Tarih: 16.10.2010 17:45

Güneşin ilk doğduğu yerde Kurban kesecekler

Facebook Twitter Linked-in

htiyaç sahibi birçok kişiye, hayırsever insanların bağışlarıyla kurban dağıtacak İHH, bu yıl kurban keseceği ülke ve bölge sayısını arttırdı.

Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta ve Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya, Güney Asya, Güneydoğu Asya bölgelerindeki toplam 125 ülke ve bölgede kurban kesecek İHH, Türkiye'de ise 62 kentte ihtiyaç sahiplerine ulaşacak.

Ateşin ve buzun ülkesi

Vakfın bu yıl kurban keseceği en ilginç ve en uzak ülkelerden birisi Rusya Federasyonu'nun en doğusunda bulunan Kamçatka bölgesi. Kamçatka, sönmüş durumdaki çok sayıda yanardağın olması ve aşırı soğuklar ve buz nedeniyle 'Ateşin ve Buzun' ülkesi olarak biliniyor.

Kamçatka’nın en önemli özelliği güneşi gören ilk yer olması. Dünyanın en doğusunda 180 derece Doğu boylamında olduğu için sabah ezanının okunduğu ilk yer.

Kamçatka; Rusya'ya bağlı Asya'nın doğusunda yer alan yarımada. Büyük Okyanus'ta Ohotsk Denizi ile Bering Denizi arasında bulunan Kamçatka adası üzerinde bazıları sönmüş durumda olan kırka yakın yanardağ yer alıyor. Ada, soğuk ve ormanlık olduğu için 300 bin kişi yaşıyor.

Yarımadada 20 bin Müslüman olduğu belirtiliyor. Müslüman nüfus; Tatarlar, Azeriler, Çeçenler, Özbekler, Ahıska Türkleri ve Dağıstanlılardan oluşuyor. Burası fırtınalar ve volkanlar olan ve kışı 8 ay süren bir yer.

Dünyanın en büyük Kurban organizasyonu

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, dünyanın en büyük kurban organizasyonunu gerçekleştireceklerini belirtti. 125 ülke ve bölgede kurban keseceklerini, daha önce gidilmemiş bölgelere de gideceklerini söyleyen Yıldırım, geçen yıl 120 ülkede kurban kestiklerini hatırlattı.

Yıldırım, bu yıl ülke ve bölge sayısını 125'e çıkardıklarını, bunlar arasında Kamçatka, Nikaragua, Papua Yeni Gine, Fildişi Sahilleri, Kostarika, Belize, Guatemala gibi daha önce hiç gidilmeyen yerlerin de bulunduğunu aktardı.

Bu yıl ilk defa gidecekleri Kamçatka'daki 20 bin Müslümanın yaşadığını ve burada Müslüman nüfusun bir cami talebinin bulunduğunu dile getiren Yıldırım, bu konuda Kamçatka Müslümanlarına yardımcı olmak istediklerini söyledi.

Yıldırım, 'Kurban yakınımızdakiler kadar dünyanın en uç noktasındaki Müslümanlarla iletişime geçmektir. Onlarla da bayramın sevincini yaşamaktır. Onların sıkıntılarını gidermektir' dedi.

Savaş, kriz ve doğal afet bölgeleri

Yaşadıkları sel afeti nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan Pakistan ile savaş ve krizlerin devam ettiği Irak, Afganistan, Filistin, Moro, Patani, Ürdün, Lübnan ve Myanmar'da da kurban çalışması yapacaklarını dile getiren Yıldırım, depremle adeta yerle bir olan Haiti'ye de gideceklerini kaydetti.

Kurban bağışlamak isteyen hayırseverler, İHH'nin Fatih'teki merkezine gelerek elden, banka hesap numaraları aracılığıyla, posta çeki hesabıyla, online ve telefon yöntemiyle bağışlarını yapabilir.

Dünya haritasından kurban bağışı

'Bize gelen bağışçının önüne dünya haritasını koyuyoruz. O hangi ülkeyi seçerse orada kurbanını kesiyoruz' diyen Yıldırım, kurban bağış bedelini 300 TL olarak belirlediklerini kaydetti.

Yıldırım, 'Bağışçılarımızın kurbanlıklarını İslami usullere göre kesiyoruz. Kurbanlıklar kesildikten sonra bağışçılarımızın cep telefonlarına 'Kurbanınız kesildi, Allah kabul etsin' diye kısa mesaj atıyoruz. Onun için bütün bağışçılarımıza bağış yaparken mutlaka cep telefonlarını yazmalarını rica ediyoruz' diye konuştu. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —