Tarih: 01.01.0001 00:00 535

Ödülünü Kraliçe'nin elinden aldı

Cumhurbaşkanı Gül, Chatham House’un “Yılın Devlet Adamı” ödülünü Kraliçe Elizabeth’in elinden aldı.

Ödülünü Kraliçe
Gül “Aldığım bu ödül, birçok iç ve dış zorluklara rağmen Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği gelişimin de teyididir. Türkiye’nin AB yolunda sessizce gerçekleştirdiği demokratik, sosyal ve ekonomik devrime şahit oluyoruz” dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House adlı düşünce kuruluşunun “2010 Devlet Adamı” ödülünü dün düzenlenen törenle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in elinden aldı. Kraliçe Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül’e ödülünü takdim etmesinin ardından yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanı Gül ve eşini bu önemli ödülü almak için Londra’da karşılamaktan memnuniyet duyuyorum” dedi. Türkiye’ye 2008 yılında yaptığı resmi ziyarette, Gül’ün gösterdiği misafirperverliği şükranla anımsadığını ifade eden Kraliçe, “Yıllar boyunca saygın bir liderlik ve uluslararası bir devlet adamlığı sergilediniz. Bu ödülü Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü adına sunarak sizi tebrik ediyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin devrimi

Uluslararası alanda oynadığı yapıcı rol, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi, Pakistan-Afganistan liderlerini bir araya getirme girişimleri, Irak’ta ulusal birliğin sağlanmasına yönelik çabalarından dolayı ödüle layık görülen Gül, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmaya “Ödülü büyük bir onur ve alçak gönüllülükle sevgili ülkem ve Türk halkı adına alıyorum” diyerek başladı. Ödül jestinden dolayı Kraliçe 2. Elizabeth’e ve Chatham House üyelerine teşekkür eden Gül şöyle konuştu: “Aldığım bu ödül, birçok iç ve dış zorluklara rağmen Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği gelişimin de teyididir. Türkiye’nin AB yolunda sissizce gerçekleştirdiği demokratik, sosyal ve ekonomik devrime şahit oluyoruz. Bu ödül, bilgelik, sağduyu, empati ve sivil gücüyle hareket eden büyük bir milletin değerlerini de tanımış oluyor. Chatham House Ödülü aynı zamanda Türkiye’nin çok boyutlu komşuluk ilişkilerini de sınırlarının da ötesinde barış, istikrar ve refahı yeşertmesinin bir ifadesidir. Türkiye’nin yükselen demokrasi de serbest piyasa ekonomisiyle İslam dünyasında parlayan ilham kaynağı olmasını taçlandıran bu ödül, çalışkan Türk halkının başarısını da simgeliyor.”

Kraliyet protokolü uygulandı

KRALİYET SARAYI
İngiltere Kraliyet Sarayı “Banqueting House”daki törende, İngiliz Kraliyeti’nin protokolü, titizliği ve nezaket kuralları üst düzeyde uygulandı.

GÜL SMOKİN GİYDİ
Cumhurbaşkanı Gül, törene siyah papyonlu siyah bir smokin, eşi Hayrünnisa Gül bej bir takım elbiseyle katıldı. Kraliçe 2. Elizabeth’in ise krem rengi bir takım elbise giydiği görüldü. Gelişimin teyidi

KRALİÇE’Yİ KARŞILADILAR
Gül çifti, kendilerinden birkaç dakika sonra gelen İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’i bina girişinde karşıladı. Karşılamada Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ile İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Raddaway de bulundu.

GÜL’ÜN OĞLU DA KATILDI
Karşılamanın ardından resepsiyon salonunda VIP konuklar, Gül ve Kraliçe 2. Elizabeth’e takdim edildi. VIP konuklar arasında Cumhurbaşkanı Gül’ün oğlu Mehmet Emre Gül, damadı Mehmet Sarımermer, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, AK Parti milletvekilleri Mehmet Sait Dilek, Nursuna Memecan ve Atilla Koç, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, bazı iş adamları ile İngiltere eski Başbakanı John Major, eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da yer aldı.

YEMEK VERİLDİ
Ödül takdiminin ardından Gül ve davetlilere akşam yemeği verildi. Yemekteki menüde füme sufle, kuzu eti, yoğurtlu tart, kahve, çay ve baklava yer aldı.

DURMUŞ YILMAZ DA VARDI
Ödül töreni ve akşam yemeğine Cumhurbaşkanı Gül ve heyet üyelerinin yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, aralarında Ahmet Çalık, Turgay Ciner, Hamdi Akın, Suzan Sabancı Dinçer, Hüsnü Özyeğin ve Hasan Arat’ın da bulunduğu iş adamları, diplomatik çevreler, Chatham House üyeleri de katıldı.

BEŞ YILDIR VERİLİYOR

ABD dışındaki dünyanın en büyük düşünce kuruluşu olarak bilinen Chatham Hause, diğer adıyla Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, 1920’de kuruldu. Dünyadaki siyasi olayları analiz etme misyonu olan Chatham House, 200’ten beri uluslararası alanda en büyük katkıyı sağlayan devlet adamına kendi adını taşıyan ödülü veriyor. Ödülü alacak kişi kurumun üyeleri tarafından belirleniyor. Ödül alın devlet adamları şunlar:

YILI ADI ÜLKESİ

2005 Victor Yuşçenko (Ukrayna Devlet Başkanı)
2006 Joaquim Chissano (Mozambik Devlet Başkanı)
2007 Şeyha Mozah Bint Nasır (Katar First Lady’si)
2008 John Kufuor (Gana Devlet Başkanı)
2009 Lula da Silva (Brezilya Devlet Başkanı) 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.