden geçiyor. Şili Devlet Başkanı Pinyera da bölgede. Pinyera, çıkarılan her madenciyle tek tek kucaklaştı. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de maden alanında.
Son madencinin de kurtarılmasının ardından 'Viva Chile ('Yaşasın Şili'), yaşasın madenciler', diye bağıran Amerikan Devletleri Örgütü (Organization of American States - OAS) Başkanı Miguel Insulza, madencilerin sağ salim kurtarılmasından duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Insulza, yayımladığı mesajda, 'Herkesi, madencileri, ailelerini, kurtarmaekibini, Şili hükümetini ve halkını tebrik ediyorum' ifadelerini kullandı.
Insulza, Şili'nin, 'bu zorlu sınavdan daha da güçlenerek çıktığını'belirtti.
5 Ağustos'tan bu yana yeraltında mahsurdular
Madenciler 5 Ağustos'tan bu yana yeraltında mahsur halde ve yerin 700 metre alt ındaki korunaklı bir bölmede barınmıştı. 41 gün süren kazı çalışmalarının ardından, mühendisler geçen cumartesi sabahı tüneli madencilerin bulunduğu bölmeye kadar uzatmıştı. Tünelin ağzındaki gevşek toprak tabakasının çöküntü yapmaması için etrafına metal destekler konuldu. Tünele bir vinç ve makara konulmasının ardından madencileri çıkaracak 'Phoenix' adlı kapsül tünele yerleştirildi. Metalden yapılan çıkış kapsülüyle 622 metrelik kuyudan her bir madencinin çıkışı yaklaşık yarım saat sürdü.
Şili Özel Kuvvetleri mensuplarıyla daha önce yapılan yeraltı kurtarma operasyonlarında deneyimli toplam 16 kurtarma görevlisi, madencileri yeryüzüne çıkarma operasyonu için hazır bulundu.
Madenciler astronotlar için tasarlanmış, kalp atışlarını, solunumlarını, ateşlerini ve oksijen tüketimlerini ölçebilen özel giysiler giydi. Madencilere, gün ışığını ilk gördüklerinde sorun yaşamamaları için özel güneş gözlükleri verildi. Yerin altında geçen 68 günde, madencilerden birinin kızı doğarken, bir çoğu doğum günlerini yeraltında kutladı; tümü Şili'de birer kahramanlık örneği haline geldi. Mütevazı geçmişleri olan madenciler, birçok kez devlet başkanıyla telefonda sohbet etme imkanı buldu.
NASA'nın gönderdiği uzmanlar tarafından kapalı yerde yaşam koşullarına ilişkin bilgilendirildiler, hatta 1972 yılında And Dağları'nda bir uçak kazasından mucizevi şekilde kurtulan Uruguaylı rugby oyuncularıyla dahi sohbet ettiler. Şilili madencilere dünyanın dört bir yandan destek mesajları ulaştırıldı. Mahsur kalan madencilerin öyküsü, Şili'de ulusal gururu yüceltti. Madenciler cesaretleri, disiplinli davranmaları nedeniyle övgüyle anılıyor.
5 Ağustos'tan bu yana madende mahsur kalan işçiler, yüksek proteinli içeceklerle beslendi, kendilerine, açılan özel bir kanaldan temiz giysi, müzik çalarlar gönderildi. Öte yandan dünyanın dört bir yanından gazeteciler, madencilerin çıkışlarını yansıtmak için Şili'deki San Jose'ye akın etti.
Madende halen yaklaşık 1500 gazeteci bulunuyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —