Tarih: 03.11.2010 11:47
Kadıköy - Kartal metrosu tamam
Kadıköy - Kartal arasında yapımı başlanan 21.7 kilometrelik metro çalışmasında, tünel kazısı tamamlandı. 1 Kasım itirabiyle 3 bin 729 metrenin rayı da döşendi. Toplam 1.5 milyar dolara mal olacak proje 31 Aralık 2011 tarihinde tamamlandığında, Anadolu yakasının toplu taşıma omurgası da bitmiş olacak
İstanbul Anadolu yakasının ‘toplu taşıma omurgası’ adı verilen ‘Kadıköy - Kartal’ metro hattının kazım işlemi tamamlandı. 1 Kasım 2010 tarihi itibariyle 2.17 kilometrelik güzergah kazısı yapıldı ve ‘ışık’ göründü. Bir başka ifadeyle Türkiye’de bir defada metro için açılan en uzun metro hattı oldu. 120 metro vagonuyla birlikte toplam 1.5 milyar dolara mal olacak projenin kaba inşaatının yüzde 76’sı tamamlanmış oldu. 31 Aralık 2011 yılına kadar tamamlanacak projede ise sıra ray döşemeye, eloktromekanik hatların çekilmesine ve 16 istasyonun inşaasına geldi.
En hızlı tamamlanan proje
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Müdürü Yalçın Eyigün, projeye 25 Mart 2008’de başlandığını ve 45 ayda bitirelerek bu alanda bir dünya rekoru kıracaklarını söyledi: “En hızlı inşaası tamamlanan proje olacak. Bittiğinde günlük yolcu kapasitesi 1 milyon 260 bin olacak. Ortalama günde 1 milyon yolcunun taşınacağını planlıyoruz. Böylece Kadıköy-Kartal arası 29 dakikaya inecek. Ayrılıkçeşme İstasyonu ile de Marmaray ile bağlantı kurulacak ve Avrupa yakasına geçiş sağlanacak.”
Yenikapı’da fırça
Eyigün’e, “Bu proje 45 ayda bitecek ancak Yenikapı’da tarihi eserler yüzünden hala inşaat başlamadı. Bazen çalışmalar bu kadar hızlı yürümüyor’ deyince tepkisi şöyle oldu: “Orada fırçayla çalışılıyor burada TBM’le (tünel açmak için kullanılan özel cihaz) kazılıyor. Ancak Yenikapa’daki gemilerin de çoğun kaldırıldı ve orada da hızla çalışmalara başlanacak. Şimdiye kadar gemilerin kaldırılması için 45 milyon dolar harcandı. Zaten bizim inşaat hızımızı düşüren 3 etken var. Birincisi tarihi eserler, ikincisi istimlak üçüncüsü ise zemin. Kadıköy-Kartal hattı E5 altından yapıldığı için çok fazla sorun yaşanmıyor.”
Laparaskopi yöntemi
Yalçın Eyigün, metro çalışmalarının E5 hattında yapıldığını ve trafik akışının engellenmesesi için farklı inşaat tekniklerinin kullanıldığını söyledi, “Bizim bir istasyonumuz yaklaşık 8 bin 100 metrekareden oluşacak. Bunların sayısı 16 olacak. Bu istasyonları yapmak izin normalde E5’in kapatılması ya da daraltılması gerekiyor. Ancak biz bunu yapmadık. Çapı 10 metre olan delikler açarak yer altına indik. Bu deliklerden ilerleyerek 8 bin 100 metrekareden oluşan istasyonları kurduk. Bir nevi doktorların ameliyatta kulladıkları laparoskopi tekniğine benzeyen bir sistem uygulandı.”
Rakamlarla metro
Tek hat 21.7 km geliş gidiş 43,4 kilometre
Döşenen ray: 3 bin 729 metre
Çalışan işçi sayısı: 4 bin 800
Biten kaba inşaat: Yüzde 76
Toplam istasyon sayısı: 16
Günde ortalama açılan kazı: 100 metre
Bir günde kırılan rekor: 150 metre
Toplam hafriyat: 350 bin kamyon
Yerin 25-30 metre altı
Kullanılacak toplam kablo: 2 milyon 240 bin metre
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —