EKONOMİ 11.02.2010 21:31:09 282 0

GAP'a 22.5 milyar liralık yatırım sözü

Başbakanlık yeni binada gerçekleştirilen Güneydoğu Anadolu Projesi Yüksek Kurulu'nda konuşan Başbakan Erdoğan, GAP, DAP ve KOP projelerine değindi ve projelerin ülkeye yapacağı katkıyı anlattı.

GAP
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye'de uzun yıllar hüküm sürmüş olan istikrarsız ve kırılgan ekonomi politikaları bölgeler arasında gelişmişlik bakımından adeta bir uçurumun oluşmasına neden oldu'' dedi.

Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen Güneydoğu Anadolu Projesi Yüksek Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada toplantıda GAP'la birlikte Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve diğer bölgesel gelişme projelerini ele alacaklarını ve gelinen noktayı değerlendirerek, hedefleri gözden geçireceklerini söyledi.

''Türkiye'de uzun yıllar hüküm sürmüş olan istikrarsız ve kırılgan ekonomi politikaları bölgeler arasında gelişmişlik bakımından adeta bir uçurumun oluşmasına neden oldu'' diyen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Biz, Hükümet olarak, yedi bölgenin, 72,5 milyonun hükümeti olduk, 780 bin kilometre kareyi bir ve bütün gördük ve Türkiye'yi tamamıyla kucaklayan bir hizmet anlayışı sergiledik. 2002 sonundan itibaren uyguladığımız doğru makroekonomik politikalar sayesinde ekonomimiz büyüdü, kamu gelirlerimiz arttı. Faiz yükümüzün hafiflemesi neticesinde kamu yatırımlarına ayırdığımız kaynakları da artırma fırsatı bulduk.

Şuraya da dikkatlerinizi çekmek isterim, kamu yatırımlarımızın ortalama tamamlanma süresi 2001 yılında 9,4 yıl iken, bu süreyi 2010 yılında 4,6 yıla kadar düşürdük. Yarı yarıya inmiş vaziyette. Yani bir okulun, bir hastanenin, adalet sarayının, bir yolun temeli atılıyor, ortalama 9,4 yılda tamamlanabiliyordu. Şu anda ortalama 4,6 yılda biz bu hizmetleri tamamlıyor, hizmete açıyoruz.''

Erdoğan, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltmak için kalkınma ajansları, KÖYDES, BELDES, Cazibe Merkezleri Programı, Sosyal Destek Programı (SODES), yeni üniversiteler ve benzeri birçok uygulamayı hayata geçirdiklerini kaydederek, şöyle devam etti:

''Bütün bu kamu yatırımları ve desteklerine rağmen kalkınmanın asli dinamiği özel sektörümüzün yatırım ve girişimleridir. Bu çerçevede, Temmuz 2009'da ülkemizde ilk defa sektörel-bölgesel teşvik sistemini uygulamaya koyduk. Bu teşvik sistemi kapsamında 2009 Aralık sonu itibariyle bin 583 adet teşvik belgesi düzenlenmiştir. Nitekim konuyla ilgili de Başbakan Yardımcım Ali Babacan, bir kaç gün önce geniş teferruatlı bir açıklama yaptı. Söz konusu teşvik belgeleriyle yaklaşık 13 milyar lirası yerli, 10 milyar lirası yabancı sermaye olmak üzere toplam 22,5 milyar liralık yatırım yapılması öngörülüyor. Bu yatırımların yüzde 26'sının üçüncü bölgede, yüzde 10 unun da dördüncü bölgede yapılması planlanıyor.''

Başbakan Erdoğan, dış politikada gerçekleştirdikleri atılım ve aktif politikalarının, özellikle de 'komşularla sıfır problem' sloganıyla başlattıkları açılımların bölgesel kalkınmaya doğrudan katkı sağladığını belirterek, ''Suriye ile vizenin kaldırılması sonucu sınır kapılarından giriş-çıkış yapanların sayısı yüzde 100'e yakın oranda artmış; sınırda ve il merkezlerinde önemli bir ekonomik canlılık yaşanmaya başlamıştır'' diye konuştu.

DAP, KOP ve GAP'taki son gelişmelere de değinen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''DAP kapsamında, bölgedeki kalkınmaya ivme kazandıracak nitelikte sulama ve kara yolu projelerini hızlandırdık. DAP için 2008-2010 döneminde yaklaşık 3,7 milyar TL tahsisat ayırdık; 2010 yılında bu bölgeye yapılan tahsisatta yüzde 46,5 oranında artış sağladık.

Konya havzasında, sulamada etkinliğin artırılması, arazi toplulaştırmanın hızlandırılması ve tarımsal üretimde verimliliğin artırılması amacıyla Konya Ovası Projesi hızla yürütülüyor. Konya kapalı havzasında, toplam 703 bin hektar alanın 429 bin hektarı bugün itibarıyla sulamaya açılmıştır. Önümüzdeki dönemde Bağbaşı Barajı ile Mavi Tünel ve Beyşehir Suğla Apa Kanalı tamamlanarak sistemde 414 milyon metreküp su depolanacak ve 17 kilometrelik tünelle havzaya su aktarılacaktır. Bu yılın sonunda da Ankara-Konya Hızlı Treni'ni inşallah devreye alıyoruz ve artık Konya, Ankara'nın en yakın merkezlerinden bir tanesi haline gelmiş oluyor.

-''ÇİKOLOTA VAR AMBALAJI YOK, BU BİR ANLAM İFADE ETMEZ''-

GAP Eylem Planı'nın da, 73 ana eylem altında 300'den fazla projeden oluştuğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''GAP genel yatırımlarının kamu yatırımlarından aldığı pay, 1990-2007 döneminde ortalama yüzde yedi iken, 2009 yılında bu oran yüzde 14'e yükselmiştir. 2010 yılında GAP Eylem Planı kapsamındaki proje ve faaliyetler için 3,1 milyar TL tahsis ettik. Eylem Planı dışında yürütülen yatırımlarla birlikte bu tutar 3,3 milyar TL'ye ulaşıyor. Peki GAP'ta Eylem Planını uygulamaya başladığımız andan itibaren neler yapıldı?

Bunları çok özet olarak sizlerle paylaşmak isterim. Ayrıntılı bir doküman zaten sizlere dağıtılacak. Ben bunların görüntülü olarak, CD olarak sizlere dağıtılmasını istiyorum. Bu noktada sayın Bakanım (Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a) bunu bölgede şu anda ne durumda olduklarını gösterecek şekilde bunları adeta bir belgesel filim hazırlarcasına bir CD'ye alalım. Bu şekilde bunları medyaya dağıtalım. Bunun dışında da yine ülke genelinde bunları her yere ulaştıralım. Zira çikolata var ambalajı yok, bu bir anlam ifade etmez bir ürünü ambalaj sattırıyor, eğer bunun ambalajı yoksa kimse bu ülkede nelerin olduğundan haberi yok... Onun için bunları gayet güzel ambalajını yapmamız lazım.''

Cazibe Merkezleri Programının pilot uygulaması Diyarbakır'da başlatıldığını anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Program kapsamında 2 bin 20 adet KOBİ'ye, hani 'bir şey veremiyor' deniliyor ya neyin verildiğini görmeniz bakımından söylüyorum, 8,6 milyon TL kredi faiz desteği kullandırıldı. GAP Bölgesi'nde 2009 yılında verilen teşvik belgeleriyle 1,5 milyar TL sabit yatırım ve yaklaşık sekiz bin kişilik istihdam öngörüyoruz. KOSGEB tarafından bölgede 2009 sonu itibariyle üç bin 723 işletmeye ulaşılmış ve 206 milyon TL tutarında kredi faiz desteği sağlanmıştır. Gaziantep Üniversitesi Teknoparkı faaliyete geçmiş, Dicle Üniversitesi Teknoparkı'nın da inşaatına başlanmıştır. Harran Üniversitesi Teknoparkı'nı da yakın zamanda hayata geçireceğiz.''

-GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER-

Başbakan Erdoğan, Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında, 4 bin 650 kişinin açılan mesleki eğitim kurslarından yararlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''İnşallah 7 Martta Şanlıurfada olacağız. 25 adet anaokulu, 3 bin 264 derslikli 136 adet ilköğretim okulu, 4 bin 500 öğrenci kapasiteli 16 ortaöğretim pansiyonu, 816 derslikli 35 adet genel orta öğretim okulu, 408 derslikli 22 adet mesleki ve teknik eğitim okulu inşaatı devam etmektedir. Bu bölgede toplamda 4 bin 613 derslik inşası devam etmektedir. Bölge üniversitelerinde 2009 yılında yaklaşık 4 bin 300 öğrencilik ilave kapasite oluşturulmuştur. Mevcut inşaatların tamamlanmasıyla yaklaşık 15 bin öğrencilik ilave kapasite oluşturulmuş olacaktır.

Harran Üniversitesine ait 600 yataklı, Dicle Üniversitesinin 150 yataklı, Adıyaman Üniversitesinin 200 yataklı hastane inşaatları devam etmektedir. Bu inşaatlar için 2010 yılında 39 milyon TL ödenek tahsis edilmiştir. Sağlık Bakanlığına ait 3 bin 240 yatak kapasiteli 24 adet hastane, 31 adet sağlık ocağı, toplam 30 daire kapasiteli altı lojman ve 130 ünite kapasiteli ağız ve diş sağlığı merkezleri inşaatları sürmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığınca 10 adet okul spor salonu, üniversitelerimizde üç adet spor salonu, üç adet kapalı yüzme havuzu, üç adet stadyum, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce 12 adet spor salonu, üç adet gençlik merkezi projeleri yürütülmektedir.''

-13 YIL SONRA BAŞBAKAN DÜZEYİNDE TOPLANDI-

Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen GAP Yüksek Kurulu toplantısına, Başbakan Erdoğan başkanlık yaptı. Toplantıya, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile üst düzey bürokratlar katıldı.

GAP Yüksek Kurulu Toplantısı'na 1998 yılında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz başkanlık yapmıştı. O tarihten sonra GAP Yüksek Kurulu ilk kez Başbakan düzeyinde toplandı.

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.