Yapılması planlanan değişiklikle, etrafında en az 1 metre 35 santimetre yükseklikte (normal bir insan boyundan az) duvar bulunan açık alanlar da yasak kapsamına alınacak. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “Karar, mimari olarak bir yerin açık ya da kapalı olduğunun kararı değildir. Burada düşünülen şey, ‘nerede sigara içilirse başkasına zarar verebilir’ olduğudur” dedi.
Antalya’daki 4. Prevantif Onkoloji Sempozyumu’na katılan Prof. Dr. Murat Tuncer, normal boyda bin insanın göğüs hizası yüksekliğinde bir tek duvar olmasının bile bir alanı kapalı alan haline getirdiğini belirterek, “135-150 santimetre yüksekliğindeki bir duvarın kenarı bile kapalı alandır” dedi.
Prof. Dr. Tuncer, sigara içmeyeni mağdur etmeyecek bir kapalı alan tanımlaması yapılacağını belirtti. Türkiye’de her gün sigara yüzünden 300 kişi ölüyor. Tartıştığımız şey, bir katliamı sonlandırmaktır” dedi.
Gönüllü müfettişler geliyor
Trafikteki gönüllü müfettişler gibi sigara yasağıyla ilgili de gönüllülük esasına dayalı bir sistem getirilebileceğini belirten Tuncer, “Fotoğrafını çekersiniz, gönderirsiniz; cezası kesilir” dedi.
Yeni kapalı alanlar
Alışveriş merkezlerinde çatısı olmayan, yan yüzeyleri açık, fakat etrafında yüksek duvarlar bulunan balkonlar da yasak kapsamına alınacak. Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’da kapalı alanın tanımı değiştirilecek. İlgili kanunda “Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler” olarak belirtilen kapalı alan tanımı genişletilecek. Etrafı 1 metre 35 santimetre duvar, cam ya da korkulukla kapalı olan mekânlar da “kapalı alan” tanımına dahil edilecek ve sigara içilmesi yasaklanacak.
Dünyada sigara yasakları
Avustralya: Havaalanlarında, hükümet ofislerinde, kliniklerde ve çalışma alanlarında sigara içmek yasak. Çoğu eyalet ve bölgede, restoran ve alışveriş merkezlerinde de sigara içilemiyor. Sydney’de ise Manly ve Bondi gibi plajlarda sigara yasak.
Kanada: Kapalı ofislerde ve pek çok halka açık alanda sigara içilemiyor.
Hırvatistan: Kamu kuruluşlarında ve restoran, bar ve kafelerde yasak uygulanıyor. Hastanelerin psikiyatri bölümleri yasak kapsamı dışında.
Fransa: Tüm kamusal alanlarda sigara içmek yasak. Sigara içme odalarına ancak katı kurallara uyulduğu takdirde izin veriliyor. Sigara odalarının kurumun alanının yüzde 20’sinden daha küçük olması ve 35 metrekareyi aşmaması, özel bir havalandırma sistemiyle donatılmış olması gerekiyor.
Yunanistan: İşyerlerinde, ulaşım istasyonlarında ve araçlarında, restoran, gece kulübü gibi bütün kapalı alanlarda sigara içmek yasak.
İtalya: Kamuya açık tüm kapalı alanlarda yasak uygulanıyor.
İspanya: Dükkân, okul, hastane ve kültür merkezleri ile toplu taşıma araçlarında yasak uygulanıyor. Ocak 2011’den geçerli yeni yasayla ise kamuya açık tüm kapalı alanlarda sigara yasaklanacak.
ABD: Kasım 2010 itibariyle 27 eyalette işyerleri ve kamuya açık alanlarda yasak uygulanıyor.