SİYASET 27.10.2010 14:49:00 2769 0

'Bugün çaylar benden'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Batman'ı ziyaret etti.

 Gezisi sırasında, bir çay evine oturdu. Buradaki vatandaşlarla çay içip sohbet etti. Gül, buradakilere çay ısmarlarken, “Hadi çaylarımız nerde: çayımızı getirin, bugün çaylar benden” dedi.

ÇAY İÇİP SOHBET ETTİ, TÜRKÇE KÜRTÇE TÜRKÜ DİNLEDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, valilikten ayrıldıktan sonra Turgut Özal Bulvarı'nda yürüdü. Yürüyüş sırasında vatandaşlar Gül’e sevgi gösterilerinde bulundu. Gül, bulvar üzerindeki Nur Çayevi’nde bölgeye özgü ipliklik hasırlı taburelere oturup, buradaki vatandaşlarla çay içip sohbet etti. Gül, buradakilere çay ısmarlarken, “Hadi çaylarımız nerde: çayımızı getirin, bugün çaylar benden” dedi.

Bu sırada Gül’ün yanına gelen TPAO’dan emekli 77 yaşındaki Hüseyin Tokgöz, “Sayın Cumhurbaşkanım şehrimize hoş geldiniz. Sizin için birkaç tane Türkü söylemek istiyorum. Önce hangisini söyleyeyim, Türkçe mi, Kürtçe mi?” diye sordu. Gül, “Fark etmez, buradakiler neyi anlıyorsa onu söyle” karşılığını verdi. Bunun üzerine Tokgöz, önce Türkçe bir gazel okudu, ardından da amca çocukları genç kızla genç erkeğin aşkını anlatan Kürtçe, ‘Domam’ adlı türküyü okudu. Türkünün bitmesinin ardından Gül, çevresine türkünün neyi anlattığını sorunca, çevresindekiler amca çocuklarının aşkını anlattığını söyledi.

Gül, “Çok güzel sesin var, bir tane daha söyle” deyince Tokgöz, Kürtçe türküler söyledi

'EN ŞEREFLİ VATANDAŞLARIYIZ'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Kimimiz Kürt olabiliriz, kimimiz Türk olabiliriz, kimimiz farklı olabiliriz. Ama hepimiz bu ülkenin en şerefli vatandaşlarıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Batman'ı ziyareti kapsamında ilk olarak Valilik binasını ziyaret etti. Valilik binasında halka seslenen Gül, Batman'ın Türkiye'nin en değerli illerinden biri olduğunu ve giderek de geliştiğini söyledi.

Türkiye'nin çok zengin bir ülke olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Birbirimizin farklılıkları bizlerin zenginliğidir. Hepimiz nasıl iyi bir vatandaş, nasıl iyi bir insan oluruz, önemli olan budur” diye konuştu.

“Tabii ki eksiklikler, noksanlıklar, bunlar hep vardır. Bunların hepsi düzeltilecektir” diyen Gül, şöyle devam etti:

“Görüyorsunuz, memleketimizde her şey çok açık. Her şey tartışılıyor, konuşuluyor ve bunların neticesinde de eminim ki aklıselim hakim gelecektir. Ve memleketimizde kardeşlik, huzur, barış, bunların hepsi tesis edilecektir. Bu şehrimizde tekrar söylüyorum; memleketimizin her tarafı birbirinden ayrı, farklılıkları vardır. Ama bunların hepsi güzelliktir, zenginliktir. Çok şükür, bizler tarih boyunca kardeşiz. Bizler birbirimizin akrabasıyız, dostuyuz. Bundan dolayı, kimimiz Kürt olabiliriz, kimimiz Türk olabiliriz, kimimiz farklı olabiliriz. Ama hepimiz bu ülkenin en şerefli vatandaşlarıyız. Hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü yoktur. Bu memlekette herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak aynı haklara, aynı hukuka sahiptir. Ama noksanlıklarımız, demokratik standartlarımızla ilgili çeşitli noksanlıklarımız olup, bunları düzeltmek, yükseltmek de hepimizin görevidir. Bunları da el birliği içerisinde zaten yapıyoruz. Daha da çok yapıyoruz. Ama bunları konuşarak, tartışarak, anlaşarak yapmak en doğrusudur. O bakımdan buradan size bir kez daha hatırlatıyorum; bugün üniversiteyi, belediyeyi ziyaret edeceğim. Başka faaliyetlerim de olacak. Burada sizin ihtiyaçlarınız, önem verdiğiniz konular, bunların hepsini dinleyeceğim. Bunların hepsini de yakından takip edeceğim.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Terörden kesinlikle uzak durmamız gerekir. Terör bölgemizi de yıpratır, insanlarımızı da yıpratır, geleceğimizi de karamsar bir havaya büründürür” dedi.

Gül, Batman'da Vali Ahmet Turhan ile makamında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok büyük zenginliklerinin olduğunu, farklılıkları da zenginlik olarak gördüklerini söyledi.
“Bazı şikayetler bazı yerlerde vardır tabii ki. Bunlar hep demokratik standartların maalesef düşüklüğü ile ilgiliydi. Bunlar yükseldikçe bu şikayetlerin de hepsi gidecektir” diyen Gül, şunları söyledi:

“Bu açıdan şunu özellikle vurgulamak isterim. Terörden kesinlikle uzak durmamız gerekir. Terör bölgemizi de yıpratır, insanlarımızı da yıpratır, geleceğimizi de karamsar bir havaya büründürür. O bakımdan terörün dışında fikirlerimizi, ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi gayet medeni bir şekilde konuşabiliriz ve bütün bu çerçeve içerisinde de hepimizin ihtiyaçlarını giderebiliriz. Ama terörden kesinlikle uzak durmamız gerekir. Çünkü bu çok acımasız bir şeydir. Suçlu, suçsuz, masum insanlar çocuklar, kadınlar buna maruz kalmaktadırlar. Bu açıdan hepimizin dikkatli olmamız gerekir. Birbirimizi kucaklamamız gerekir, hepimizi birbirimizin kardeşiyiz. Yeri geldiğinde kendimizi başkasının yerine koyarak düşünmemiz lazım ve bu ülkeye, bu vatana sahip çıkmamız gerekir. Şunu unutmayalım ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak vatandaşlarımızın hepsi bu coğrafyada istedikleri yere giderler, yerleşirler orada yaşayabilirler, iş güç sahibi olabilirler. Doğudaki de batıya gelebilir. Bu büyük bir nimettir. Bu nimetin hepimizin farkında olmamız gerekir.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Nasıl Dede Korkut, Mevlana'nın Mesnevisi bu ülkenin kültür mirasları içindeyse Ahmed-i Hani'nin Mem u Zin'i de bu memleketin yine kültür mirasları içindedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Batman Valisi Ahmet Turhan ile makamında bir araya geldi. Gül, burada yaptığı konuşmada, daha önce çeşitli sıfatlarla geldiği Batman'ı cumhurbaşkanı olarak ilk kez ziyaret ettiğini söyledi.

Batman'ın Türkiye'nin en hızlı gelişen ve en yeni illerinden olduğunu dile getiren Gül, “İnanıyorum ki bu şehir, Güneydoğu Anadolu'nun en modern şehirlerinden biri olacaktır. Zaten şimdi de öyledir” diye konuşu.

Türkiye'nin her köşesinin kendine has özellikleri olduğunu, Güneydoğu Anadolu'nun da böyle özellikleri bulunduğunu anlatan Gül, bu özellikler ve farklılıkların aynı zamanda birer güzellik olduğunu ifade etti.

Bölgedeki kültürel değerleri korumanın da herkesin görevi olduğunu dile getiren Gül, şöyle konuştu:

“Ekonomik kalkınma açısından baktığımızda birçok ilimizde, çok hızlı sanayileşme ve kalkınma varken bazı illerimizde, bazı illerimizin köylerinde kalkınmayı henüz çok gerçekleştirememiş vaziyetteyiz. Dolayısıyla ekonomik kalkınmışlık açısından farklılıklar var. Yine bu bölgelerimize baktığımızda, kültür farklılığı olarak gördüğümüzde, yine Kürt vatandaşlarımızın çok olduğunu ve buradan kültür mirasına da çok büyük katkıların olduğunu, bunları biliyoruz.

Dün üniversitede yaptığım bir konuşmada söylediğim gibi, nasıl Dede Korkut, Mevlana'nın Mesnevisi bu ülkenin kültür mirasları içindeyse Ahmed-i Hani'nin, Mem u Zin'i de bu memleketin yine kültür mirasları içindedir. Ve Kürtçe olarak yazılmış bu destanlar da bizim bir parçamızdır, Farsça olarak yazılmış Mesnevi de bizim bir parçamızdır. Bütün bunların hepsine sahip çıkmak, yakından ilgilenmek hepimizin tabii ki görevidir.”

Türkiye'nin değişik nimetleri olduğunu ve bu nimetlerin değerini herkesin bilmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Batman'ın da büyük zenginlikleri olduğunu, geleceğin hem Türkiye hem de bu yöre için çok parlak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Valilik makamından ayrılırken yerel bir gazeteci tarafından Kürtçe bir gazete verildi. Cumhurbaşkanı Gül, gazeteyi bir süre inceledi. Batman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arif Aslan, Cumhurbaşkanı Gül'e gazeteyle ilgili bilgiler verdi.

Valilikten yürüyerek bir çayevine geçen Gül'e yol boyunca vatandaşlar ilgi gösterdi ve “Batman sizinle gurur duyuyor” şeklinde tezahürat yapıldı. Bu sırada bir vatandaşın elindeki “Ne beyaz gül ne de kırmızı gül, gönlümüzün gülü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül” yazılı pankart dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, çayevinde vatandaşlarla bir süre sohbet ederken, çalışanlara, “Hadi çaylarımız nerede kaldı. Çayımızı getirin bugün çaylar benden” diye seslendi. Burada yaşlı bir vatandaş, Kürtçe ve Türkçe türküler söyledi.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.